Hem ultrasonografi işlemi hem de elde edilen verilerin incelenerek raporlanması ultrasonografi ve diğer görüntüleme yöntemlerine ilişkin ileri düzeyde eğitim almış radyoloji uzmanları tarafından yapılır.
Radyoloji Uzmanı; radyoloji alanında teşhis ve tedavi sürecinde hastaların hastalıklarını takip eden ve tedavi amaçlı radyolojik işlemleri yapan kişiye verilen mesleki unvandır.
Sonuç olarak, radyoloji uzmanı doktordur ve tıp fakültesinden mezun olup radyoloji alanında uzmanlık eğitimi tamamlamış olan kişilere verilen unvandır. Radyoloji uzmanları, tıbbi görüntüleme teknikleri sayesinde hastaların teşhis ve tedavi süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Meme ultrasonu için meme radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Bölüm Hakkında. Radyoloji, hastalıkları teşhis etmek için vücudun içi yapı görüntülerinin yorumlandığı tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Hastalığın tanı ve tedavisi amacıyla radyasyon, yüksek frekanslı ses dalgaları veya çok güçlü manyetik alanlar kullanılarak vücudun iç yapısına ait görüntüler elde edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Radyoloji teknisyeni; ultrason, röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve mamografi için kullanılan makinelerle çekim yapılmasını sağlayan kişidir.
1219 sayılı Kanunun EK-1 sayılı çizelgesinde 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş olan Radyoloji uzmanlık eğitim süresi 5 (beş) yıla çıkarılmıştır.
ultrason cihazları ile yapılacak görüntüleme işleminde önce hastaya özel hastane elbisesi giydirilir. Ardından görüntüleme yapılacak alana ultrason jeli sürülür. Böylelikle hem cihazın probu ciltte daha kolay hareket edebilir hem de ses dalgaları kolaylıkla iletilir.
Ultrason, vücudunun içerisinde organların değerlendirilmesi, meydana gelen değişimlerin, gelişmelerin ve problemlerin tespit edilmesini sağlayan bir işlemdir. Mevcut durumun tam olarak gözlenmesine olanak veren bu yöntem sayesinde sorunlar kolayca tespit edilebilir.
Ancak genel olarak Türkiye'deki radyologların maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 55.000 TL ile 85.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli radyologların maaşları ise ortalama 87.000 TL ile 120.000 TL arasında değişebilir.
eleman.net verilerine göre, Radyoloji Doktoru 2023 yılında ortalama 84.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Radyoloji Doktoru , Ocak 2023 yılında ortalama 72.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 44.528 TL maaş alıyordu.
Kapalı Alan Korkusu ve Emar
Kapalı alan korkusu olanlarda emar çektiremezler ultrasonun başarılı olamadığı tek alan kafa içini görüntülemek ve beyne ulaşmak ultrason için sağlıklı bir uygulama değildir. Beyin ve fonksiyonları emar ile daha net ve kesin veriler içermektedir.
Röntgen teknisyeni; manyetik rezonans görüntüleme cihazları ve diğer radyolojik cihazlar ile hastaların doku, kemik ve organlarını görüntüler. Görüntülenecek bölgelerin bilgisini ilgili doktorlar verdiği için röntgen teknisyenleri doktorlar ile bağlantılı bir şekilde çalışır.
Radyoloji teknisyeni olmak isteyen kişilerin Radyoloji bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Böylelikle Radyoloji teknisyeni olarak kamu kuruluşlarında ya da özel sektörde kolay bir şekilde iş bulabilirler.
Ultrason Ne Kadar Sürer? Ultrason görüntülemesi genellikle 30-60 dakika arasında sürmektedir.
Ultrason yapılırken kitledeki kanlanmanın durumunun da değerlendirebilir (doppler özelliği). Kanlanmanın artması kitlenin kanser olma olasılığını artırır veya bu kitle kanser olmasa bile büyüyecek anlamını taşır.
Ayrıntılı ultrason, riskli gebelikler, doğumsal sakatlık ve hastalıklar konusunda uzman bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez.
Hastanın aç olması bağırsak gazlarını da azaltacağından, genel görüntü kalitesini arttıracaktır. Hasta isterse su içebilir ancak bu inceleme için idrara sıkışık olmaya gerek yoktur. Mesane (idrar kesesi), erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık gibi üreme organlarının incelenmesi için yapılır.
Abdomen ultrasonografisi en sık karın ağrısı, bulantı-kusma, yan ağrısı, idrardan kan gelmesi, hazımsızlık-şişkinlik, karında ele gelen kitle varlığı, kanser taraması, genetik geçişli hastalıkların tanısı, sistemik hastalıkların iç organlara etkisini değerlendirmek ve kanserli hastalarda tedavi takibi için yapılır.
Ek olarak, karın içindeki organların ultrasonu için hastanın 8-12 saat aç olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda, emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Türkiye'de genel cerrahi uzmanlığı, 6 yıl süren Tıp Fakültesi eğitiminin ardından alınan 5 senelik uzmanlık eğitimiyle toplam 11 yıldır.
Uzman doktorun gözetiminde çalışan tıbbi görüntüleme teknikeri, kullanacağı cihazı ve hastayı radyolojik incelemeye hazır hale getirir. Manyetik rezonans ve Angiografi görüntüleme yapar. Radyoterapi tedavi planını uygular. Çekim yapılan alanın düzen ve temizliğinden sorumludur.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri