Sözün doğru anlaşılıp hüküm ifade edebilmesi için belli bir takdir yapılması gerekiyorsa, söylenmiş kısmın bu takdir edilecek söylenmemiş kısma delâletine “iktizâ yoluyla delâlet” veya “nassın iktizâsı” denilir.
Delalet, herhangi bir söz, durum ve hareketin belli bir anlam ve hükümle bağlantısını ifade eden bir kavramdır. Sözcüklerin gerçek anlamları ile maksadın ifade edilmesi mümkün olmakla birlikte benzetmeler ile veya gerçek anlamlarında kullanılmayan sözcükler ile de maksat dile getirilebilir.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Zira kat'î bilgi ya sübût ya da delâlet açısından şüpheye mahal bırakmayacak şekilde kesin ve açık bilgi demektir. Şayet kat'îlik sübûtta ise bilginin varlığından şüphe edilemez, delâlette ise anlamından şüphe edilemez.
Delalet etmek: Göstermek, kanıtlamak.
İlgili 22 soru bulundu
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır.
Fıkıh usulünde teklifî hükümlerle ilgili terminolojinin çerçevesi çizilirken iktizâ (gerekli kılma) ve tahyîr (serbest bırakma) kavramları esas alınır.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Delalet, sözlü (lafzî) ve söz-dışı (gayr-ı lafzî) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delâletin vaz'î, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzî vaz'î) delâlet üç kısma ayrılarak incelenir: mutâbakat, tazammun ve iltizâm.
Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.
2. İşaretin Delâleti. Lafzın, ibarenin delâletinin ve sözün sevkediliş gayesinin dışında kalan, fakat yine de dil ve mantık kurallarına göre lafızdan dolaylı olarak çıkarılabilen bir mânaya delâletidir.
Hitabın hükme delâleti; lafızdan olursa mantuk delaletidir. Lafzın delâlet ettiği manadan olursa mefhum delaletidir. Mantuk, lafzın konuşma mahallinde kesin olarak delâlet ettiğidir. Yani lafızdan, bir vasıta ve ihtimal olmaksızın doğrudan anlaşılandır.
Âm lafız, lugat olarak kapsamına giren bütün fertleri herhangi bir ayırım ve özel anlatım olmaksızın içine alır. Bir lafzın âm oluşunu o dilin kaideleri belirlediği için Kur'an ve Sünnet'in lafızlarının umumilik ifade etmesi de Arapça'nın morfolojik ve gramatik yapısı ile yakından ilgilidir.
Aklın dâl ile medlûl arasında zâtî yani doğrudan ve zorunlu bir alâka görerek ilkinin bilgisinden ikincisinin bilgisine ulaşmasını sağlayan delâlettir. Buna göre meselâ dumanın ateşe veya duvar arkasından duyulan insan sesinin orada bir insan bulunduğuna delâleti aklî delâlettir.
Bir lafzın, zihin tarafından konusuyla bağlantılı görülen başka bir varlık ve mânaya delâlet etmesi anlamında mantık terimi.
Tasavvurat, temel kavramların incelenmesini içermektedir. Bu başlık altında kavram türleri, kategoriler, tanımlar, beş tümel gibi konular açıklanmaktadır. Tasdikat bö- lümünde ise önermeler, tasımlar, beş sanat gibi konular incelenmektedir.
"İktiza" talep demektir. İsterse bu bir işin yapılmasını talep olsun, isterse menedilmesini talep olsu. Mesela; haram, bir işin kesin olarak yapılmamasını, vücub ise kesin olarak yapılmasını talep etmektir.
Delâleti; “bir şeyin bir hale dönüşmesidir ki onu iyi bilmek sonrasını da bilmeyi içerir.” Şeklinde tanımlamıştır. Delâleti, lafzî ve gayri lafzî olarak ikiye ayırıp incelemiştir. İzmirli İsmail Hakkı'ya göre, manaya konu olabilen lafzın delâleti: mutâbakat, tazammun ve iltizam olmak üzere üç kısma ayrılır.
Söz ile anlam arasındaki bağlantıya delâlet denir. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlamdır.
Hadiselere dair bilgi edinilebilmesi için mutlaka, maddi aleme -insan veya eşya gibi- ait bir cismin yardım etmesi lazımdır. İşte yargıcın hisleriyle idrak ettiği bu şeye “sübut vasıtası” yani delil denir 4.
CEZA DAVASINDA DELİL ÇEŞİTLERİ
Bunun yanında kaynağı kişi olan tanık, sanık, bilirkişi ve kaynağı nesne belge ve belirti olan delilleri dolaylı delil olarak sınıflandırmak mümkündür.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
“İktisabî” olan ise zihinsel çaba (akıl yürütme) ile elde edilen bilgidir. İmam Gazzâlî de kelamcılarla aynı minvalde; “bir insanın aynı anda iki yerde olamaması”, “bir şeyin hem canlı hem ölü olamaması” gibi zaruri bilgi; bir de akıl yürütme ile elde edilen iktisabî bilgi türünün olduğunu söyler.
Hüküm bildiren cümleler için kullanılan mantık terimi. Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi.
İKTİSÂBÎ MÜRÛR-I ZAMAN
Yasaların belirlediği şartlara göre belli bir zaman geçmesi sonunda bir hakkı kazanma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri