İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
Önemli: Değerli hastalarım boyun fıtığı boyunda, kollarda, ellerde, parmaklarda, omuzlarda ağrıya neden olabilen komplike bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda kollarda, omuzlarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Boyun fıtığı patlaması yaşandığında olan bölgede uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Fıtığın yaşandığı bölgeden omuzlara, kollara ve ellere doğru da bu belirtiler yaşanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun fıtığı boyundan ayaklara kadar giden tüm sinirleri etkiler. Şikayetleri özellikle kolları içine alsa da ilerlemiş olgularda boyundan aşağısının felç kalmasına bile sebebiyet verebilir.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Boyun fıtığı olan kişiler, hafif egzersizler yaparak boyun ve sırt kaslarını güçlendirebilirler. Yoga ve pilates gibi düşük etkili aktiviteler, esneklik ve dayanıklılığı artırabilir. Bununla birlikte, aşırı aktivite, ağır kaldırma veya yüksek etkili egzersizler, fıtığı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
Boyun fıtığı, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir durum olabilir, ancak tedavi edilirse genellikle tehlikeli değildir. Tedavi edilmediği takdirde boyun fıtığı, omurilik hasarı, sinir hasarı ve kalıcı sakatlıklar gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun fıtığı servikal omurgada intervertebral diskin omuriliğe doğru taşması ve sinirlere bası sonucu oluşur. Fıtığın hangi mesafeden çıktığına bağlı olarak sağ veya sol kolda bazen dirseğe, bazen el bileğine, bazen parmak uçlarına kadar yayılan ağrı oluşur.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Boyun fıtıklarında çoğunlukla ameliyata gerek duyulmuyor
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun.
Tedavi seçenekleri
Boyundaki fıtıklaşmış bir disk genellikle MRI taraması veya BT ile teşhis edilebilir. Boyun fıtığı ilk aşamada konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Konservatif yöntemlerle geçmeyen ya da nörolojik hasara neden olan ilerlemiş boyun fıtığı cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Patlamış boyun fıtığı ilaç tedavisi kapsamında ağrı kesiciler, anti enflamatuarlar, steroidler, kas gevşeticiler ve analjezikler kullanılabilir. Ek olarak bölgesel yangının azaltılması için steroidlerden de destek alınabilir. İlaç tedavisi hem ağızdan hem de kas içerisine enjeksiyon yöntemi ile uygulanabilmektedir.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.
Evre 3-4-5 de omurilik ve sinir dokusundaki hasar artmadan cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Sinir dokusundaki ileri derece hasarlar cerrahi tedaviyle düzeltilemez. Bu sebeple uyuşma , kısmi felç gibi bulgular saptanırsa erken dönemde ameliyat başarı sağlar.
Ağır vitamin B12 eksikliği kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmekte ve bu hastalarda ayak ile ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları his durumlarında bozukluklarda görülmektedir.
Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri