İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
İlgili 26 soru bulundu
Gönderici ve alıcı iletişimin ilk iki öğesidir. Sonrasında ise ileti olarak da bilinmekte olan mesaj öğesi yer almaktadır. İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilmek istenilen her türlü duyguyu, düşünceyi ve isteği ifade eden mesajdır. İleti, gönderici tarafından alıcıya iletilen mesajdır.
Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir. Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir. Örneğin "API-24" bir koddur. Kodlara şifre de denilebilir.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Duygu, düşünce ya da bilgilerin çeşitli yöntemler ve çeşitli araçlarla başkalarına aktarılması durumuna iletişim denir. İletişimin tanımında da belirtildiği gibi iletişimde kullanılan çeşitli araçlar vardır.
İletişim, sözlü ve sözsüz sembollerin kullanılmasıyla duygu, düşünce, tutum veya görüşlerin karşı tarafa aktarıldığı bir alışveriş sürecidir. Bu semboller dil, kelime, vurgu, şekil, eylem veya resim olabilir. İletişim hem kişilerarası hem de sosyal bağlamda merkezi bir konuma sahiptir.
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
İletişim halindeyken, iletiler bir takım kodlar ile karşı tarafa aktarılır. Göndericiler bu iletişim türünde iletilerini yalnızca konularak değil, aynı zamanda yazı, resim, rakam veya bir takım hareketler ile anlatabilmektedir. Bu tür iletişim çeşidi şifre ya da kod olarak isimlendirilmektedir.
Bağlam, iletişime katılan öğelerin birlikte meydana getirdiği ortama bağlam denir. Başka bir deyişle göstergenin öteki öğelerle birlikte ve onlarla birleşerek, bütünleşerek onların da yardımıyla bir kavramı yansıtmasıdır. Bir sözcüğün hangi anlamda kullanıldığını bağlamına göre belirleriz.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Kaynak, algılama, seçme, düşünme, yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler aracılığı ile gönderendir. İletişim sürecinin başlangıcında kaynak iletmek istediğini, kendi ve alıcının anlayabileceği şekilde kodlar. Kaynak iletiyi alıcıya gönderen kişi, grup ya da kurum olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri