2 yılda bir yapılan muayene süreçlerinin kaçırılması için birkaç ay öncesinden tüm yeterlilikler hazır bir hale getirilmelidir. Bununla birlikte aracın ticari olarak kullanılıyor olması halinde yıllık olarak muayeneleri yaptırılmalıdır.
LPG tanklarındaki 10 yıllık garanti süresi o tankın üretildiği yıldan itibaren başlıyor. Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir. Bakımların geciktirilmesi sonucunda aracın sadece yakıt tüketimi etkilenmez. Bakımlarının yapılması durumunda motor arızası vererek yolda kalmanıza neden olabilir.
tank zorunlu muayeneden geçebilmesi için. 10 yılda bir mutlaka değişmesi lazım.
Araç muayenesinin sıklığı, farklı araçlara göre değişiklik gösteriyor: Binek otomobil, resmi otomobil ve bu araçların römorkları ilk 3 yaş sonrasında her 2 yılda bir muayene edilir. Lastik tekerlekli traktörler ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 3 yılda bir muayene edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Araç muayenesi, güvenlik standartlarına uyumu sağlamak için yıllık olarak veya iki yılda bir yapılır. Ticari araçlar için mevcut muayenenin yıldönümü tarihinde yıllık muayene yapılması zorunludur. Ek süre yoktur ve muayeneden geçemeyen araçlar cezaya tabi olabilir.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir. Tüm motorlu araçların muayene ücretleri aynıdır fakat muayene süreleri değişmektedir.
LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir.
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
Muayene için gelirken Sızdırmazlık Raporu almalı mıyım? LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Raporu yürürlülükten kaldırılmıştır. Hiçbir durumda Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmemektedir.
Lpg filtresi bu maddeleri ayrıştırarak lpg enjektörüne temiz sıvı gazı iletir. Lpg filtresini değişmez ve uzun sürler aynı filtreyi kullanırsanız ilerleyen süreçlerde filtreniz görevini yerine getiremeyerek lpg tankında oluşan tortu ve yabancı maddeleri lpg enjektörüne iletecektir.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
LPG'li araç muayenesi veya periyodik bakımları, isteğe bağlı olmadığından dolayı mutlaka yaptırılmalıdır. LPG'li aracınıza yaptırdığınız düzenli bakımlar sizi ve ailenizi tehlikelerden korur.
Araçlar muayeneden geçerken çeşitli birçok kritere bakılır. Bu kriterler kapsamında yangın tüpleri de yer almaktadır. Ancak yangın tüpünün olmaması araçların geçişini engellememektedir. Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir. Türkiye'de araç muayenelerinden sorumlu TÜVTÜRK de bu sürenin maksimum 15 yıl olabileceğine dikkat çekiyor.
Yangın tüpü olmadan muayene geçer mi sorusu araç sahiplerince en çok sorulan sorulardan biridir. Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir. Araç yangın tüpü bulundurulmaması da araçların hafif kusurlu olmasını sağlar.
Lpg tankının değişim maliyeti, aracınızda bulunan tankın boyutu ve şekline göre değişiklik gösterecektir. Ancak ortalama olarak 600 ₺ ile 1200₺ arasında bir maliyeti vardır. Gaz tankı değişimi takribi 2 – 3 saat sürmektedir. Belgelerin teslimi ise bazı durumlarda ertesi güne sarkabilmektedir.
Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor. Belirteyim deponun ömrü 10 yıldır 10 yaşından eski depolara sızdırmazlık raporu verilmez ve güvenli olmaz.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
LPG araç dönüşümünde kullanılan tankların imal tarihi itibariyle kullanım ömrü 10 yıldır. Bu koşul ilgili standartlarda yer almaktadır. Bu standartlarda LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden dolayı, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski doğabilecektir.
* OTOGAZ (LPG) tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır.Aracın periyodik bakımı aksatılmamalıdır.
Aracın gaz beynine kaloriferden sıcak su az geliyorsa, manifold zarar gördüyseveya araç hararet yapıyorsa, araç çekişten düşer. Karbüratör kelebeğinin hava alması ve lpg beyninin tam ısınmaması da, aracın çekişinin düşmesinde etkili olur.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar Süre Geçerli? Egzoz emisyon ölçümü, aracın son geçerli ölçüm tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Belirli alanlarda garajda bulunan araçların her iki yılda bir yeni bir emisyon muayenesi yaptırması gerekmektedir.
Tüm istasyonlarda kredi kartı veya banka kartı geçerli midir? Evet, tüm istasyonlarımızda kredi kartı veya banka kartınız ile ödeme yapabilirsiniz. Sadece yerli bankalara ait Mastercard, Visa ve TROY kartlar geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri