İktisat mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. İktisat okuyanlar, devlet bankaları, vergi daireleri ve devletin ekonomi ile ilgili her biriminde görev alabilir. Bunun yanı sıra özel sektörde bankalarda ve şirketlerin ekonomi ile ilgili birimlerinde iş imkanına sahip olabilirler.
İktisadi ve İdari Bilimler mezun olan kişiler muhasebe ofisleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Bu programlarda eğitim gören kişiler yönetim ve idare üzerine de temel eğitimler alır. Mezunlar; idari hakimlik, vergi müfettişi ve otel işletmeciliği gibi pozisyonlarda da çalışır.
İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz.
Kamuda yani devlet kurumlarında ise iktisat mezunları devlet dairesi memurluğu, vergi daireleri, maliye, denetim kurulları, devlet bankaları, halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda çalışabilmektedir.
İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Ekonomist 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.200 TL maaş alıyor. Ekonomist, 2024 yılında en düşük 31.400 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Ekonomist, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.500 TL maaş alıyordu.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Ekonomist Nasıl Olunur? Ekonomist maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 41 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ekonomist maaşları 46000 TL'dir. En düşük Ekonomist maaşı 36800 TL iken, en yüksek Ekonomist maaşı 118800 TL'dir.
Ayrıca açıköğretim fakültesinin hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye bölümlerinden mezun (lisans) olanların da idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavına başvuru hakkı bulunmaktadır.
ktisat bir bilim dalıdır; fizik, sosyoloji vb. gibi. Dolayısıyla bilim yapar, teoriktir. İşletme ise, son yüzyılda diyelim, gelişen iş dünyasının ve girişimcilik müessesesinin ihtiyaçlarına yönelik elemanlar yetiştiren bir bölümdür.
Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir.
Türkiye'de bir ekonomistin aylık ortalama maaşı, deneyim seviyesine ve çalıştığı yerin büyüklüğüne bağlı olarak 25.000 TL ile 100.000 TL arasında değişebilir.
✓ Staj süresi 20 (yirmi) iş günüdür. ✓ İktisat Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında Borsa, Ticaret ve Sanayi Odaları, Bankalar, Orta ve Büyük İşletmelerin muhasebe-finansman, pazarlama, satın alma ve dış ticaret departmanları yer almaktadır.
Bölümü zor kılan ileri derecede matematik ve istatistik görmek. Bölüm genel olarak istatistiksel ve veri analizlerinin yoğun olduğu bir bölümdür. Matematik alanının etkisiyle beraber ilerler. Genelde zorlayıcı gibi gelir bu bölümü isteyerek okumak istemeyen kişilere.
Çünkü Hâkimlik ve Savcılık sınavına girebilmeniz için belli fakültelerden mezun olmanız gerekmekte. Bunları da şöyle belirtelim; Hukuk Fakültesi, İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) ve SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi). “Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız.
Diğer bir savcı çeşidi ise danıştay savcılığıdır. Danıştay savcısı olmak isteyen kişiler ise öncelikle Hukuk Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve Maliye gibi fakültelerin 4 yıllık öğretim programlarını tamamlamalıdır.
Avukat olamazsınız, duruşmaya giremezsiniz ve avukatlık kanununa göre bir avukatın yapabileceği diğer işleri yapamazsınız.
İktisat Bölümü mezunları İktisat Bilim Uzmanı unvanı alır.
KPSS A Sınavına Kimler Başvurabilir? KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır.
İktisat bölümü mezunları, BELEDİYE BAŞKANLIĞI kurumunda TAHSİLDAR olarak çalışabilirler.
*Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokulların ekonomi, iktisat, işletme, maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olanlar, unvan değiştirerek ekonomist kadrosuna atanabilecek. *Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği yaparak atanabilmek için, yapılacak unvan değişikliği yazılı sınavına girmek gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri