İşte çok merak edilen o sorunun cevabı... Haşlarken yumurtaların çatlamaması için, kabın içine fincan tabağı koyun ya da kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun. Bu şekilde yumurtaların çatlamasının önüne geçmiş olursunuz.
Genelde yumurtaların daha kolay katılaşması ve yumurtanın dağılmadan daha düzgün bir formda kalmasına için kaynayan suya sirke ilave ediliyor.
Yumurtanın kabuğu sirke asitinin içinde yavaş yavaş soyuldu. Yumurta zarı ise geçirgen özellikte yaratılmıştır. Bu yüzden sirkenin bir kısmı zardan geçerek yumurtanın içine girdi. Böylece yumurta şişti.
Soğuk suda bekletmemek
Isıyı engellemek için yumurtaları soğuk suda bekletmek, yumurta zarının kabuktan ayrılmasına yardımcı olarak soyulmasını kolaylaştırır.
2) Yumurtaların katılaşmasına yardımcı olmak için, suya beyaz sirke ekleyin. Sirke koyman şart değil ama sirke, yumurta akını katılaştırdığı için yumurtanın daha güzel kıvam almasını sağlar. Sirkenin beyaz olmasının sebebi ise kullanacağınız başka bir sirke türü, yumurtaya rengini verir.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke kullanmadan poşe yumurta elbette yapılır. Yalnızca bu süreç olduğundan biraz daha fazla dikkat gerektirebilir. Sadece su ve yumurtalar kaynamaya bırakılır ve dikkatli bir şekilde ocaktan alınır.
Yumurtanın haşlanma işlemi, içinde bulunan su hazneleri içerisindeki dağınık protein moleküllerinin ısınarak daha hızlı hareket etmeleri ve bir noktadan sonra dağılarak yeni bir üç boyutlu ağ şeklinde bir araya gelmeleri ile gerçekleşiyor.
Bekletilmemiş ortamdaki yumurtalar satın alınmalı, organik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bekletilmiş yumurtaların kabuğundaki zararlı mikroorganizmaların zamanla yumurtanın içine kadar üreme riski vardır.
Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kase içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Larvalar 7 ila 10 gün içerisinde sirkeden çıkar, 7 ila 10 gün daha geçtikten sonra tam olgunluğa erişerek yumurta bırakabilirler. Sirkeler insan vücudu dışında, (kumaş ve battaniye üzerinde) 10- 15 gün canlı kalabilirler.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
Sirkeli suda bekletmek, annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz, pek yakından bildiğimiz, en sık kullandığımız yöntemlerden biri. Yaklaşık 3 su bardağı oda sıcaklığında suya 1 su bardağı kadar sirke ilave ediyor, bu karışıma sebze ve meyveleri koyup maksimum 20-25 dakika bekletiyorsunuz.
Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ''Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suyun içerisinde bir süre bekleterek temizleyin.'' dedi.
Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Dileğimizi diledikten sonra suyun içine yumurtayı kırıp kaseye boşaltıyoruz. Sabah uykudan uyandığımızda yumurta suyun içinde pişmişse dileğiniz olmuştur, pişmemişse dileğiniz gerçekleşmemiştir..." Haydi çıkın işin içinden bakalım.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Su kaynadıktan sonra ateşten alın ve çiğ yumurtaları içine koyun. Sıcak suyun içinde 10 dakika bekleyen yumurtalar yoğun ısıya maruz kalmadan, yani çok fazla hidrojen sülfür gazı oluşturmadan pişecektir. Bu da kokuyu azaltacaktır.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Hiç kırmadan direkt kaynattığımız yumurtalarda bozuk olup olmadığı ancak piştikten sonra anlaşılabilir. Bu durumda yumurtanızın piştikten sonra bozuk olup olmadığını yine kokusu ve rengi ile anlayabilirsiniz. Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir.
Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri