Pizza (İtalyanca: [ˈpittsa], Napoliten: [ˈpittsə]), domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle (hamsi, mantar, soğan, zeytin, ananas, et vb.) yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta'da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.
Pizza İtalya'nın meşhur yemeği olmasıyla birlikte Amerika'da da gelişen ve piyasası olan bir yemek türüdür. Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
aynı sırada napoli, pizzanın atası sayılabilecek hamur işi türevlerinde italya yarımadası üzerinde öne çıkmaya başladı.
Farsça būrak بورك "1. hamur ve etle yapılan bir yiyecek, Acem yahnisi veya salma veya buğra aşı, 2. üçgen böreği, sembuse" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça būre veya buġre بوره/بغره "Acem yahnisi" sözcüğünün küçültme halisidir.
İlgili 22 soru bulundu
Turşu. Hepimizin sevgilisi olan turşu kelimesinin kökeni de Farsçaya dayanmaktadır.
Farsça kōfte کوفته “(havanda) dövülmüş, çiğnenmiş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça kōftan, kūs کوفتن, کوس “dövmek, vurmak” fiilinin +a ekiyle geçmiş zaman fiil sıfatıdır. Bu fiil Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *(s)kop- “vurmak, kesmek” biçiminden evrilmiştir.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır.
Pizza kelimesi İngilizcedir. Türkçe' ye yassı ekmek olarak çevrilmiş bulunmaktadır. İngilizce İtsic; Pizza demektir.
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
Makarna, pizza, risotto, hamur işine dayanan birçok tuzlu ve tatlılar, soslarda ise; balzamik sos, fesleğen sos, domates sos, zeytinyağı her yerde bulabileceğiniz vazgeçilmezleri. E bir de tabi ki İtalyan şarabı ve peyniri! Kahveleri ise onların en özel içeceği. Kahve içmeden neredeyse kimse güne başlamaz diyebilirim.
Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
İtalyanca Pizza yazılır Pitza okunur. Z harfinin olduğu kelimelerde T harfi Z'ye eklenerek vurguda ön plana çıkar.
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Köken ve tarihçe. Yaygın bir inanışa göre Haziran 1889'da pizza ustası Raddaele Esposito, İtalya Kraliçesi ve İtalya'nın birleşmesi şerefine "Pizza Margherita" adını verdiği bir pizza icat etti. Pizzadaki domates (kırmızı), mozarella (beyaz) ve fesleğen (yeşil) İtalyan bayrağını simgeliyordu.
"Okonomi" - Neyi istersen?, "Yaki" ise - Pişirmek anlamına gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Okonomiyaki istenilen her türlü malzeme ile pişirilebilen bir çeşit Japon pizzasıdır.
Okonomiyaki (Japonca: お好み焼き), bir Japon pankeki. Okonomiyaki başta Kansai veya Hiroşima bölgeleri ile ilişkili olmakla birlikte ülke genelinde popülerdir.
Pizza ustası, pizza servisinin yapıldığı işletmelerde çalışan mutfak elemanıdır. Pizza hazırlama işinden sorumludur.
Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.
İşte İtalya'nın sevilen lezzeti pizzaya dair merak edilenler... Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen “pinsere” fiilinden türeyen pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketildi.
Calzone (İtalyanca: pantolon), İtalyan mutfağından pizzanın kapalı halidir.
İtalyanca salsa "her çeşit sos" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince salsa "tuzlu şeyler" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince salsus "tuzlu" sözcüğünün nötr hal çoğuludur.
Eski Türkçe yuv- "ufalamak, öğütmek, hamur açmak" fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. ov- maddesine bakınız.
Farsça ispanāχ اسپناخ veya ispānac اسپانج “bir sebze, spinacia oleracea” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen spanāk sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri