Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Malzemeler; 3 su bardağı aşurelik buğday Yarma buğdayı(250ml) 2 su bardağı nohut(250ml) 1,5 su bardağı kuru fasulye(250ml) 6 lt. Su 15 adet kuru kayısı 8 adet kuru incir 200 gr.
Bulgurda kullanılan durum buğdayının tam tersi olarak aşurelik buğday yumuşak yapıdaki buğdaydan elde ediliyor. Yayla aşurelik buğdayı çorba, salata ve tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Prebiyotik özelliğe sahip olan Yayla aşurelik buğday, uygun şartlarda üretilerek tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
Diğer bir adı yarma buğday olan aşurelik buğday olarak raflardaki yerini alan bu ürün ile ilgili bilmediğiniz bilgilere sayfamızdan ulaşacağınıza eminiz.
“Aşure” kelimesi, Türkçede geleneksel bir tatlı çeşidini ifade etmek için kullanılmaktadır. Aşure, genellikle buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, kuru incir, kuru üzüm gibi baklagiller ve kuru meyvelerden oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
aşure tarifi püf noktaları 1 kilo yarma ( aşurelik buğday için) 1 su bardağı nohut ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) arzuya göre kuru kayısı 300 gr kuru incir 300 gr kuru üzüm 300 gr kuş üzümü 50-100 gr çerez olarak da fındık, badem ...
Buğdayı,bir gün önceden güzelce yıkadıktan sonra aşureyi pişireceğimiz tencereye koyar, üzerini bir karış geçecek şekilde su ilave ederek bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatırız. Kaynamış olan buğdaylar sürekli suyunu çekeceği için üzerine geceden sıcak su ilave ederiz.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
EVDE KEŞKEK NASIL YAPILIR? - YouTube. Keşkek Malzemeler: (8 kişilik) 750 gr.aşurelik buğday 1 adet ilikli kemik 500-750 gr.kırmızı et Kurutulmuş acı biber 4 tatlı kaşığı tuz Not:İlikli kemik ve et yerine 750 gr.pöç de olabilir.Evinizde kurban eti varsa yağlı kemikli etten de yapabilirsiniz.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
1 kg 22,43 TL/kg.
Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor.
Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar. Ayrıca pirinç ilavesi sayesinde kıvamı daha hızlı tutar. Aşurede kullanılan gün kurusu kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi rengi koyu olan kuru meyveler doğrudan ilave edildiklerinde renk değişimine neden olabilirler.
Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla ve kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor, sakız, anason katanlar bile var.
Genellikle 20 kg ağırlığına ulaşmış erkeçler tercih edilir. Dedebağ Keşkeği / Karacasu Keşkeğinde kesinlikle başka et kullanılmaz. Kullanılan buğday aşurelik veya yarma buğday olabilir.
Yarma Değerlendirmeleri ile Avantajlı Alışveriş
İçli köfte yapımında kullanılacak buğdayın seçimi yapılırken içli köftelik yarma ürünü seçilmeli ya da aşure için kullanılacak buğdayın aşurelik buğday olmasına dikkat çekilmelidir.
Aşurelik buğday, aşure yapımında kullanılan bir tür buğdaydır, yarma ise buğdayın öğütülmesiyle elde edilen bir tahıldır. Besin değerleri açısından, aşurelik buğday ve yarma farklıdır, ancak her ikisi de sağlıklı bir diyet için önemli birer kaynaktır.
Çoruma Özel buğday aşure yapımında kullanılmasından dolayı normal sert buğdayın aksine daha yumuşak buğdaylardan oluşuyor. Yarma olarakta bilinmektedir.
Aşureyi güzelce pişirdikten sonra tadına baktınız ve çok şekerli olduğu fark ettiniz. Böyle durumlarda hemen tencerenin altını açın ve üzerine sıcak su ilavesi yapın. Dilerseniz, sadece sıcak su yerine haşlanmış buğdaylı su ilave edebilirsiniz.
Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Böylelikle içlerindeki bütün toz ve kir çıkacağı için pişerken aşurenizin rengini de bozmayacaktır. Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin.
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri