Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.
İktisadi ve İdari Bilimler mezun olan kişiler muhasebe ofisleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Bu programlarda eğitim gören kişiler yönetim ve idare üzerine de temel eğitimler alır. Mezunlar; idari hakimlik, vergi müfettişi ve otel işletmeciliği gibi pozisyonlarda da çalışır.
İktisat mezunları için kamu ve özel sektörde pek çok iş imkanı bulunmaktadır. Kamuda, ekonomi ve maliye alanında memurluk şansı bulunurken, özel sektörde çoğunlukla bankalarda iş imkanı bulurlar. Özellikle uluslararası şirketler, ekonomik faaliyetlerini yürütmek için sıklıkla iktisatçılardan yararlanırlar.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Ekonomist 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.200 TL maaş alıyor. Ekonomist, 2024 yılında en düşük 31.400 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Ekonomist, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.500 TL maaş alıyordu.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ekonomist maaşı aylık ortalama 46.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ekonomist maaşı 36.800 TL iken, en yüksek ise 118.800 TL'dir.
Bölümü zor kılan ileri derecede matematik ve istatistik görmek. Bölüm genel olarak istatistiksel ve veri analizlerinin yoğun olduğu bir bölümdür. Matematik alanının etkisiyle beraber ilerler. Genelde zorlayıcı gibi gelir bu bölümü isteyerek okumak istemeyen kişilere.
Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
Kamuda yani devlet kurumlarında ise iktisat mezunları devlet dairesi memurluğu, vergi daireleri, maliye, denetim kurulları, devlet bankaları, halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda çalışabilmektedir.
Ayrıca açıköğretim fakültesinin hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye bölümlerinden mezun (lisans) olanların da idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavına başvuru hakkı bulunmaktadır.
İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz.
Ekonomi ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan, sadece Eşit Ağırlık puan türüyle tercih edilebilen bir 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde amaç gerek kurumsal, gerekse küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamleleri gerçekleştirebilecek profesyonellerin eğitilmesidir.
Örneğin 2023 yılı Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı alımında iktisat mezunları için yapılan alımlarda istenen puan türü KPSS-P14,KPSS-P15,KPSS-P16,KPSS-P17'dir.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir.
AUZEF'e bağlı olan İktisat Programı, dört yıllık açıköğretim lisans programıdır. Programın Amacı: Ulusal ve uluslararası ekonomik sorunlar karşısında çözüm üretebilecek, çağın getirdiği yenilikler çerçevesinde iktisadi olayları analiz edebilecek bireyler yetiştirmektir.
İktisat Bölümüne başvurmadan önce, lise eğitiminizi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir. İktisat, matematik, istatistik ve sosyal bilimler gibi derslere olan ilginiz bu aşamada faydalı olacaktır.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 43.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Serbest Muhasebeci Mali Müşavir SMMM maaşı 38.300 TL iken, en yüksek ise 137.500 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Banka Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Banka Personeli, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 39.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Banka Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri