İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır. İkna süreci toplu iletişim sürecinde olduğu gibi kaynak-ileti (mesaj) -kanal-alıcı temel ögelerinden oluşur.
İkna edici iletişim; alıcının belirli bir nesneye ilişkin tutumlarını değiştirmeyi amaçlayan iletişim şeklidir. Bir kişi yada grubun başka bir kişi yada grubun tutumlarını belirleyip biçimlendirerek,denetim altına almak yada değiştirmek için yapılan bilinçli bir iletişim şeklidir.
İknaya karşı direnmede muhtemelen birbirleriyle ilişkili dört farklı direnme türü karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; tepki gösterme, güvensizlik, dikkatli inceleme ve tepkisizliktir (Knowles ve Linn, 2004).
İlgili 44 soru bulundu
Birçok ikna tekniği bulunmaktadır. Bunlar; görüşmeler için limitleme, zeigarnik etkisi, ihtiyaç oluşturma, kapıya ayak koyma, bilinç yükseltme, mor inek tekniği, dilsel bağlar, yalın bilgi, kaybetme korkusu yöntemi, vb. tekniklerdir.
ÜÇ İKNA KANITI: Ethos, Pathos, Logos
Retorik -ikna- söylemlerinde önemli üç ikna kanıtı vardır ( Myers,1994, s. 23).
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos, yani kaynağın inanılırlığı; pathos, duygusal çekicilik ve logos, yani mantıksal çekicilik; ya da bu üçünün farklışekillerde bir arada kullanımı ikna kavramınıoluşturmaktadır.
Her ikna edici iletişim durumunu oluşturan bağımsız değişkenler bu durumda karşımıza “kaynak, ileti, kanal, alıcı ve amaç” olarak çıkar.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İkna sürecinin 4 basamağı: Dikkat, Anlama, Kabul ve Akılda tutmaktır.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
İhtiyacı hissettir: İnsan bir konuya ikna olması için genelde ona bir ihtiyaç hissetmelidir. İhtiyaç varsa ikna kolaylaşır, ihtiyaç yoksa ikna zorlaşır. Kişinin kendini ikna etmesi içinde ilk olarak o konuda bir ihtiyaç duyması gerekir. Bu nedenle öncelikle kişi bu konuda bir ihtiyacı olduğuna inanmalıdır.
Beden dili iletişimin en önemli etkenlerinden biridir. İletişimi hem olumlu hem de olumsuz etkileyen beden dili etkili ve doğru bir şekilde kullanıldığında kişinin kendini daha iyi bir şekilde ifade etmesine yardımcı olur. Bu anlamda beden dili kullanımı insanların hayatında önemli bir yere sahiptir.
Retorik hukuk, iletişim, siyaset ve sanat gibi pek çok alanda sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Ortak kabul gören tanımı 'etkili yazı ve söz kullanarak ikna sanatı' olarak özetlenebilir.
Etkili iletişimde en önemli unsur, çift yönlü bir süreç olması ve doğru mesajın karşı tarafa eksiksiz ve doğru şekilde ulaştırılmasıdır. İletişim sürecindeki hedef, mesajı alıcıya anlaşılır bir şekilde iletirken aynı zamanda alıcının mesajı doğru olarak anlamasını da sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri