*Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerinden. *Neşâtî'nin gazelleri çoğunlukla beş beyitten oluşmuştur. Bunun sebebi, şairin Sebkî Hindî akımına bağlı olmasıdır. *Neşâtî tasavvuf terbiyesi almış olmasına rağmen şiirlerinde mutasavvıf ruhu görülmez.
Sebk-i Hindî akımına bağlı olan Neşâtî, akımın birçok temsilcisi gibi Mevlevi bir şairdir. 1670 yılında Edirne Mevlevihanesi şeyhliğine atanmış, bu görevde dört yıl kalmıştır (Ünver, 1986, s. 8). Neşâtî, Mevlevi olmasına rağmen şiirlerinde Mevleviliğin izleri görülmez. Şairin en önemli eseri Divan'ıdır.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Sebk-i Hindî kavramı, genel olarak XVI. ve XVIII. yüzyıllar arasında (Örfî'den Bîdil'e kadar) Hindistan'da İran şiiri tesirinde gelişen şiir anlayışını ifade etmektedir. Bu şiir anlayışının en karakteristik yönü, orijinal anlamlar ve kullanılmamış, yeni imajlardır.
Sebki Hindi Akımı Temsilcileri Ve En Önemli Temsilcisi
Edebiyatımızda Divan edebiyatı döneminde kendini yoğun olarak gösteren akım, XVII. yüzyıl divan sanatçılarından Fehîm, Nef'i, Naili, Neşati; XVIII. yüzyıl şairlerinden de Şeyh Gâlib gibi sanatçılar tarafından temsil edilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Mahallileşme akımının en önemli temsilcileri arasında Şeyhülislam Yahya Efendi ve Necati Bey yer almaktadır. Necati Bey: Necati Bey, mahallileşme akımının en önemli temsilcilerinden birisi olarak bilinmektedir. Genel olarak ise şiirlerinde kelime oyunlarıyla ön plana çıkmaktadır.
Sebk-i Hindî akımının Divân edebiyatındaki en büyük temsilcisi Şair Nailî'dir.
Tükî-i basit, basit Türkçe demektir. Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşmuş unsurlara denir. Türkçe kelimelerle şiir söyleme gayreti XVI. yüzyılda Tatavlalı Mahremi, Aydınlı Visâlî, Edirne'li Nazmî tarafından oluşturulmuş bir akım, bir ekoldür.
Türk edebiyatında bir edebi akım şeklinde ortaya çıktığını söylemek gerekir. Ancak günümüzde bazı akademisyenler tarafından hala bir edebi akım olarak kabul edilmez. Hindistan'da ortaya çıkan sebki hindi akımı, Babürlü Türk hükümdarlarının saraylarında Farsça yazan ozanlar tarafından geliştirilmiştir.
Türkî-i Basît, 16. yüzyılın ilk yarısında Tatavlalı Mahremi ve Edirneli Nazmî tarafından temsil edilen bir edebiyat akımı olarak kabul edilmiştir. Bu görüşü ilk kez Fuat Köprülü ortaya atmıştır.
Divan-ı Türkî-i Basit, 16. yüzyıl şairlerinden Edirneli Nazmî'nin sade Türkçeyle yazdığı şiirlerden oluşan bir divan.
Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Bu akımın 18. yüzyıldaki en önemli temsilcisi Divan edebiyatının son ve en büyük şairi Şeyh Galip'tir.
17'nci yüzyılın usta şairi Neşati, büyük ölçüde Nef'î ve Urfî'nin etkisinde kaldı. 20 sayfalık Şerh-î Müşkilât-ı Urfî adlı eseri hem Farsça'ya olan hakimiyetini hem de Urfî'ye hayranlığını gösterir.
*Bu neşirde yirmi yedi kaside, 137 gazel, bir murabba, bir tahmis, on beş rubâî, dört tarih, iki kıta ve üç matla' bulunmaktadır. Hilye-i Enbiyâ: *187 beyitlik bu küçük mesnevi bir tür manzum peygamberler tarihidir.
Sebk-i Hindî şiirinde tasavvuf teması yoğun biçimde işlenmiştir. Bu konuda da orijinal hayal ve anlam unsurlarını ifade edebilmek için yeni bir dil kullanılmış ve yeni kelimelerle süslü bir üslûp meydana getirilmiştir. Sebk-i Hindî Urdu edebiyatında da etkili olmuştur.
Özet:18. Asır Türk Edebiyatı'nda Sebk-i Hindî'nin en önemli temsilcilerinden sayılan Şeyh Gâlip tarafından kaleme alınan Hüsn ü Aşk adlı mesnevî sadece tasavvufî muhtevası ve kurgusuyla değil, zengin ve renkli üslubuyla da Divan şiirinde önemli bir yere sahiptir.
Sebk-i Hindî, 17. yüzyılın hemen başlarında Nef'î'de daha sonra Nâilî, Neşâtî, Fehîm, Şehrî, Vecdî, Cevrî, Nâbî ve 18. yüzyılda da Nedim ve yüzyılın sonlarında Şeyh Gâlib tarafından başarılı bir şekilde şiire yansıtılmıştır.
Yukarıda da ifade edildiği gibi, mevcut bilgilerimize göre “Türkî-i Basît” bir terim olarak ilk defa Edirneli Nazmî tarafından kullanılmıştır. Daha doğrusu bu ibareyi kullanan yegâne kişi de Nazmî'dir.
Birçok farklı yerli unsurun, gelenek ve görenekler ile halk söyleşilerin, Atasözü ve deyimlerin Türk edebiyatına girmesi mahallileşme olarak ifade edilir.
Sebk-i Hindî, XVI. asırdan XVIII. asra kadar yani Örfî-i Şîrâzî'den Bîdil'e kadar geçen süre içinde hem Hindistan'da hem de Hindistan dışında yaşayan ve Hint edebî zevkinin, felsefesinin ve Hint şiirinin etkisinde kalan kişileri İranlı olan şairlerin oluşturdukları şiir tarzı eserlere verilen isimdir.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Yüce gönüllü İsa'nın yolculuk yaptığı zamanlarda yanında taşıdığı üç şey vardı: Su içerken kullandığı küçük bir tas, saç ve sakalını taradığı bir tarak ve ayağına batan dikenleri çıkardığı küçük, küçücük bir iğne. Bir gün, bir adamın gürül gürül akan pınardan eliyle su içtiğini gördü İsa.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir. O zamana kadar Türk divan şiirini fazlasıyla etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş, bunu da şiirine yansıtmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri