”40 gün sonra 3 kapı gezerek 40 uçurması yapılması”
Doğan Baran Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'nde Elif Su adlı torunu ile ilgilenen Sabır Kılınç (58), torunu kırk günü doldurduğunda ”kırk uçurmasını” yani evden dışarı çıkartacaklarını, bunun gelenek ve görenekleri olduğunu ifade etti.
Özellikle emzirdikten sonra sıvı ihtiyacı artacağından, annenin normalden daha fazla su alması gerekmektedir. Emziren annelerin başta su olmak üzere kafein içermeyen, asitli olmayan içecekler, mevsimine uygun taze meyvelerden hazırlanmış meyve suları, süt, ayran vb. ile sıvı ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.
Lohusa olan kadınlar bu süre içinde; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an okuyamaz, Kur'an'ı eline alamaz, Kâbe'yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar.
Baklagil, süt ürünleri ve süt mümkün olduğu kadar uzak durulması gerekir. Çorba, az yağlı ve haşlama yemekler gaz sorunu yaşayan anne ve bebekler için yardımcı olur.
İlgili 17 soru bulundu
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Lohusalık döneminde ayakta duş almak önemli
Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır. Lohusalık döneminde daha kolay bir iltihaplanma görülür. Bu iltihaplanma da enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Normal doğumda eşle yakın temasta bulunabilmek için ortalama en az 6 haftayı beklemelisiniz.
Loğusa ve al basması
Doğumdan sonra loğusa kadının sütünün hemen gelmesi ve bol olması için tatlı ve sulu şeyler yedirilir ve içirilir. Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Doğumdan 10 gün sonra hafif egzersizlere başlanmalıdır. Yeterince hareket ederek ve egzersiz yaparak, bağırsakların çalışması sağlanmalıdır.
Lohusa sendromu diğer bir adıyla annelik hüznü, genellikle hormonal değişikliklerin tetiklediği, uykusuzluk, beslenme problemleri, yeni anne olmanın getirdiği stres nedeniyle şiddeti artan bir olgu olarak değerlendirilir.
Kırkı karışır inancıyla iki kırklı kadın bir arada bulunmaz. Birbirlerini görürlerse, kadınlar birbirleriyle ekmek değişirler. Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
Hayz, 67-69). Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.
Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde cinsel ilişki yasaktır. Altı haftanın sonunda anne fiziksel olarak cinsel birlikteliğe hazır olur ve ilk üç ayın ardından cinsel istek normale döner.
Zaman zaman vücudu haz ve orgazma elverişli hale getirmek için masturbasyon gereklidir. Özellikle doğum sonrasında genital bölgenin hissiyatı ve hassaslık düzeyini algılamak için de etkili bir yönetem olarak kullanılabilir.
Gece terlemelerinin sebebi doğum sonrası değişen hormonlarınızdır. Gebelik boyunca östrojen ve progesteron hormonu yükselir. Doğum sonrası seviyeler düşer. Düşük östrojen menopazdaki gibi terleme, duygu bozukluğu ve vajinal kuruluk gibi belirtiler gösterir.
Lohusalık dönemi içerisindeki bir kadına en az yeni doğan bebek kadar özen göstermek gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir. Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır.
Geçmişten günümüze aktarılan birçok bilgi, çevre yönlendirmelerinin genç anne babaları ve bebeği zor duruma düşürdüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erdel Yılmaz “Bebek 40 günü doldurmadan da dışarı çıkarılır, sarı giydirmenin sarılığa karşı hiçbir etkisi yoktur.
1- Akşam iş dönüşü, sorumlulukları kısmen de olsa devralmaya gönüllü olun! 2- Eşinizi rahatlatın, kaygılarından kurtulmasına yardım edin! 3- Eşinize küçük sürprizler yaparak evlilik hayatınızın heyecanını korumaya çalışın! 4- Eşinizin ani duygusallıklarına ve aşırı tepkilerine karşı hazırlıklı olun ve alınmayın!
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri