".sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz."
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
Doğrudan Bakanlık merkez teşkilâtına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülük durumları da dikkate alınmak suretiyle, üç yıllık çalışma süresi şartı aranmadan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Düzenleme ile mahalli idarelerde kadroya geçirilen personel, sadece mahalli idareler arasında naklen atanabilecek, kadroya geçirilen diğer personel ise sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil 4 hizmet yılını tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacak.
A-İL İÇİ YER DEĞİŞTİRMELER
Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken öğretmen kadrosuna atananlardan, 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla görev yaptıkları okulda 3 yıllık çalışma süresini doldurmuş durumda olanlar, il içi yer yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
İlgili 37 soru bulundu
MEB yayımladığı il içi ve illerarası yer değiştirme duyurularında " zorunlu hizmet yükümlüsü olanlardan, zorunlu hizmet kurumlarında çalışmakta iken 18.06.2023'de muaf olanlarda 3 yıllık çalışma süresi aranmayacağı" yer aldı.
Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnızca mahalli idareler arasında nakil yapabilecek. Diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına sahip olabilecek.
Yönetmeliğe göre öğretmenlerin il dışı yer değiştirmeye başvurabilmesi için bulunduğu ilde 3 yıl çalışması gerekmektedir.
Kadrolu veya sözleşmeli olarak görev alan öğretmenler aile birliği, can güvenliği tehlikesi, tayin talebi veya sağlık sorunu gibi sebeplerle yer değişikliği talebinde bulunabilir. Kadrolu öğretmenlerden farklı olarak sözleşmeli öğretmenlerin görev aldıkları kurumda bir yılı doldurmuş olmaları şartı aranır.
1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu? Eşi devlet memuru olan ya da olmayan eşler de eş durumundan tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür durumlarda tayin isteyen kişiler için son iki yıllık bir süre içinde en az 360 prim gün sayısının doldurmuş olması şartı vardır.
".sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz."
Milli Eğitim Bakanlığı 2022 yılı öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme duyurusu yayınladı. Eş durumu, sağlık, engellilik gibi nedenlerle il içi veya il dışı tayin isteyen öğretmenler birinci aşama başvurularını yapmaya başlayacak.
BULUNDUĞU OKULDA 3 YILINI DOLDURANLARA İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME DE BAŞVURU HAKKI VERİLMEKTEDİR. Yönetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkralarında bu süreye yer verilmiştir.
Atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır.
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası; kadroya geçen öğretmenler için eş durumu tayininde yasal engel yok, açıklaması yaptı. Eğitim Gücü Sen sözleşmeliden kadroya geçen üyelerinin mağduriyet yaşamaması için bir dilekçe ile kadrolu memurların yer değiştirmeye bağlı tüm haklarını talep etmelerini istedi.
Millî Eğitim Şûrası açılış töreninde yaptığı konuşmada sözleşmeli ve kadrolu ayrımının kalkacağını, mazeret tayini haklarının kadrolularla eşitleneceğini net bir şekilde ifade etmiş, 3 Ocak 2023'te Sözleşmeliye Kadro Şöleni'nde de yine bizzat kendisi eş durumu tayin hakkı verileceğini ifade etmiş bulunmaktadır.
Zira halk arasında çakılı kadro olarak isimlendirilen bu kadrolarda kurum içi tayin hakkı mümkündür. Sadece kurum içi tayin hakkı tanınmıştır. Bu sebeple sözleşmeli personelin tayin talebinde bulunması için görev yaptığı kurumun birden fazla ilde veya ilçede birimi olması gereklidir.
Öğretmenlerden; a) Kendisinin en az yüzde kırk oranında engelli olduğunu, b) Eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu, annesi veya babasının ağır engelli olduğunu, ilgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporuyla belgelendirenler, bu kapsamda yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Sözleşmeli sağlık personeli, 3 yılını doldurup devlet memurluğuna geçmesi halinde mazeret tayinlerinden yararlanmakta diğer tayinleri yapabilmesi için 3+1 yıl süresi olan toplam 4 yılı tamamlaması gerekmektedir.
Yönetmelikte sözleşmeli öğretmenlerin il dışına çıkarken kurumundan ya da amirinden izin almalarına yönelik bir ifade bulunmadığından usulüne uygun alınan raporla sözleşmeli öğretmen il dışına çıkabilir.
İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme başvuruları, 28 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında alınacak, atama sonuçları ise 4 Ağustos'ta ilan edilecek.
Öğretmen il dışı atama başvurusu “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adreslerinde yer alan Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle yapılacak.
İlgili maddeye göre, kadrolu öğretmenlerde eş durumu 1 yıl, yer değişikliği 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde eş durumu 3'üncü yıl; yer değişikliği ise 4'üncü yılın sonunda yapılabilecek.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
Yani sözleşmeli personel bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli olarak geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri