Lavanta yağı en çok buhurdanlık veya elektrikli difüzöre eklenerek kullanılıyor. Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor.
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
Bir sprey şişesi alın ve temiz suyla doldurun. Suya 10-15 damla lavanta yağı ekleyin. Sprey şişesini iyice çalkalayın ve ardından odaya sıkın. İsterseniz yatak takımınıza veya perdelerinize de sıkabilirsiniz.
Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Lavanta Kokulu Kolay Oda Parfümü Yapımı
Öncelikle 1 su bardağı suyu kaynat. Ardından kaynayan suyu bir kaba boşalt. İçine 1 yemek kaşığı lavanta, 2-3 damla gül yağı ekle ve karıştır. Sonrasında oda parfümünü şişeye boşaltıp bambu çubuklarını ekleyebilirsin.
İlgili 34 soru bulundu
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
Portakal ve limon kokusu ile evler mis gibi koksun.
Portakal ve limon kabuklarının içlerini güzelce temizleyin. Ardından içlerine sırası ile deniz tuzu, nane ve karanfil ekleyerek odanızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
Evinizde hoş koku yayan bitkiler ve aromaterapi ürünleri kullanabilirsiniz. Nane, lavanta, okaliptüs ve limon gibi bitkiler odalarınızda farklı bir ortam yaratır. Bu kokular havanın temizlenmesine yardımcı olabilir. Aromaterapi ürünleri de aynı etkiyi sağlayabilir.
1 litre suyun içerisine 2 çay kaşığı karbonatı ekleyip karıştırın. Mandalina, lavanta, vanilya, menekşe… İstediğiniz esans yağından 15 damla ekleyin ve çalkalayın. İşte oda parfümünüz hazır!
Yumuşatıcımızı, karbonat ve sıcak su ile berabar sprey şişemizin içine yukarıda belirtilen ölçeklerde koyalım ve iyice çalkalayalım. Biraz soğumasını bekledikten sonra ev yapımı oda spreyimiz kullanıma hazırdır. Özelikle kumaş yüzeylerde kalıcı etkisiyle ferahlığını çok net hissedeceksiniz.
İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu kimyasal maddelerin uyku kalitesini artırdığı ve kaygıyı azalttığına dair bulgular elde edilmiş. Araştırmalara göre lavantanın yalnızca deriye uygu- lanması değil kokusunun da uyku üzerinde olumlu etki yaptığı, nabız ve kan basıncını düşürdüğü gözlenmiş.
Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, bronşların şişmesini azaltabilir ve rahatlatıcı bir etki sağlayabilir. Ayrıca, lavanta yağının buharını solumak da solunum yollarını açabilir ve rahat bir nefes almanıza yardımcı olabilir.
Lavanta yağı, stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Baş ağrısı, sinir gerginliği ve migren için kullanılabilir. Canlandırıcı aroması sayesinde zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu, kaygı ve endişeyi de ortadan kaldırır.
Lavanta yağının bir diğer faydası burun tıkanıklığı gibi durumlarda etkili olmasıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarınız için tercih edebilirsiniz. Daha rahat nefes almak için lavanta yağı düzenli olarak koklanabilir, buhurdanlık içerisine veya yastığa birkaç damla damlatılabilir.
Özellikle yatak odaları için koku alırken sakin ve huzurlu bir ruh hali yaratabilen, huzur duygusunu güçlendiren ve güzel bir uyku uyumaya yardımcı olan lavanta, bergamot, buhur, paçuli gibi popüler kokular seçilebiliyor.
Antiseptik özelliği bulunan lavanta uçucu yağını temizlik ürünlerine ekleyerek daha hijyenik bir ortam yaratabilir, ayrıca mekanda kalıcı ve hoş bir koku elde edebilirsiniz.
Kullanım Şekli: Boş seramik potu refill yedek oda kokusunun tamamı ile doldurun. Oda parfümünü seramik pota dikkatlice dökün ve ahşap ürünlerle temas etmemesine dikkat edin. Özel rattan kalın çubuğu seramik potun içine yerleştirin. Çubuğun kokuyu emmesi ve tüm ortama yayılması için 24-36 saat süre verin.
Cam şişenin içine 4 damla tarçın yağı, 1 damla okaliptüs yağı koyun. Bu karışıma misket limonundan 2 damla ilave edin. Son adım olarak bambu çubuklarını yerleştirdikten sonra şişeyi odanın en güzel köşesine yerleştirin. Bu ferahlatıcı koku bambu çubukları aracılığıyla tüm odaya yayılacaktır.
Kötü kokuları karbonatla yok edin
Aslında bu soruna bir kase karbonatla çözüm getirebilirsiniz. Karbonat kokusu evin her köşesine yayılmış istenmeyen kokuları kolayca yok eder. Bu yöntem özellikle kilerde ve küçük mutfaklarda işe yarıyor.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Evdeki malzemeler bana yeter diyorsanız sirke ve beyaz sabun istediğiniz temizliği verecektir. Beyaz sabun yerine arap sabunu da tercih edebilirsiniz. Sirkeli, sabunlu suyla koltuklarınızı güzelce silin. Bezin kuruya yakın olmasına dikkat etmelisiniz.
Kirli ya da kokan kıyafet varsa ayıklayın. Ardından havalandırılmış kıyafetlerinizi dolaba yerleştirin. Güzel koku için lavanta keseleri satın alabilir ya da evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Aktardan alacağınız lavantaları tüllere koyup ağzını bağlayın ve dolabın çekmecelerine ve giysi aralarına yerleştirin.
Kahvenin kötü kokuları geçirdiğinden yukarda bahsetmiştik. Bununla birlikte kahve çekirdekleri ve telvesi, güçlü aroması sayesinde, odanıza hoş bir koku verip, havasını ferahlatmaya yardımcı olabilir.
Bu maddeler cilt tahrişini tetikleyebilir. Bu nedenle sağlık uzmanları oda spreylerini doğrudan cildinize sürmenizi önermez. Bunun yerine, en iyi uygulama, onu giysinizin üzerine hafifçe vurmaktır. Ayrıca oda kokularının havaya sıkılması da en doğru davranıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri