İletişimin önemi: Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
İletişimin ana amacı, insanlar arasında duygu, düşünce, haber ve bilgi aktarımını sağlamaktır. İletişimde etkili olabilmek için sadece konuşmaya dayalı bir iletişim kurmak yeterli olmayabilir; jest, mimik ve beden dili de iletişimin önemli unsurlarıdır.
İletişim, insanların hayatında önemli yere sahiptir. Kendini ifade edebilmek, karşısındaki insanı anlayabilmek için her insan iletişim kurmak zorundadır. Çünkü iletişim sayesinde anlaşabilir, kendimizi ifade edebiliriz.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
İlgili 28 soru bulundu
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim, bireylerin çeşitli araç ve iletişim mesajlarıyla toplum düzenine uymalarını sağlar. Toplum bilincini geliştirir. Toplumsal düzenin ku- rulmasına korunmasına ve genişletilmesine önemli katkı sağlar. İletişimsiz bir toplum düzensiz, disiplinsiz, başıboş insan toplulukları haline dönüşür.
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Toplumsal yaşam içerisinde iletişim, insanların birbirini anlamaları için gerekli olan tek yoldur. İletişim aslında bir anlamın paylaşılmasıdır. Etkili iletişim kişilerin iş yaşamlarında sorunları çözmelerine yardımcı olurken kişisel yaşamlarında da ilişkilerini iyileştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olur.
Kaynak ve alıcı arasındaki bilgi alışverişi, bilgi aktarma ve iletiye ortak bir anlam kazandırma süreci” olarak da tanımlanan İletişim sözcüğü Latince kökenli olmakla beraber, İngilizce de “communication” sözcüğü ile ifade edilmektedir.
NASIL İLETİŞİM
Sözler, yüz yüze ilişkilerle ya da radyo, tv, cep telefonu gibi araçlarla iletilir. (b) İnsanlar yazı yazarlar. Yazılı sözler gazete, kitap, ilan tahtası, mektup, e-mail ile paylaşılır. (c) İnsanlar duygu, düşünce ve gözlemlerini; müzik, şiir, roman, resim, yontu v. b. sanat yapıtlarıyla, iletirler.
İletişimin üç temel unsuru; kaynak, mesaj ve alıcı'dır. Kaynaktan hedefe bilgi akışı iletişimde esastır. İletişim, bilginin gücünü kanıtlar ve bunu açıkça sergiler.
İletişim ögeleri şu şekilde sıralanabilir: Gönderici (ileten/kaynak) Alıcı (hedef) Mesaj (ileti)
Bu iletişimde "gönderici-ileti-alıcı" öğeleri mutlaka bulunur, iletişimi başlatan unsur; göndericidir. İletişimin sağlıklı olabilmesi için gönderici durumundaki kişinin, alıcıyı ve onun durumunu göz önünde bulundurması gerekir.
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
Kısaca iletişim; insanların birbirlerine -bilinçli veya bilinçsiz olarak- iletmek istedikleri duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir süreçtir. Sadece sözlü değil aynı zamanda mimik ve beden hareketleri ile de iletişim karşı tarafa aktarılabilir. Başarılı iletişimin en önemli koşulu empatidir.
Örgütsel iletişimin işlevleri; bilgi sağlama, ikna etme ve etkileme, emredici ve öğretici iletişim kurma ve birleştirme olmak üzere dört grupta toplanmaktadır (Gürgen, 2007: 39). Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir.
Olumlu iletişim becerileri geliştirilirse kişiler arası ilişkiler güçlenir, çatışmalar etkili bir şekilde çözümlenebilir. Liderlik yetenekleri artırılır, iş birliği ve takım çalışması büyük ölçüde teşvik edilir. Anlayış ve empati oluşturur, kendine güven duygusunu artırır ve daha iyi iş fırsatları yaratır.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir. İnsanın olduğu heryerde kişiler, gruplar ve türler arasında karşılıklı gerçekleşen, mesajların değiş-tokuşu sürecidir. Duygu, düşünce, fikir, bilgi ve kültürü kapsayan anlamların semboller yardımıyla aktarıldığı bir süreçtir.
İletişim, herhangi bir konuyla ilgili bir mesajı bir ya da birden çok kişiye iletmek için sözlü, sözsüz ya da yazılı olarak yapılan bilgi, fikir ve duygu alışverişidir. İletişim, bir ya da birden fazla insanın duygularını, düşüncelerini, sahip olduğu bilgiyi vb. paylaşmak için kullandığı bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri