Kanserin tam tanımı olan bu anarşik çoğalma, kanser hücrelerinin bir enerji kaynağı olarak çok fazla glikoz (şeker) tüketmelerine yol açan güçlü bir metabolik aktivite gerektirir. İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Batın bilgisayarlı tomografisi bilinen diğer adıyla Abdomen BT, karın bölgesindeki iç organların detaylı görüntülenmesine olanak veren bir testtir. İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir.
Damar yolundan ilaç kullanılması gereken tetkiklerde hastanın aç olması gerekeceğinden tetkikten önce 4-6 saat açlık gerekir.
Çekimden yaklaşık 6 saat önce yemek yemeyen ve en az 4 saat öncesine kadar su içmeyen hasta, bir kabin içerisinde, görüntülenecek bölümdeki kıyafetlerini ya da tüm giysilerini ve takılarını çıkartarak hastane önlüğü giyer. Bu noktada alyans, gözlük, takma diş, toka gibi tüm metal nesnelerin çıkarılması gerekir.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir. Kısa süreli olan bu etki 1-2 dakika içerisinde yok olacaktır.
Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz. Eğer başka bir tomografi çektiriyorsanız, randevunuzdan 30 dakika önce merkezimize gelmeniz önerilir.
Bilgisayarlı Tomografi tamamen ağrısız bir görüntüleme işlemidir. Tomografi çekimi sırasında hareketsiz durmak veya nefesi bir süre tutmak rahatsızlık hissi yaratabilir. İlaçlı tomografi çekimlerinde de kullanılan kontrast maddenin yan etkileri görülebilir.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
Doktorlar gerekli görmedikçe ilaçlı tomografi çekimi istemezler. Hastalar, çekim için vücuda enjekte edilen boyar madde nedeniyle alerjik reaksiyon gösterebilirler. Ayrıca çekim süreci de normal tomografiyle karşılaştırıldığında daha uzun olabilmektedir.
Kadınlardan metal içeren sütyenleri çıkarmaları istenecek. Mümkünse, piercingleri çıkarmanız istenebilir. BT çekiminde kontrast madde kullanılacaksa, önceden birkaç saat boyunca hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenecektir . Aldığınız tüm ilaçlar ve alerjiniz varsa doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Öncelikle tomografi çekiminden önce bol ve rahat giysiler giyilmelidir. Görüntü alımlarını engelleyecek küpe, piercing vb. nesnelerin vücuttan uzaklaştırılması gerekmektedir. Kontrast maddesi uygulanmadan çekilecek tomografi için başka bir hazırlık yapılması gerekmemektedir.
Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi. Hangi cihaz kaç ayda denetlenmeli? * Mamografi: 3-6 ayda veya yılda bir. * Dijital röntgen: 3-6 ayda bir.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Batın tomografisi, alt ve üst karın bölgesinin kesitler halinde ayrıntılı olarak görüntülenebilmesine olanak sağlayan vücudun iç organlar bölgesini hedef alan bilgisayarlı tomografi çeşitlerinden biridir. Karın bölgesinin tomografi çekilen bölümüne göre alt batın tomografisi ve üst batın tomografisi olarak ayrılabilir.
Günümüzde, ileri teknolojilerle geliştirilen görüntüleme teknikleri sayesinde, kalp ve koroner damarlarda meydana gelebilecek hastalıklar bilgisayarlı tomografi ( BT) ile sadece birkaç saniye içerisinde değerlendirilebilmektedir.
Ülkemizde erkeklerde en sık 4. kadınlarda ise 3. sırada görülen kanser tipidir (1). Bilgisayarlı tomografi kolon kanserlerinin yaygınlığını tespit etmekte sık kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri