Açıklık(Ayanilik) İlkesi Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
Çocuğa görelik ilkesi, öğrenme ve öğretme sürecini öğrencilerin (çocukların) içerisinde yer aldıkları gelişim düzeyine uygun şekilde organia ze etmeyi ve onların bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmayı temel almaktadır.
Somuttan soyuta ilkesi; öğretimin somut bilgi ve yaşantıdan soyut bilgiye doğru tasarlanması demektir. Hedefler, içerik, öğrenme ve öğretme yaşantıları plânlanıp organize edilirken, diğer ilkelerle beraber bu ilkenin de dikkate alınması doğru bir yaklaşım olacaktır.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
İlgili 16 soru bulundu
Basitten karmaşığa (Kolaydan Zora) (Ortalama okuma süresi 42 saniye.) Öğrenme-öğretme sürecinde etkinlikler aşamalı bir şekilde öncelikle basitten kolaydan başlamalı kademe kademe zora ve karmaşığa doğru gidilmelidir. Bu sıra izlenirse hem öğrenme kolaylaşır hem de kalıcı öğrenmeler gerçekleşir.
Transfer İlkesi: Öğrenci derste öğrendiğini farklı durumlara ve günlük hayata aktarabilmelidir. Sınıftakini hayata aktarmalıdır. Yaparak Yaşayarak Öğrenme (Uygulanabilirlik, Aktivite): Bu ilke öğretimde öğrencinin aktif olması, bizzat kendisinin etkin olması gerektiğini ifade eder.
Yaşama Yakınlık (Hayatilik) İlkesi. Öğrenme-öğretme sürecinde öğrenciye kazandırılması düşünülen davranışların gerçek yaşamda işe yaraması anlamına gelir.
EKONOMİK HAKLAR VE HAKLARIN BÜTÜNLÜĞÜ İLKESİ
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Ekonomiklik (Tasarruf) İlkesi (Ortalama okuma süresi 46 saniye.) Her türlü eğitim-öğretim faaliyeti en az zaman, en az emek ve enerji sarfedilerek, en yüksek verim elde edilecek şekilde düzenlenmelidir. Bunun için de, öğretim baştan sona her yönden plânlanmalıdır.
Bütünlük İlkesi
Bu bakımdan öğrencinin sadece bilgi kazanması değil, onun duygusal, sosyal yönlerinin de harekete geçirilmesi ve her yönüyle dengeli olarak geliştirilmesi gerekir. Ayrıca bu ilke, bilgilerin birbirleriyle ilişkili ve birbirini tamamlayacak biçimde sunulması da gerektirmektedir.
Bütünlük İlkesi, bir bütünün parçalarının birbiriyle ilişkili ve bütünleyici olduğunu ifade eden bir ilkedir. Bu ilke, eğitim alanında da kullanılmaktadır. Eğitimde bütünlük ilkesi, öğrencinin bir bütün olarak ele alınmasını ve öğrenme-öğretme sürecinin bütünsel bir yaklaşımla yürütülmesini ifade eder.
Derinlik İlkesi: Doğadaki varlıklar bize yakınsa, gerçek ölçüleri ve renkleriyle görünür. Aynı varlıklar bizden uzaklaştıkça, küçülür ve renkleri soluyor hissi verir.
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Yakınlık ilkesi, nesneleri birbirine olan yakınlıklarına göre gruplandırarak algılama eğiliminde olmayı belirtir. Birbirlerine zaman ve mekan bakımından yakın olan öğeler birbirlerine ait ise hatırlanmaktadırlar.
Güncellik (Aktüalite) İlkesi (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurularak ders işlenmelidir. Eski bilgiler yerine güncel bilgiler öğrencilere verilmelidir. Bu yüzden öğretmenlerin gündemi dikkatle izlemesi gerekmektedir.
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Hayatilik İlkesi (Yaşama Yakınlık, İşevurukluk):
Eğitim-öğretimin en önemli amacı bireyi hayata hazırlamasıdır. Okul, hayatın bir parçası olmalıdır. Ders konuları, sorunlar, araç gereçler, örnekler yakın çevreden yani hayattan alınmalıdır. Hayatı sınıfa taşımalıyız.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
ÖĞRETİM YÖNTEM ve TEKNİKLERİ - ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Özdemir'e göre “çocuğa görelik” ilkesi, çocuğun ilgi ve beklentilerini, gereksinimlerini, dil evrenini göz önünde tutmayı, hazırlanacak okuma metnini bunlarla örtüştürmeyi zorunlu kılar. (Özdemir, 1983, 28). Çocuksuluğu ise tam tersine dilin acemice kullanımı ve ilkellik olarak görür.
Anlamlılık Öğrenilen bir bilginin öğrencilerin ne işine yarayacağının öğrencilere anlatılmasıdır. Bu sayede öğrenciler güdülenmiş olacaklardır. Örneğin bir öğretmenin sınıf içerisinde öğrencilere, 'Arkadaşlar bugün öğreneceğimiz dil bilgisi kuralları size hayatınız boyunca lazım olacaktır.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri