Yaş sınırı bankadan bankaya değişebilmekle birlikte genellikle 8 yaşa kadar olan araçlara 2. el taşıt kredisi verilir. Bu sınır kimi bankalarda 10'a kadar çıkabiliyor. Ayrıca bazı bankalarda aracın yaşına göre farklı maksimum vade uygulaması da bulunmaktadır.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz. Tekerinize taş değmesin.
Bu şartları yerine getirerek istediğiniz otomobile sahip olabilirsiniz. Ancak ikinci el araçlar için özel olarak bir koşul bulunur. Bu koşul, satın alınacak olan aracın en az 8 yaşında olmasıdır.
Hayır, ehliyet almak için üst yaş sınırı yoktur.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
İlgili 17 soru bulundu
2.el araç satışlarında 6 ay 6000 km kuralı, bir aracın satın alınmasından sonra aracın yeni sahibinde en az 6 ay geçirmesi ve yeni sahibinde olduğu sürece de en az 6.000 km yol yapması anlamına gelir. Satın alınmasından sonra 6 ayını doldurmamış olan araçların satışı mümkün değildir.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Aracın yaşı ise kasko fiyat hesaplaması yapılırken değerlendirilen unsurlardan biri. Fakat sigorta şirketleri, belli bir yaşı geçen araçlar için kasko yapmamayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise aracın çeliğinin ve parçalarının eski olması nedeniyle kaza durumunda hasar oranının yükselmesi.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
13 yaşında kimse kullanamaz. en az 16 yaşında motor ehliyeti alanlar kullanabilir.
Ehliyet yaşı sayfamızda aşağıdaki sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz ; 16 yaşında araba ehliyeti alınır mı? Maalesef araba ehliyeti için 18 yaş şartı var. 16 yaşında sadece A1 motosiklet ehliyeti alabilirsiniz.
Görme testleri de bu sürücülerin karıştığı ölümcül kazalarda benzer bir düşüşe neden oldu. ''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Avrupa'da ortalama 3 yıl, ama bizde bu süre önceden çok daha uzunken hem çeşitlerin artması, hem nispeten az doymuş olan otomobil piyasasında 2. el otomobillerin Avrupa'ya göre çok daha iyi fiyatlarla alıcı bulması nedeni ile eskiden 8-10 yıl olan süre şimdi 3 ve 6 yıl arasındadır.
Pazarlama ve satış kısıtlaması: “GEÇİCİ MADDE 2- (1) İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz.
Bu nedenle ikinci el taşıt kredisi ile istediğiniz yaşta araç satın alamazsanız. Yaş sınırı bankadan bankaya değişebilmekle birlikte genellikle 8 yaşa kadar olan araçlara 2. el taşıt kredisi verilir. Bu sınır kimi bankalarda 10'a kadar çıkabiliyor.
Bir Kişi Bir Yılda Kaç Tane Araba Satabilir? Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir. 18 yaşın üzerinde zihinsel engelli olmayan bir kişi ise kendi adına işlem yapabilme yetkisine sahiptir. 18 yaşının üstünde fakat zihinsel engelli ise, engelli kişi adına vasi kararının alınması şarttır.
Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Bu Yönetmeliğin 150 nci maddesinin beşinci, altıncı, yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onbirinci fıkraları yürürlüğe girinceye kadar, taşıtlarda sürücü yanındaki ön koltukta 10 yaşından küçük çocukların taşınması yasaktır. Buradan sanki 10 yaşından gün alanlar algısı anlaşılıyor.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri