İkileme Nedir? İkileme cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı kelimelerin, eş anlamlı veya karşıt anlamlı kelimelerin yan yana kullanılması ile oluşturulmuş sözcük gruplarına denir.
Kişinin seçim yapmakta zorlanacağı ve her iki seçiminin de neden sonuç ilşkisinin birbirine bağlı oduğu durumlardır. Örnek olarak Yumurtamı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıktı? ikilemi verilebilir.
İkilem TDK Sözlük Anmalı Ne Demek? Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman ikilem kelimesi, bireyi istenmeyen ve genelde iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan durum şeklinde ifade edilebilir. Özellikle ikilemde kalmak kelime grubu üzerinden daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür.
Yaygın ikilem türleri arasında klasik , etik ve ahlaki yer alır.
İkilemelerin oluşum şekilleri aşağıdaki gibidir: 1) Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılır: ağır ağır, güzel güzel, tatlı tatlı, konuşa konuşa, atlaya atlaya, koşa koşa, deste deste, soğuk soğuk… 2) Zıt kelimelerin tekrarlanmasıyla yapılır: İyi kötü, aşağı yukarı, büyük küçük, alt üst, düşe kalka, bata çıka…
İlgili 22 soru bulundu
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri… Eş Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » akıllı uslu, ses seda, güçlü kuvvetli, kılık kıyafet… Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük…
2. İkinci ikilem türü, seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi durumunda diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği bir durumdur.
İkilem isimli müzik grubu Serhat Karan ve Uğur Ateş isimli iki arkadaşın kurduğu bir grup.
Herhangi bir durum ya da olay karşısında oluşan ikilem ya da karmaşa ve karışıklık şeklinde ifade edilebilir. Özellikle, 'ikilemde kalmak' yani diğer bir deyişle kararsız kalmak gibi anlamı doğrultusunda değerlendirilir.
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
İkileme, cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin yan yana getirilmesiyle oluşturulmuş sözcük grubu.
Karşıt anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler
İrili ufaklı, büyüklü küçüklü, önünde arkasında, er geç, dost düşman, iyi kötü, acı tatlı, ileri geri.. vb.
* Az sayıda ikileme, eşanlamlı sözcüklerin tekrarı ile oluşturulmuştur: "akıllı uslu, ayrı gayrı, hısım akraba, güçlü kuvvetli, ses seda..." * Karşıt anlamlı sözcüklerle oluşturulan çok sayıda ikileme vardır: "er geç, irili ufaklı, az çok, ileri geri, iyi kötü, aşağı yukarı, düşe kalka, büyük küçük, dost düşman..."
İkileme cümle içerisinde verilmek istenen anlamı pekiştirmek ve güçlendirmek amacı ile kullanılır. Ayrıca ikilemelerin en önemli görevi cümledeki anlatımı daha çekici hale getirmektir. Bu amaçla ikilemeler cümle içerisinde kullanılabilir. Ayrıca ikilemeler cümle içerisinde sıfat, zarf, isim görevlerinde kullanılır.
c) Çer çöp, çerden çöpten, çift çubuk, kap kacak, kız kızan sağ salim, saz söz, soy sop, örneklerinde de görüldüğü gibi, ikilemeyi meydana getiren sözcüklerden birisi, manayı taşıyan asıl sözcük, diğeri ise sadece önses benzerliği için takılmış sözcüktür.
Türkçede bazı ikilemeler eş bazıları ise zıt anlamlı kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Saçma sapan gibi ikilemelerde ise kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemede sapan sözcüğü gerçek anlamında kullanılmadığı için sadece saçma sözcüğü anlamlı kabul edilmektedir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Anasayfa » Felsefe Grubu » Mantık » Klasik Mantık » İkilem (Dilem, Dilemma) Nedir? Koşullu ve seçmeli önermelerin birleşmesinden oluşmuş kıyaslara ikilem denir. Büyük önerme, “ve” eklemiyle birleştirilmiş iki koşullu önermeden oluşur. Bu nedenle büyük önermenin, dört bileşenli karmaşık bir yapısı vardır.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Ser kelimesi baş demektir. Sere serpe kelimesi ise baştan başa ve rahat bir biçimde anlamına gelir. Bu sözcük çoğunlukla pekiştirme sanılsa da aslında bir ikilemedir. Cümle içerisinde anlamı güçlendirmek için kullanılır.
oluşan ikilemeler: gidip gelmek vb. madık, vb. lemeler: aşağı yukarı, er geç, akşama sabaha vb.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri