İkiz gebelikte erken doğum riski vardır. Bu nedenle çalışan bir anne adayının son ana kadar çalışması bebeğin ve kendi sağlığı açısından oldukça risklidir. Ayrıca anne adayında; gebelik tansiyonu, gebelik şekeri ve gebelik zehirlenmesi tekil gebeliklere göre daha fazla görülen hastalıklardandır.
Çoğul gebeliklerde sık görülen riskler
Erken eylem ve doğum, gebelik şeker hastalığı, gebelik hipertansiyonu, rahim ağzı yetmezliği, erken su kesesi açılması, gebelik-doğum-doğum sonu kanamalar ve gelişme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir.
Çoğul gebeliklerde, bebeklerde konjenital (doğumsal) anomali riski 2 kat artmıştır. Bu nedenle özellikle 3-4 ve 5. aylarda bebekler yeterli düzeyde ultrasonografi ile incelenmelidir. Gebelik boyunca anne karnında (özellikle monozigotik ikizlerde) fetal kayıp oranı artmıştır. Erken doğum riski yaklaşık 10 kat artmıştır.
Genellikle tek yumurta ikizlerinde görülen transfüzyon sendromu, bebekler arasında damarsal geçişin olmasıdır. Bu durumda, bir bebeğe daha fazla kan akışı sağlanırken diğer bebeğe daha az kan akışı sağlanır. Buna bağlı olarak az kan akışı sağlanan bebekte gelişme geriliği ve kansızlık durumu ortaya çıkabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çift yumurta ikizlerinde (dizigotik) ise iki ayrı yumurta hücresinin, aynı anda iki farklı sperm tarafından döllenmesi sonucu meydana gelir. İkiz gebelik, genellikle anne adayının yaşına, genetik faktörlere ve önceki gebelik öyküsüne bağlı olarak değişir.
Eğer tek yumurta döllenip anne rahminde bölünürse tek yumurta ikiz gebeliği gerçekleşmektedir. İki farklı yumurta iki sprem ile döllenip anne rahmine düşerse çift yumurta ikiz gebeliği meydana gelmektedir. İkiz gebelik daha fazla özen isteyen bir gebelik türüdür.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
İkiz gebelik oranı binde dört
Gebeliklerin yaklaşık binde dördünde görülür. Tek yumurtanın tek spermle döllenmesi ile oluşan embriyonun erken dönemde ikiye bölünmesi sayesinde tek yumurta ikizleri oluşur. İki ayrı yumurtanın ayrı iki sperm tarafından döllenmesi ile çift yumurta ikizleri oluşur.
İkiz bebeklerin oluşumunda ilk faktör genetik olmaktadır. Ailenizin önceki nesillerinde ikizleri varsa, ikizleriniz olma olasılığı daha yüksektir.
Gebelik öncesi kalp, şeker, tansiyon, epilepsi (sara), tiroid bezi veya diğer hastalıklarından birisine sahip olan anne adayları riskli gebelik sınıfına girer.
Yüksek riskli gebelik
Fetüs ya da annenin açık şekilde tehlikede olduğunun tespit edildiği gebeliklerdir. Başka bir deyimle, istenmeyen olumsuz bir etkenin, anneyi ya da fetüsü ve gebeliğin sonucunu olumsuz etkilemesidir.
İkiz kardeşlerden birisinin hayatını kaybetmesi ile bu defa diğerinin kan basıncı düşüyor. Bu o bebeğin de ölümüne veya beyin özürlü olmasına yol açıyor. Bebek önce yaşadığı görülse de, zarar gördüğü çok geç hatta doğumdan sonra anlaşılabiliyor.
Cinsel Perhiz Daha Erken Başlayabilir
İkiz bebek gebeleri için ilk 8 hafta ve son 8 hafta cinsel ilişki önerilmez. Fakat çoğul gebeler yine de bu konuda doktor tavsiyesine göre hareket etmeliler.
İkiz bebeklerin doğumları ortalama 36 ila 37'nci haftada gerçekleşir. Ancak ikiz bebeklerin daha erken doğması da mümkün olabilir. Doğum 34'üncü haftadan sonra gerçekleştiği takdirde, bebekler geç prematüre olarak kabul edilir. Bebeğin doğum haftası ne kadar erken olursa, oluşabilecek risklerde artış görülebilir.
👶🏻👶🏼İkiz Gebeliklerde İkili Tarama Testi Yapılır Mı? Evet yapılır.
İkiz gebeliklerde beta hCG seviyesi tek gebeliğe göre artar. Ancak her yüksek beta hCG çoğul gebelik anlamına gelmez. Mol gebelik (üzüm gebeliği) ve bazı kanserlerde beta hCG çok fazla artabilir.
Bu durum "kaybolan ikiz" (vanishing twin) sendromu olarak adlandırılır. Ultrasonun yaygın kullanıma girmesi ile hamilelikler 5-6 hafta gibi son derece erken sayılabilecek bir dönemde saptanabilmekte, hatta gebeliğin gidişatı ile ilgili fikir elde edilebilmektedir.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
Tek yumurta ikizlerinin genomları yani DNA dizilimleri aynıdır. Tek yumurta ikizlerinin genomları yani DNA dizilimleri aynıdır. Cinsiyet, kan grubu, saç ve göz rengi gibi bizi biz yapan birçok özelliğimiz DNA tarafından belirlenir. Bu nedenle tek yumurta ikizleri birbirine çok benzer.
İkiz gebelikler ara sıra 40. haftaya kadar ilerlemektedir fakat neredeyse her zaman erken doğum olmaktadır. Fetus sayısı arttıkça beklenen gebelik süresi azalmaktadır. Ortalama süre ikizler için 35 hafta, üçüzler için 33 hafta ve dördüzler için 29 haftadır. Çoğul gebelikte en büyük risk erken doğumdur.
Bu bebekler farklı görünüş ve genetik koda sahiptir. Genelde cinsiyetleri farklıdır. Tek yumurta ikizleri ise genelde aynı cinsiyette olur. Yumurtanın bölünme gününe bağlı olarak bazı anomaliler gözlemlenebilir.
Tek bir yumurtanın tek bir spermle döllenmesi ve bu döllenmiş yumurtanın bölünmesi sonucu oluşur. Tek yumurta ikizleri genetik olarak aynıdır. Cinsiyet ve kan grupları aynıdır, sadece parmak izleri farklıdır. Tek yumurta ikizlerinin sıklığı tüm dünyada aynı olup 1/250 kadardır.
Aynı kese içinde iki bebek gelişir. Bu durum ise göbek kordonlarının dolanması ve düğüm oluşturması nedeni ile %50 olguda anne karnında kayıplar ile sonuçlanırlar. Bu gebeliklere MONOKORYONİK-MONOAMNİOTİK İKİZ GEBELİKLER adı verilir.
Tüp bebek tedavisiyle alakalı en çok akla gelen sorulardan birisi tüp bebek tedavisi ile ikiz, üçüz gebelik şansı artar mı olmaktadır. En basit haliyle bu soruya evet cevabı verilebilir. Tüp bebek tedavilerinde ikiz bebek olasılığı normal gebeliğe göre 20 kat, üçüz, dördüz olasılığı 400 kat artmış bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri