“İktisabî” olan ise zihinsel çaba (akıl yürütme) ile elde edilen bilgidir. İmam Gazzâlî de kelamcılarla aynı minvalde; “bir insanın aynı anda iki yerde olamaması”, “bir şeyin hem canlı hem ölü olamaması” gibi zaruri bilgi; bir de akıl yürütme ile elde edilen iktisabî bilgi türünün olduğunu söyler.
Vahiy, Allah'ın melek (Cebrail) aracılığıyla peygamberlere, onların da insanlara bildirdiği ilahi bilgiler ve bunların gönderiliş tarzıdır. ✓ Dinin ilkeleri tamamıyla haber türü bilgilere dayanır.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
İstidlali Bilgiler (Nazari, a posteriori, sentetik bilgiler) Nazari bilgiler de denilen bu türde, delil getirme ihtiyacı vardır. Bu bilginin zihinde oluşabilmesi için, kişinin bir takım vasıtalara başvur- ması gerekir. Bir vasıtaya gereksinim duyulduğu için, kazanılmış bil- gi (kesbî) olarak da anılmaktadır.
✓ Akli bilgi kendi içerinde ikiye ayrılır: A)Zaruri bilgi:Derinkiğine bir akletme ve düşünme olmaksızın ilk yönelişte oluşan bilgidir. Kişinin açlık ve susuzluğunu bilmesi. B)Kesbi bilgi:Akıl yürütme ,düşünme, derinliğine araştırma yoluyla elde edilen bilgidir.
İlgili 35 soru bulundu
Aklın bilgi edinme alanları veya akılla elde edilen bilgiler mânasında kullanılan terim.
Aklî Bilgi, insan düşünce ve tefekkürüne dayalı olduğu için, aklın kullanımıyla meydana geldiği için bu adla isimlendirilmiştir. Aklî bilgi meydana geliş tarzı itibariyle Zorunlu (Zarurî) Bilgi ve Nazarî veya İstidlâlî Bilgi olmak üzere iki kategoride ele alınır.
“Ansızın olmak, birdenbire ortaya çıkmak” anlamındaki Arapça bedh kökünden türeyen bedîhî, mantıkta “aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden doğruluğunu kabul ettiği önerme” şeklinde tarif edilir.
Ona göre akıl öncelikle ameli ve nazari olmak üzere ikiye ayrılır. Ameli akıl, insana özgü her türlü dengeli davranışı ortaya koymada etken olan akıldır. Nazari akıl ise nefis cevherinin gelişip olgunlaşarak akıl cevherine dönüşmesinden ibarettir.
Doğruluğunda şüphe bulunmayan ve zaruri bilgi getiren kesin delil; mantıktaki beş sanattan biri. Gerçeğe ulaştıran şey anlamında kelâm ve fıkıhta kullanılan terim.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem aklı, hem teslimiyeti esas alır.
Bunlar; Kur'an-ı Kerim. Hadisler.
İslam literatürüne gelince: Kelam alimleri bilgiyi zaruri ve iktisabî bilgi olarak iki ana grupta ele alır. Onlara göre “zaruri” bilgi, düşünmeden; ya iç ve dış duyularla ya da deney ve gözlemle elde edilen bilgidir. “İktisabî” olan ise zihinsel çaba (akıl yürütme) ile elde edilen bilgidir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
İslam'a Göre Bilginin Kaynakları
Kur'an-ı Kerim'de bilginin kaynağı olarak akıl, vahiy ve duyular yer alır. Dinî sorumluluğun ilk şartı akıl sahibi olmaktır. Aklın işlevi; duyular yoluyla edinilen veriler arasında bağlantılar kurup sonuçlar çıkarmak ve böylece sistematik bilgiye ulaşmaktır.
Allah akılla bilinir ama akılla tanınamaz. O'nu ﷻ tanımak için vahye, vahyi anlamak için Peygambere ﷺ
Duyu izlenimleriyle sevinç ve acı gibi psikolojik bilgiler, sebep-sonuç ilişkisiyle alâkalı hükümler, bir hükmün ya doğru veya yanlış olacağı (üçüncü şıkkın imkânsızlığı) yönündeki bilgi gibi herhangi bir sebebe bağlı olmadan insan zihninde yer alan bilgiler zaruri bilgilerdir.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Doğruluğu söyleyenin otoritesine dayanan hüküm. Kıyas türlerinin uygulama alanları için kullanılan bir mantık terimi. Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Sözlükte “bir şeyin durumunu ve özelliklerini öğrenmek için araştırma yapma, çaba harcama” anlamına gelen istiḳrâ mantıkta tikelden (cüz'î) tümele (küllî), özelden genele, tek tek olguların bilgisinden bu olguların dayandığı kanunların bilgisine götüren zihinsel işlem için kullanılan bir terimdir.
Kişinin dinî, ahlâkî ve iktisadî hayatındaki her türlü kazanımını ifade eden terim.
Bilkuvve Akıl: Kindî (1950b: 353-358; 2006b: 177) 'nin akıl teori- sindeki ikinci akıl, insan nefsinin edilgin bir gücü olan ve işlevini ancak sü- rekli fiil halinde bulunan ilk aklın etkisiyle yerine getirebilen güç halindeki bilkuvve akıldır.
Heyulani akıl, başka bir bakımdan, yani etkin akılla ilişkisi açısından ise, edilgin akıldır. Çünkü o, etkin değil edilgin durumdadır. Bu akıl insan ruhunun veya nefsinin bir parçasıdır. Aynı zamanda bu yeti insanın türsel ayrımını sağlayan bir surettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri