İletişimi başlatan, duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktaran kişi kaynaktır. Burada her zaman kişi olarak düşünmemek gerekiyor. Kitap, gazete, dergi, şuan okuduğunuz blog yazıları ya da hayvanlar da gönderici olabilir. Alıcı (Hedef): İletinin ulaştırılmak istendiği kişi ya da varlıktır.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
Kanal: Göndericinin, iletiyi alıcıya gönderirken kullandığı yol veya araçtır. Telefon, televizyon, radyo, gazete, kitap, dergi vb. kitle iletişim araçları göndericiden alıcıya giden aracı olabileceği gibi yazı, söz, fotoğraf vb. her tür iletişim aracı da iletiyi ileten bir kanal olma işlevini üstlenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İletişim kavramı, ilk olarak jest ve mimiklerle, belli belirsiz çıkarılan seslerle başlamıştır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir.
İletişim halindeyken, iletiler bir takım kodlar ile karşı tarafa aktarılır. Göndericiler bu iletişim türünde iletilerini yalnızca konularak değil, aynı zamanda yazı, resim, rakam veya bir takım hareketler ile anlatabilmektedir. Bu tür iletişim çeşidi şifre ya da kod olarak isimlendirilmektedir.
İletişim sözcüğü özünde, yalın bir ileti alışverişinden çok toplumsal nitelikli bir etkileşimi, değiş tokuşu ve paylaşımı içerir.
İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilmek istenilen her türlü duyguyu, düşünceyi ve isteği ifade eden mesajdır. İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilen mesajdır. Diğer bir iletişim öğesi ise kanal olarak ifade edilebilir.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İLETİŞİMDE TEMEL İLKE KABUL ETMEDİR.
Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Ancak "kabul etme" kavramı, karşımızdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü fikirlere katılma veya tüm yorumlarını kabullenmeyle karıştırılmamalıdır.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
İletişim iki insanın birbirini fark etmesi ile başlar. Söylenilen/söylenilmeyen, yapılan/yapılmayan her şeyin iletişimde bir anlamı vardır. Aynı zamanda tavır davranışlar, jestler, mimikler gibi bir çok faktör iletişimi etkiler.
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
İnsanlar avcı ve toplayıcı topluluklar halinde yaşarlardı. İnsanlar işaretleşerek ve kısıtlı olarak sesler çıkararak iletişim kurarlardı. Bugün konuşurken kendimizi hala ellerimizle ve kollarımızla ifade ediyor olmamız bu sürecin sonucudur.
İletişimin en önemli öğesi nedir? İletişim sürecinde önemli birçok öğe bulunmaktadır. Bunların başında etkili dinleme, açık ifade, geribildirim ve doğru kanal seçimi gibi faktörler yer alır. Ancak iletişimin en önemli öğesi, taraflar arasında karşılıklı anlayış ve duyarlılık sağlayan empati olarak kabul edilir.
Gönderici bir başlangıç noktasını, alıcı ise bitiş noktasını temsil etmektedir. Mesaj ya da ileti ise, gönderici ile alıcı arasındaki niyetli ve amaçlı bağlantının içeriğidir.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri