ÖSYM tarafından “2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” yayımlanarak, Yayımlanan kılavuza göre; 2021 yılında üniversitelere yerleşecek olan hafız öğrencilere, İslami İlimler ve İlahiyat Fakültelerine yerleşmeleri için %10 ek kontenjan verildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilmiş Hafızlık Belgesine sahip olmak. yapamayan veliler için EK-1 formun doldurulup imzalı olarak okul idaresine verilmesi durumunda da veli adına okul idaresince bireysel başvuru yapılabilecektir. Page 2 2 b.
Proje ile Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu mezunları ve İmam Hatip Lisesi mezunu hafızlık belgesine sahip adaylar, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi I. ve II. Öğretim programlarına yerleşebilecek.
9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur. Müfredat, ders programı ve iş imkânı olanakları aynıdır.
Kuran Kursu Öğreticisi Ne İş Yapar? Kurs öğrencilerine Kuran-ı Kerimi yüzünden okumayı öğretir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan Hafızlık Eğitim Programına göre hafızlık yapmak isteyenlere hafızlık çalıştırır. Yaz kurslarında görev alır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
Ve bu uygulama uzun zamandır böyle. Öğrencilerin isteği üzerine yapılan bir uygulama. Fakültenin adının 'ilahiyat' yerine 'İslami İlimler' olmasına YÖK karar verdi.
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
Ancak en az günde iki sayfa ezberlemek hedeflenir. Bu hedefi artırmak da bu sistem için uygundur. Öncelikle bir sayfanın ezberi şu şekildedir: Hafız adayı sayfayı üçe böler.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir. Öğrencilerimizin yaşlarının küçük olması yatılı olmalarını zorlaştırmakta ve yatılıya adaptasyonda zorluk meydana getirmektedir.
İmamlık sadece erkeklerin yapabileceği bir meslektir. Bunun yanında imam olmak için hafız olma şartı bulunmamaktadır. İmam hatipten mezun olmasanız bile imam olma şansınız vardır. Bunun için normal lise mezunlarının üniversite sınavına girerek 2 yıllık ya da 4 yıllık İlahiyat okuması gerekir.
Hafızlık Tespit Sınavı sözlü olarak yapılacak, 70 puan ve üzeri alan aday başarılı sayılacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl 4 dönem halinde düzenlediği "Hafızlık Tespit Sınavları"nda, hafızlığını Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an Kurslarında veya kendi imkanlarıyla tamamlamış binlerce öğrenciye belge veriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur'an kurslarında ve dışarıdan kendi imkanlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrenci ve vatandaşlara yönelik 4-15 Eylül 2023 tarihleri arasında 18 sınav merkezinde gerçekleştirilen 2023 Yılı III. Dönem Hafızlık Tespit Sınavı sonuçları açıklandı.
Fakültemizde tüm sınıflarda erkek öğrenciler A şubesinde, kız öğrenciler ise B şubesinde yer almaktadır. İslami İlimler (Türkçe) programının 1. ve 2. sınıfları 3 şubeye ayrılmıştır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
Son yıllarda özellikle öğrencilerin yürüttüğü kampanyaların neticesinde, bu konu tekrar tartışmaya açılmıştır. Bunun neticesinde bazı İlahiyat fakültelerinde karma eğitim uygulamasına tamamen son verilirken, bazı fakültelerde ise karma eğitimi uygulaması devam etmektedir.
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Bir öğrenci hiçbir formasyon dersi almadan ya da bazılarını alarak da fakülteyi bitirebilir. Ancak Türkiye'de öğretmen olmak isteyen öğrenciler için formasyon derslerinin tamamını almak ve başarılı bir şekilde mezun olmak gerekmektedir.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti. Allah'ın izniyle 3 ayda ezberlerim bitti ve mezun oldum, çok mutluyum." dedi.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri