Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti. Uzun dönemde bütün girdiler (emek ve sermaye) değişkendir.
AFC, çıktı başına toplam sabit maliyettir. AVC, çıktı başına toplam değişir maliyettir.
Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
Toplam Değişken Maliyet (TVC): Bir firmanın üretim miktarıyla birlikte katlandığı maliyeti ifade eder. Eğriye yön veren Azalan Verimler Yasasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Rekabetçi firma için P=AVCmin olduğu durumdaki üretim düzeyi firmanın faaliyet karının “sıfır” olduğu kapanma noktasını ifade eder. Bu üretim düzeyinde firma değişken maliyetini karşılarken sabit maliyeti kadar zarar eder.
LRAC=LRTC/Q
Tüm girdilerin değişken girdi olduğu uzun dönemde bir birim ilave çıktı üretmenin toplam maliyette meydana getirdiği artışa, uzun dönem marjinal maliyet (long run marginal cost, LRMC) denir.
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır.
TVC (Television Commercial); şirketinizin dışa dönük yüzünü anlatan, kampanya, lansman, ürün tanıtımı ve bunun gibi bir çok içeriği ana akım medyadan izleyicilere ulaştırabildiğiniz, şirketinizi veya ürününüzü hedef kitleye doğru bir biçimde aktaran filmlerdir.
TOPLAM MALİYETLER: Üretim düzeyinden bağımsız olan maliyete, toplam sabit maliyet (total fixed cost, TFC) denir. Toplam sabit maliyet, üst düzey yöneticilerin maaşlarını, sermayenin kiralama maliyetini, normal karı ve üretim düzeyinden bağımsız olan benzeri unsurları kapsar.
Parça başına Hasılat da denilen ortalama hasılat (average revenue, AR), satılan mal birimi başına düşen hasılat miktarını ifade eder.
Örtük maliyet, üretimi gerçekleştiren firma tarafından o firmanın sahibi olanlara üretime katkıları karşılığında yapılması gereken ödemeleri kapsar. Zımni maliyet kavramının arkasında firmanın üretim sürecinde kendi sahip olduğu girdileri de kullanması yatar.
İşçinin marjinal ürünü işçı giridisindeki birim başına ufak değişim başına çıktıdaki ufak değişimi tanımlar: MPL = ΔQ / ΔL Grafikte, toplam ürün eğrisinin bu noktadaki eğimi işçinin marjinal ürününü verir. Marjinal ürün ortalam üründen daha fazlaysa ortalam ürün artar.
Ürün kavramı bazen toplam fiziki ürün olarak ta ifade edilmektedir (TPP). Bunun yanı sıra marjinal (MPP) ve ortalama (APP) fiziki ürün kavramları vardır. MPP, firmadaki işçi sayısını bir birim arttırdığımızda üretimin ne kadar artacağını, APP ise ortalama olarak bir işçinin ne kadar üretim yaptığının göstergesidir.
Örtük maliyet, üreticinin, kendi sahip olduğu için piyasaya herhangi bir ödeme yapmadan kullandığı üretim faktörlerinin maliyeti olarak ifade edilebilir.
Emeğin marjinal ürünü, son birim istihdam edilen birey tarafından üretilen ilave çıktıdır. Emeğin marjinal ürünü, MPL = L Q ∆ ∆ dir. dir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
Marjinal Hasılat (MR): Bir firmanın bir birim daha fazla üretip satması neticesinde toplam gelirde meydan gelen değişme.
Tam rekabet piyasasında bir firmanın arzını maliyeti belirler. Bir firmanın maliyeti ise toplam maliyet veya marjinal maliyet fonksiyonları aracılığıyla ifade edilebilir. Firma q birim üretim yaptığı anda karşı karşıya kalacağı maliyeti toplam maliyet fonksiyonu TC(q) gösterir.
Otomotiv sektöründe air condition, kısaltmasıyla A/C, klima sistemlerini ifade eder. A/C tuşu ile aktifleştirilebilir. Araç içindeki klima sisteminin gelişmişliğine göre klima sisteminin farklı fonksiyonları bulunabilir.
h; Para talebinin faize duyarlılığını ifade etmektedir.
birimlerinden elde ettiği faydaya toplam fayda (TU) adı verilir. biriminden elde ettiği faydaya marjinal fayda (MU) adı verilir. her ilave birim maldan elde ettiği fayda azalır (Tablo 1). Buna azalan marjinal fayda ilkesi denir.
Marjinal hasılat (MR) satılan bir bi- rimlik artış sonucu, toplam hasılatta değişmedir. MR = Q TR ∆ ∆ dur.
Ortalama Hasılat
Toplam hasılatın satılan mal miktarına bölünmesiyle bulunur. Ortalama hasılat ürünün bir biriminin firmaya getirdiği para miktarıdır. Marjinal hasılat fiyata eşittir.
Bir üretim sürecinde üretim faktörlerinden sadece birinin miktarı artarken diğer üretim faktörlerinin miktarları sabit kalırsa, miktarı artan üretim faktörünün marjinal veriminde azalma meydana gelir. Bu durum azalan verimler olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri