İle kelimesi hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabildiği için bunun nasıl ayrılacağı öğrenilmek istemektedir. İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
“İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Cümle içerisinde bulunan ile sözcüğünün edat mı yoksa bağlaç mı olduğunu anlamak için ise cümleden ile sözcüğünü çıkararak yerine ve getirmek gerekmektedir. Eğer ve sözcüğü geldiğinde anlam bozulmuyorsa ile sözcüğünün bağlaç olduğunu söylemek mümkündür.
Cevap. "İle" yerine "ve" getirilebiliyorsa; "ile" bağlaçtır. (Birincisinde "ve" gelebildiği için bağlaç; ikincisinde "ve" kullanılamadığı için edattır.)
İlgili 24 soru bulundu
ile, ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. ile, ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar: bulut-la (bulut ile), çiçek-le (çiçek ile), kuş-la (kuş ile) vb.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
En çok karıştırılan konular arasında "İle edat mı bağlaç mı?" sorusu yer alır. Eğer cümlede ile kelimesi yerine "ve" getirilebiliyorsa, ile o cümlede bağlaç olarak kullanılmış demektir. Fakat ile kelimesi yerine "ve" getirilemiyorsa, ile kelimesi edat olarak kullanılmış olur.
a. “ile”, hem bağlaç hem de edat olarak kullanıldığında öncesindeki sözcüğe bitişik yazılabilir.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
* “İle” hem bağlaç hem edat görevinde kullanılabilir, “Ve” ise bağlaçtır. Tek başlarına bir anlam ifade etmezler bu nedenle 'ile' ve 've', kelime olarak kabul edilmez.
İle edatı, cümleye neden ve araç ilişkisi katmaktadır. İle aynı zamanda bağlaç olarak da kullanılabilen bir sözcüktür. Bağlaç ve edat olarak kullanılan “ile” sözcüğünü ayırabilmek içinse yerine “ve” sözcüğü getirilmektedir.
İle (-le / -la)” Edatı
“İle” edatı cümleye; araç, birliktelik, neden veya durum anlamı kazandırır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb. 22.
"Nedeniyle" yazımı doğrudur. İki kelime birleşik yazılabilir. Öte yandan, "nedeni ile" yazımı da yanlış değildir. İsteyen kelimeleri ayrı yazmayı tercih edebilir ama konuşma dilinde de yazışma dilinde de yaygın bir tercih değildir.
“ile, -lE” bağlacı: “ve” ile görevleri aynı olmasına rağmen her zaman birbirinin yerine kullanılamazlar. “ile”nin kullanım alanı daha dardır. “ile” cümleleri birbirine bağlamaz; sadece aynı görevdeki kelimeleri bağlar.
Artık bir bağlaçtır. Açıklama: Edat, diğer adıyla ilgeç farklı çeşitteki sözcüklerle bağlantı kurmaya yarar.
Bağlaçlar, yalnız başına anlam ifade etmeyen ve cümlede belirli bir görevi bulunan kelimelerdir. Cümle içerisinde çeşitli anlam ilgileri de kurabilirler. Cümleden çıkarıldıkları durumlarda cümlenin anlamı bozulmaz fakat daralabilecektir. Bir cümlenin bağlaç ile başlaması uygun olmayacaktır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri