Adını ikinci ayetinden alan Alak Suresi'nin ilk 5 ayeti. Kur'an-ı Kerim'in ilk inen ayetleridir.
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra'dan dolayı İkra' adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed'e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur'an'ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Arapça alâk sözcüğü kan pıhtısı anlamını taşır. Surenin ikinci ayetinde insanoğlunun kan pıhtısından (alâk) yaratıldığından söz edildiği için sure bu adla bilinir. İlk 5 ayet, Kuran' ın inen ilk ayetleridir. “Oku” (İkra) sözcüğüyle başladığından İkra Suresi adıyla da bilinir.
İlgili 39 soru bulundu
"Yaratan Rabb'ının adıyle oku. O, insanı alak'tan (aşılanmış yumurtadan) yarattı. Oku, kalemle (yazmayı) öğreten, insana bilmediğini belleten Rabb'ın sonsuz kerem sahibidir." (El-Alak Sûresi, 1-5).
Alak suresinin okunuşu, Türkçe ve Arapça anlamı, bu önemli surede Hz. Muhammed'e inen ilk vahyin yer alması sebebi ile yoğun ilgi görüyor. İlk kelimesi “Oku” anlamına gelen ikra olan sure Kur'an-ı Kerim'in 96. suresidir. Sure adını, ikinci âyetinde geçen alak kelimesinden almıştır.
ibni abbas tan rivayetle bircok alimin gorus birligiyle kurani kerimin en son inen ayeti bakara 281. ayeti kerimedir ve meali soyledir: "allah'a döneceğiniz, sonra herkesin kazancının kendisine eksiksiz geri verileceği ve hiç kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı günü aklınızdan çıkarmayın."
“Oku! yaratan Rabbinin adıyla. İnsanı alâkadan/sevgiden yarattı.
Alak Suresi, “Oku” ayeti ile başlayan ve Hz. Muhammed'e tebliğ edilen ilk suredir. Kur'an-ı Kerim'in 96. Sırasında bulunan bu sure, Müslümanlar için indirilen ilk emir olma özelliğine sahiptir.
İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
İslam'ın erken tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur. İslam inanışında Kuran'ın vahyi 610 yılında melek Cebrail'in (Allah tarafından gönderildiğine inanılır) Mekke yakınlarındaki Hira mağarasında Muhammed'e görünüp ona Alak Suresi'nden ilk ayetleri okumasıyla başlar ve Muhammed'in 632'deki ölümüne kadar devam eder.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
“İslam'ın ilk emri iman et değil, namaz kıl değil, İslam'ın ilk emri oku. Seni yaratan Rabbini tanıyarak oku.”
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
Her şeyi halk iden ve insânı kan pıhtısından halk iyleyen Allâh'ın ismiyle başlayarak Kur'ân'ı oku. O, insanı pıhtılaşmış kandan (alak'tan) yarattı. “Alak”, yahut “alaka”, erkeğin spermiyle döllenmiş dişi yumurtadan bir hafta zarfında oluşan hücre topluluğunun rahim cidarına asılıp gömülmüş şekli demektir.
Peygamber'e inen ilk vahiy olup Peygamber'e ve onun şahsında tüm Müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir.
Oku emri, Kur'an'ın hidayetli nazarı ile kainatı tefekkür etmektir. Üstad Hazretlerinin ifadesi ile, kainatı mana-yı harfi ile okumak ve anlamak şeklindedir. Mana-yı harfi, mahlukata ve bütün kainata Allah hesabına ve Allah'ın sanatı ve eseri nazarı ile bakmaktır.
610 Yılında. Hazreti Muhammed'in Hira Dağı'nda duyduğunu söylediği bu “İkra” sözünü, okunacak yazılı metinlerin olmadığı, kendisinin bile okuma bilmediği bir gerçek iken, Onu “Söyle” olarak çevirmek yerine “Oku” diye çevirmek, bunu da öğrencilerde kitap okuma isteğini uyandırmak için kullanmak yanlıştır.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir.
Bu ayet, İslam'ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın.
Kız çocuklarına verilen isimlerden birisi olan İkra Arapça kökenli bir sözcüktür. İslam dini açısından da mühim bir yete sahiptir.
Arapça bir kelime olan İkra kelimesinin anlamı oku olarak belirtilmektedir. Bu isim kız çocuklarına tek başına verilirken bazen başka bir isim ile birlikte de verilebilir. İkra ismi Hz. Muhammed'e gelen ilk vahiy olarak bilinmektedir.
Peygamber (s.a.v. )'e ilk imân eden ve O'nunla birlikte ilk defa namaz kılan kişi, eşi Hz. Hatice oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri