Bebeğinizin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplar. İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez. Anneden alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenir.
Sonuçlar pozitif ve negatif olarak bildirilir. Test sonuçları alınan kan örneği kadar annenin yaşına ve fetüsün ne kadar olduğu ile de ilgilidir. Teste göre Serbest beta HCG'nin yüksek seviyeleri Down sendromu riskini tanımlar. Bunun yanında düşük protein seviyeleri ise Down sendromu riskini taşıdığını belirtir.
İkili Test Sonuçları Ne Anlama Gelir? Test sonucunda beta-hCG değerinin yüksek; PAPP-A düzeyinin ise düşük çıkması, bebeğin genetik hastalıklar açısından yüksek risk grubunda yer aldığını gösterir.
Testin pozitif sonuçlanması
Pozitif test sadece o bebekte riskin yüksek olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkikler yapılması gerektiğini belirtir.
Orana göre de sonuç pozitif ya da negatif olarak ortaya çıkar. İkili tarama testi sonuçları 1:10 ile 1:250 arasında olursa hem yüksek riskli hem de pozitif olarak değerlendirilir. 1:1000 ya da daha yüksek oranlar olması halinde düşük risk ve negatif sonuç şeklinde değerlendirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
İkili test ile nukal saydamlık değeri (NT) yani ense kalınlığı birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e kadar yükselir ve 3,5 mm'den düşük NT değeri normal kabul edilir.
Kromozomdaki hata anne yaşı ilerledikçe artıyor. Kadının 35 yaş ve üzerinde olması Down Sendromu ve diğer kromozom anormallikleri için risk taşıyor. Öyle ki 20 yaşında bir annenin Down Sendromlu bebeğinin olma ihtimali 1/1441'de bire iken, bu risk 30 yaşında 1/959'a, 40 yaşında 1/84'e ve 50 yaşında da 1/44'e çıkıyor.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
Üçlü test hamileliğin16-18. gebelik haftalarında yapılmakta olup, bu testteki AFP değeri büyük önem taşımaktadır. Doktorunuz ikili testin sonucunda, üçlü teste gerek duymayabilir veya üçlü testin gerekliliği olduğu konusunda gebe adayına önerilerde bulunabilir. Bu durum hekimden hekime değişebilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Burun kemiği ölçümü: İkili test için yapılan ultrasonografi de burun kemiğinin oluşup oluşmadığı da incelenir. Burun kemiğinin yokluğu veya olması gerekenden ince olması down sendromu olma olasılığını arttırmaktadır.
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir. Sınır değer, eşik değer veya cut off olarak da geçmektedir.
Ense Kalınlığının Normal Boyutu
Ense kalınlığının üst limiti 3 milimetre olarak belirtilir. 3 milimetre ve üzeri ense kalınlıkları down sendromu bulgusudur ve değerlendirmeler gereklidir.
CVS 11-14 haftalar arasında ultrason eşliğinde bir iğne yardımı ile bebeğe zarar vermeden plasentadaki korionik villus hücrelerinden örnek alınarak yapılır. İşlem yaklaşık 20 dakika sürer. İşlem sırasında çok az ağrı olabilir. İşlem sonrası düşük oranı %1 bile değildir.
İkili tarama testi size kromozomal hastalıklar ile ilgili kesin bir sonuç vermez ancak hastalığın olasılığını bildirebilir.
İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
İkili test yaptıran anne adaylarının en çok merak ettiği konu yapılmış olan ikili tarama testinin ne zaman sonuçlanacağı olmaktadır. Yapılmış olan ikili testi sonuçları genellikle 1-2 günlük zaman dilimi içerisinde alınmaktadır.
Üçlü ve Dörtlü Test
16-20. haftalar arası anneden kan alınarak üçlü ya da dörtlü test yapılabiliyor. Üçlü testin Down Sendromu'nu yakalama hassasiyeti %65 iken bu oran dörtlü testte %80'e ulaşıyor.
Down Sendromlu fetüslerde, anne karnında yapılan detaylı ultrason muayenelerinde sadece %60'ında ultrason bulgusu olur. Diğerleri bulgular itibariyle tamamen normal bebeği taklit edebilir. Bulgular göz önüne alındığında tarama testlerini bütün gebelere uygulanmasının önemi büyüktür” dedi.
Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!
1:10 ila 1: 250 oranı, yüksek riskli ve pozitif olarak adlandırılır. 1: 1000 veya daha yüksek bir oran, düşük bir risk oluşturan negatif sonuca işaret eder. Nukal saydamlık değeri ise ikili tarama testi ile birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e dek yükselir. 3,5 mm'den daha düşük NT değeri normal kabul edilir.
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1' e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri