' 'İkindi namazından sonra Nebe suresini okursa, Allah'u Teala o kimsenin rızkını artırır, Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü yüce Allah her bir kılını nurlu kılar. Dünyadan cennete ki makamını görmeden de çıkmaz.
Nebe Suresi ikindi namazından sonra okunduğunda Allah o kimsenin rızkını arttırır. Güneş doğarken okunduğunda kişi bütün afetlerden korunur. İkindiden sonra okunduğunda kişi dünya ve ahiret saadetine sahip olur. Her türlü sıkıntı anında ferahlığa ermek için okunabilir.
31-40 Ayetleri.
Nebe suresinin ayetleri kısa olduğu için namazlarda da okunan bir suredir, sadece son 4 ayeti biraz uzundur.
Tefsirlerde anlatıldığına göre Hz. Peygamber müşriklere Allah'ın birliğinden ve öldükten sonra dirilmenin gerçekleşeceğinden bahsedip de onlara Kur'an âyetlerini okuyunca, “Muhammed ne getirdi? Neler anlatıyor?” diye birbirlerine sormaya başlamışlar, bunun üzerine açıklanan âyetler inmiştir (Şevkânî, V, 419-420).
İlgili 37 soru bulundu
Nebe Suresi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisi şerifine göre 'ikindi namazından sonra Nebe Suresini okuyan kimsenin Allah (c.c) kıyamet azabını hafifletir. ' Şeklinde buyurmuştur. Bundan dolayı imkanı ve vakti olanların ikindi namazından sonra okumaları önerilmektedir.
“Bütün işlerinizde orta yolu tutun, ne az ne de çok yaparak aşırılığa gitmeyin, ümitvâr olun ve müjdeleyin! Şunu bilin ki hiç kimseyi ameli cennete koyamaz” buyurmuştu.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Nebe suresinde "kıyamet haberi" anlamında kullanılır. Kıyamet gününde evrendeki mevcut kozmik düzenin bozulması, Allah'tan başka var olan her şeyin yok olması, öldükten sonra yeniden dirilme, hesaba çekilme vb. önemli olaylar meydana geleceği için onunla ilgili habere “büyük haber” denilmiştir.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
Ali (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sabah ve ikindi hariç her namazın arkasında iki rek'at (nafile) namaz kılardı." [Ebû Dâvud, Salât 299, (1275).]
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
İkindi namazı
Kim Nebe Sûresi'ni ikindi namazından sonra okursa Allah onun rızkını genişletir. Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadislerine göre her akşam yatsı namazından sonra okunması, okuyan kişinin günahlarının affedilmesine ve vefat etmesinin ardından kabir azabının hafifleyeceğine inanılır.
17: Şüphesiz o hüküm ve ayrışma günü, vakti kesin olarak belirlenmiş bir gündür. 18: O gün sûra üfürülür, siz de bölük bölük gelirsiniz. 19: Gökyüzü açılır, kapı kapı olur. 20: Dağlar yerlerinden koparılıp yürütülür, bir serâp hâlini alır.
Mekke'de inen 80. suredir. Pek çok fazileti vardır bu sebeple ihtiyaç duyulan durumlarda ve ibadet etmek amacıyla Amme Suresinin okunması kişilere kolaylık sağlamaktadır. Amme Suresinde ölümden sonraki yaşam, ahiret hayatı, hesap verme, ceza ve mükafat konuları üzerinde durulmaktadır.
Öldükten sonraki hayatı konu edinen Nebe Suresi bir diğer adıyla Amme Suresinin Arapça okunuşu ve fazileti Müslümanlar tarafından bilinmesi gereken en önemli surelerin başında yer alıyor. Bazı dini kaynaklara göre özellikle de ikindi namazından sonra okunması tavsiye edilen Amme Nebe Suresinin hikmetleri ise fazladır.
Üstünüze yedi sağlam gök bina ettik. Üstünüzde sağlam yedi (kat göğü) [*] bina ettik. Bu ifade, “göklerin yedi kat oluşu” şeklinde anlaşılmalıdır.
NEBE (AMME) SURESİ KAÇINCI CÜZDE VE SAYFADA BULUNUYOR? Amme Nebe Suresi, Kuran'ı Kerim'de 30. cüzde bulunmaktadır. Nebe Suresi 581. sayfadadır. Sure toplamda 1 buçuk sayfadır.
Namazda bir sûrenin bir âyetinden arada en az iki âyet bulunmak üzere diğer âyetine geçmek mekruh değildir. Fakat iyisi, bir zaruret olmadıkça geçmemektir. Bir rekatta iki sûreyi toplayarak okumakta kerahet yoktur. Ancak arada bir veya birkaç sûre bırakılmış olursa mekruh olur.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Ayette özetle;imkanı olanların evlenmesi, evlenmeye güç yetiremeyenlerin ise bekarlıktan dolayı zina etmeyip sabrederek iffetlerini korumaları emredilmiş ve ayetin sonunda elin altındaki cariyelerin para karşılığı başkalarıyla fuhşa zorlanarak gelir elde etme amacı güdülmemesi gerektiği ifade edilmiştir.
9.Uykunuzu bir dinlenme (sebebi) kıldık. 10.Geceyi (sizi örten) bir elbise yaptık. 11.Gündüzü de geçimi temin zamanı kıldık. 12.Üstünüze yedi sağlam gök bina ettik.
40. âyette insanların uyarıldığı bildirilen “yakın azap”tan maksat uhrevî cezadır. “Gelecek olan her şey yakındır” anlayışına göre bu cezaya da “yakın azap” denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri