Mide yanmasında tıbbi tedavisinde, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri (H2RA), ya da lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenir.
Mide yanması tedavisi için antasitler, H2 blokerleri, proton pompa inhibitörleri ve alginatlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
EVDE SÜREKLİ MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER VE BİTKİSEL ÇAYLAR NELERDİR? Mide yanmasını önlemede havuç, brokoli, tatlı patates, muz, kavun, salatalık, karpuz, kereviz, yulaf ezmesi gibi besinler yardımcınız olabilir. Ayrıca zencefil çayı da mide yanmasının yanı sıra bulantıya da iyi gelebilir.
Midede rahatlatıcı bir etkiye sahip gıdalar yararlı olabilir. Örneğin yoğurt, süt, kaynamış ıspanak, havuç ve patates. Mide ekşimesi için yapılabilecek iyi bir ev çözümü, göğsünüz hafif yüksekte uyumaktır. Bu sayede gastrik asit yemek borunuza doğru akmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Aşırı yağlı ve işlenmiş besinler, sigara-alkol ve çok sıcak besinler, çikolata, kafein oranı yüksek besinler: koyu çay ve kahve, uyarıcı besinler: acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, soğan ve sarımsak gibi besinlerin tüketiminin fazla olması mide ekşimesini etkileyen faktörlerdir.
Yavaş ve düzenli yemek yemek, mide yanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Asit oluşumunu azaltıcı gıdalar tüketin: Bazı gıdalar, mide asidinin üretimini azaltarak mide yanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, ıspanak, havuç, marul gibi sebzeler, mide asidinin üretimini azaltıcı etkiye sahip olabilir.
İbrahim Saraçoğlu mide yanması yaşandığı anda birkaç yudum süt içmenin rahatsızlık hissini hızlıca geçireceğini söylemektedir. Ağrı geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, aynı rahatlatıcı etki olacaktır. Hamileler için de süt önerilmektedir.
Yemeğinizi yedikten sonra birkaç yudum veya 1-2 çay kaşığı turşu suyu içmek mide yanması problemiyle savaşmanızı sağlayacaktır.
Süt mide yanmasına çok iyi gelir. Mideniz yandığında 1-2 yudum süt içebilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar laktozsuz süt içebilir ancak midede ülseri olanlar süt tüketmemelidir. 1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir.
Limon suyu genellikle inanılmaz derecede sağlıklı bir içecek olarak lanse edilse de, limonlar oldukça asidik olduğu için bu listeye garip bir ektir. Buna rağmen limon suyu asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Limon suyu mide asidini bastırarak geri çekilmesini sağlar.
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
Şiddetli mide ağrısına ne iyi gelir, kişiden kişiye değişebilir ancak genel olarak şunlar deneyebilirsiniz: Ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler, mide ağrısını hafifletmek için etkili olabilir. Bu ilaçlar arasında paracetamol ve ibuprofen sayılabilir. Antasidler: Antasidler, mide asidini azaltarak mide ağrısını hafifletir.
Sıvılar ve asitler sindirim hızı için oldukça önemli
Yemek sırasında fazla su içmek mide asidini seyrelterek sindirim sorunlarına yol açabilir.
AYRAN VEYA YOĞURT Tam yağlı yoğurt veya ayran mide asidinin oranını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek yerken yaşanan ağrıları azaltır. Uzmanlar özellikle yemekle beraber yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.
Yüzyıllardır yemeklerden sonra midenin rahatlaması için soda tüketilir. İçerdiği magnezyum, soydum ve flor sayesinde mide asidini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırdığından hazımsızlık çeken birçok kişinin tüketmeyi tercih ettiği içecektir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri