Yeraltı suları magmanın etkisiyle ısınır. Bulunduğu yerdeki maden ve mineral eriterek içine alır. Yer yüzüne çıkışı; buhar basıncının etkisiyle doğal yollardan olabildiği gibi açılan kuyulardan pompalardan da yararlanılabilir.
Yer altı kabuğunda bulunan magmaya yakın katmanlardaki sular, milyonlarca yıl önce meydana gelen tektonik hareketler sonucunda, toprak altında oluşan çatlaklar sayesinde, kendi sıcaklığının da etkisiyle, yüzeye doğru olan parçaları eritip buharlaşarak yeryüzüne ulaşırlar. Yüzeye ulaştıklarında da halen sıcaktır.
Yüzey suları faylar aracılığı ile sıcak alanlara kadar iner. Burada magmanın etkisiyle ısınır ve yine fayları takip ederek yüzeye ulaşır. Böylece sıcak su kaynakları oluşur. lektrik enerjisi Üretiminde: Sıcaklığı 60-180OC arasında değişen sular, elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilir.
Basınç azalması çok hızlı gerçekleşirse kaynamakta olan su yeryüzünde buhar olarak açığa çıkar ve bu durum gayzer püskürmesine neden olur. Ancak basınç yavaşça azalırsa veya suyun yeryüzüne ulaştığı açıklık yeterince genişse, su yeryüzünde ılıca veya kaynarca denilen sıcak su kaynağını oluşturur.
Ilıca Kaplıcaları
Sodyum ve bikarbonatlı kaynak suyunun sıcaklığı 39°C dir.
İlgili 31 soru bulundu
Zeytin Ilıca Kaplıca Suyu İçilir Mi? Zeytin Ilıca Kaplıca suyu içime uygun değildir. Bazen farklı kaynaktan beslenen kaplıca suyu kullanımı olduğu için personele sorulması önerilir. Termal suyu direkt içmek vücuda zarar verebileceği için içme kürü halinde kullanmak gerekir.
Türk Dil Kurumu'na göre sıcak kaplıca suyu demektir. Yer altından sıcak suların çıktığı yer. Kapalı ılıca sözünden türemiştir. Sıcak suyun çıktığı doğal çevre konfor ve mahremiyet arayışlarının sonucu duvar ve çatı altına alınınca ılıcadan farkını ortaya koymak için kapalı ılıca diye adlandırılmış.
Bunun nedeni, ılıcan plajının yeraltı kaynak suyuna çok yakın mesafede olmasıdır ve yeraltı kaynak suyu tarafından beslenmesidir. Ilıca plajını yeraltından çıkmakta olan sıcak ve mineralli suları plaja sıcak ve şifalı kılmaktadır.
Yer altından çıkan sıcak ve mineralli sular ılıca plajını sıcak ve şifalı kılmaktadır. İzmir Çeşme yolu üzerinde ve Çeşme'ye 5 km uzaklıkta denizin kıyısında bulunan kaplıca plajı ve ılıcası dünyada en enteresan ve en zor bulunan ılıcalar dan biridir. Suların sıcaklığı 58 aşama civarındadır.
Ilıca Plajı : Denizi Sıcak Sevenlere. İzmir Çeşme yolu üzerinde ve Çeşme'ye 5 km uzaklıkta denizin kıyısında bulunan Ilıca plajı ve ılıcası dünyada en ilginç ve en zor bulunan ılıcalar dan bir tanesidir. Suların sıcaklığı 58 derece civarındadır.
Haymana suyun faydaları
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
Örneğin, Kapadokya'nın vadilerinde yer alan şifalı sular, Pamukkale'nin beyaz traverten terasları, Karadeniz'in yaylaları gibi birçok turistik yerde doğal şifa kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca, Diyarbakır, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bursa, Denizli ve Aydın gibi şehirlerde de ünlü şifalı sulara rastlanır.
Soğuk su metabolizmayı hızlandırmaya ve daha zinde kalmaya yardımcı olurken ılık veya sıcak su mide-bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi destekleyebiliyor. Bu nedenle sıcak suyun mu soğuk suyun mu daha faydalı olduğundan ziyade, vücudunuzun hangisine daha çok ihtiyacı olduğuna odaklanabilirsiniz.
Uzmanlar 28°C - 32°C aralığındaki sıcaklıktaki termal suların yüzme ve egzersiz için uygun olduğunu söylerken 36°C-38°C aralığındaki ve 40°C üzerindeki termal suların yüzmek için uygun olmadığını belirtiyor.
İç organların hızlı çalışması ise termal suyun başrolde olduğu banyo kürlerinden sonra bazen birkaç gün süren bir yorgunluk olmasına neden oluyor. Maden suyu olarak içilmesiyle şifa veren soğuk kaplıca suları da içildiği zaman metabolizmanın hızlanmasını ve iç organların daha hızlı çalışmasını beraberinde getiriyor.
Yeraltından çıkan ve sıcaklığı 20 ila 110 °C arasında değişen doğal kaynak suları, termal su adını alıyor. Çoğu zaman termal suları kaplıca ile karıştırmak söz konusu olabiliyor. Ancak termal suyun yeryüzüne çıktığı kaynağın çevresinde kurulan tesislere termal kaplıca adı veriliyor.
Türkiye'de en sıcak deniz suyu Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz'in körfezlerinde deniz suyu sıcaklıklarının 27 dereceye kadar çıktığı gözlemlenir.
İskenderun körfezi 31 derece ile en yüksek deniz suyu sıcaklığının ölçüldüğü merkez olarak dikkat çekti. Meteoroloji verilerine göre son 50 yılda ağustos ayında Akdeniz'de ortalama su sıcaklığı en yüksek 27.9 derece oldu.
Ilıca Halk Plajı; temiz ve berrak denizi ve plaj alanı ile ülkemizin en güzel plajları arasında.
7 - Ilıca / İzmir
Ilıca sularının banyo ve çamur kürleri; romatizma hastalıklarına, kadın hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına iyi geldiği, içme kürlerinin ise müshil etkisi yaptığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasın salgı faaliyetini hızlandırdığı bilinmekte.
Ilıca Plajı'nda tuvalet, duş ve soyunma kabinleri bulunmaktadır.
Ülkemizde en önemli ödüllerinden bir tanesi olan mavi bayrak ödülü de Ilıca Plajı'nda bulunur. 3 kilometre uzunluğunda bulunan plajıyla Çeşme'nin en iyi Plajlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Bölgenin denizi sığdır.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız.
Termal kaplıca sularının içerisinde bulunan kükürt oranının yüksek olması termal suyun kokusunun farklı bir kokuya sahip olmasına neden olur. Her termal suyu kokmaz ya da aynı kokuya sahip değildir. İçerdiği kükürt oranına göre değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri