Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
Kemik yapısının detaylı olarak görüntülenmesi için ilaçlı tomografiden yararlanılır. Kemiklerde oluşan deformasyonların, kemik kırıklarının kapsamlı şekilde görülebilmesine izin verir. Kemik direncinin ölçülmesinde önemli bir rol oynar.
Karın içerisinde bulunan Safra kesesi, karaciğer, böbrekler, böbrek üstü bezleri, pankreas, dalak evet damar yapılarının tomografi yöntemi kullanılarak görüntü evde edilmesi işlemine üst Batın tomografisi denilmektedir.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
BT ile boyundaki kitle lezyonu (tümörler), lenf bezleri hastalıkları, infeksiyon, inflamasyon, teşhis edilmektedir. Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız. Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Akciğer kanseri erken evrelerde teşhis edilirse tedavisinde başarı şansı oldukça yüksektir. Günümüzde düşük doz spiral bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri artık erken evrede saptanabilmektedir.
Bilgisayarlı tomografinin özel bir yönteminde kolonoskopiye benzer şekilde kalın bağırsak iç yapıları değerlendirilir ve hastalıklı bölgenin üzerindeki bağırsak yapıları hakkında da bilgi sağlanabilir.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır. Doktor, bir kontrol randevusunda sonuçları hastayla paylaşır.
İlaçlı tomografide verilen ilaç görüntüleme esnasında parlayarak daha net görüntü oluşmasını, var ise tıkanıklık ya da kaçak olan bölgenin hızla görüntülenmesini sağlar.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Tomografi, düşük dozda da olsa röntgen cihazından 15 kat fazla radyasyon yayıyor. Doktor Isaacs tomografide kanser olmayan başka anormalliklerin de ortaya çıkabileceğini, bunun gereksiz ameliyatlara yol açacağını söylüyor. Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var.
İlaçlı tomografi çekim işleminin tamamlanmasından sonra hasta dinlendirilebilir. Burada amaç, hastaya enjekte edilen kontrast maddenin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bu madde, idrar yoluyla atılmaktadır.
Kemik ve metal gibi yoğun maddeler, X-ışınlarında beyaz olarak görünür. Akciğerlerinizdeki hava siyah olarak görünür. Yağ ve kas, grinin tonları olarak görünür. Bazı X-ışını testleri türleri için, görüntülerde daha fazla ayrıntı sağlamak için vücudunuza iyot veya baryum gibi bir kontrast madde de verilir.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Karın ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvuran hastaların karın bölgesinin daha ayrıntılı ve net görüntülenebilmesi için bu görüntüleme tekniğine başvurulur. Görüntüleme yardımıyla apandisit, akut karın, pankreatit, divertikülit, bağırsak tıkanıklığı ve ürolitiyazis gibi rahatsızlıkların tespit edilmesinde yardımcı olur.
Buna ek olarak görüntüleme merkezlerinde de çekilebilen batın tomografisi sayesinde karaciğer, mide, bağırsak ve bunlar gibi iç organlarda meydana gelen sorunlar kısa süre içerisinde anlaşılabilir.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Bağırsak ucunda ışık ve kamera olan esnek bir tüple incelenir. Sanal Kolonoskopi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kalın bağırsağın Kolonun incelenmesine yarar.
Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiçbir yakınması olmadığı durumlarda, check up veya başka bir sebeple kontrol için çekilen filmler ile tespit edilir. Bu evrede kanser 5 cm'den daha küçük olup lenf bezleri dahil hiçbir yere yayılmamıştır. Akciğer kanserindeki en erken evredir.
Tomografik görüntüleme hastalıkların tanısında ve dolaylı yoldan tedavisinde belirleyici olduğundan tıp dünyası adına önemli bir buluş kabul edilir. Organ yapıları hakkında detaylı bilgi vermesi ve uzman hekimlerin tedavisini planlamasında etkili olduğu için tomografi sürekli geliştirilen ve yenilenen bir cihazdır.
Sırt ağrısının yalnızca akciğer kanserinin değil, multipl miyelom, meme kanseri ve diğer kanserlerinde ilk belirtisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin sırt ağrısı meme kanseri teşhisi konan kişilerin kabaca %1'i için başvuru semptomudur (ilk semptom) [2].
İlaçlı tomografi, vücudun enine kesit görüntüleri oluşturulurken, yoğun bölgelerde daha rahat görüntülenme sağlanması için kullanılan bir yöntemdir. Kontrast madde sayesinde tüm vücudun, özellikle damar yolları görüntülemesi normal röntgene göre çok daha belirgin olmaktadır.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Batın tomografi süresi çekilen alanın büyüklüğü üst batın-alt batın veya tüm batın olmasına ve çekimin ilaçlı veya ilaçsız olmasına göre çekim süresi değişir. Ancak ortalama süre 30 dakika ile 45 dakika arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri