Ayrıca %90 ve üzerinde engel oranına sahip ancak ÖTV muafiyetsiz alınan araçlar için de engelli araç park kartı verilmektedir.
Engelli Yerine Kimler Park Edebilir? Engelli otoparkının kullanılabilmesi için araçta manüel ya da akülü bir tekerlekli sandalye, kanedyen, baston, yürüteç gibi bazı araçların olması gerekmektedir. Bu araçlardan birinin bulunmasının yanı sıra hareket kısıtı olan birinin arabada bulunması fa yeterli gelmektedir.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
%40 engelli raporu ile araç alabilmek için aşağıdaki kriterler aranıyor: Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Görselden de anlaşılacağı gibi Engelli otoparkı kavramı Ortopedik Engelli Sürücü ve Ortopedik engelli yolcuların kullanımı içindir. Araçlarına Trafik müdürlüğü tarafından Engelli Araç Park kartı alan engelliler içindir.
İlgili 18 soru bulundu
o) Yol üstü araç park yeri için ayrılması gereken alanın ölçüleri en az 2,5x5,50 metredir. Engelli araçları için 1/30 oranında park yeri ayrılır.
Büro yetkililerine engelli vatandaşın nüfus cüzdanı, 2 adet vesikalık fotoğrafı, müracaat vasi tarafından yapılıyorsa noter onaylı vasilik belgesi iletilir. İşlem ardından '' engelli araç park kartı alımı başvuru formu'' gerekli sağlık, kimlik ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanarak teslim edilir.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Not: Burada özellikle %90 altında ortopedik engelli olan bireylerin dikkat etmesi gerekiyor. Raporun ne için alınmak istendiği konusunda mutlaka hastaneye bilgi verilmesi gerekir.
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Engelli aracı ÖTV istisnasından faydalanarak alınan araçtır. Bu araçların üzerine kayıtlı olan engelli birey tarafından kullanılması gerekir. Eğer kişinin engeli müsait değilse ve %90 üzerinde engeli varsa 2 ve 3. derece akrabaları tarafından da kullanılabilir.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Hayır. Bu tamamen belediyelerin insiyatifinde.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
– ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler. – Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. – Havaalanlarında, Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
Eğer sürücünün ortopedik engel yüzdesi %40-89 aralığında ise araç alımında tamamen ÖTV'den muaf tutulmasa dahi belli başlı indirimlerden faydalanması mümkün. %40 engelli raporu ile araç alırken uygulanan indirimler ise %26.3 ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Bütün düzeltmelere rağmen iskelet, sinir sistemi, kas ve eklemlerindeki özürlerinden dolayı normal eğitim öğretim çalışmalarından yeterince yararlanamayan bireylere “ortopedik engelli bireyler” denilmektedir.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engelli raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereklidir. Aynı şekilde raporda kesin olarak %40 ile %89 arasında engel oranına sahip olduğu belirtilmelidir. Aracı satın alan bireyin engel düzeyine göre araçta bazı düzenlemelerin yapılması gerekli ise, 'Tertibatlı araç kullanılır' ibaresinin geçmesi gerekir.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Engelli yerine park cezası 392 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödeme, diğer trafik cezaları gibi 15 gün içerisinde ödenirse ilgili tutara bir indirim uygulanır. Ancak cezanın geç ödenmesi durumunda cezada artış meydana gelebilmektedir.
trafik denetlemeye gidiyorsunuz. ehliyet fotokopisi kimlik fotokopisiyle. 5yıl daha geçerli olanı veriyorlar.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor. Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri