Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Resmi toplantı ve törenlerde devlet ve hükümet adamlarına ve yöneticilere daima unvanlarıyla hitap edilir: Sayın Bakan, Sayın Genel Müdür, Sayın Emniyet Müdürü.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir diğer ifade ile herkes birbirinin kişilik hakkına saygı göstermek zorundadır. Bu bağlamda, Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır.
Anne, baba, abla, amca, teyze, dede gibi hitap şekilleri yaygın olarak tercih edilmektedir. İleri samimiyet derecesine sahip arkadaş ilişkilerinde ise isimler yerini kısaltmalara bırakabilir. Örneğin, Zeynep yerine Zeyno, Mustafa yerine Musti gibi hitap şekilleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Cümleler büyük harfle başlar ve özel isimler de devamlı büyük harflerle yazılırlar. Bu kuralların dışında; dizeler, iki noktadan sonra gelen cümleler, unvanlar, lakaplar, resmi yazışmalarda hitaplar daima büyük harfle başlarlar.
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar. » Sayın Bakan, Değerli Öğretmenim… Page 3 >
Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Müdire, kadın müdür anlamına gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Kulağa genelde müdüre yazılır gibi gelse de, imla kılavuzuna baktığımızda müdire şeklindeki yazılışın doğru olduğunu görürüz.
Davranışlar ona göre olacak. Amire selam vermek yükümlüktür. Kasten verilmediği taktirde cezası vardır.
Milli Eğitimin amaçları doğrultusunda görevlendirildiği okulda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sorumlu kişiye okul müdürü denir.
Okul Müdürünün Öğretmenlere hitabı; “Değerli öğretmenim, Sayin öğretmenim, Sevgili öğretmenim ve Öğretmenim," gibi samimiyet, ilgi, mesafe bildiren hitabetler uygundur.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur. Örnek: — Benim güzel çiçeğim, dedi.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
3. Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Yani en üst düzey kişinin yardımcısı, üst düzeyin bulunmadığı hallerde üst düzey gibi hitap edilmelidir. Rektör Yardımcısı, Rektör Bulunmadığı bir ortamda Sayın Rektörüm, Rektörün yanında ise Sayın Rektör Yardımcısı şeklinde hitap edilmelidir.
Genelgede, polise ''çağdaş standart davranış modeli''nin kazandırılması için öngörülen davranış biçimleri şöyle sıralandı:Nazik olmak: Vatandaşa karşı her zaman güler yüzlü ve nazik olunmalıdır. İnsanlara ''Günaydın, iyi akşamlar, iyi günler, beyefendi, hanımefendi'' gibi standart cümleler ile hitap edilmeli.
Bir makama vekalet eden kişiye vekalet ettiği unvanla hitap edilir. Kadın yöneticilere Sayın Genel Müdire denmez, Sayın Genel Müdürüm doğrudur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Selam vermek, insana saygı ve güven duymak anlamına gelmektedir.
Bey, Türkçede erkeklerin kullandığı sanlardan birisidir. Diğerleri ise efendi, ağa, efe, çelebi, ağabey, amca, dayıdır. Eski Türkçedeki biçimi beg idi.
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. Mevki, makam ve unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar. - Sayın Bakan, Doktor Ayşe, Millet, boy, dil, din isimleri büyük harfle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri