Daha sonra on yaşına kadar sadece ön ve arka uzuvları ve bunların çevresi ile uyluklar avret kabul edilir. Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır." [İbn Abidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y), I/378].
Mahremiyet eğitimi 0-6 yaş aralığında aile içerisinde edinilen bir eğitim olsa da temel olarak eğitim 3 yaş ve sonrasında verilmeye başlanmaktadır. Ancak eğitim ergenlik dönemine kadar devam etmelidir.
İslâmî ölçülere göre yanında tesettürsüz durulabilecek kişiler, yakınlık derecesi değil, nikâh hukukuna göre tespit edilir. Misal; kuzen de yakındır fakat nâ-mahremdir, evlenilebilir. Bir kadının, İslâm Hukukuna göre evlenmesi caiz olmayan kişilerin yanında saçlarını açmasında sakınca yoktur.
"YENGE VE KUZENLE AYNI SOFRAYA OTURMAK CAİZ DEĞİLDİR"
"Yenge kişiye namahrem olan biridir, kuzen de aynı konumda olduğu için bunlarla aynı ortamda olma noktasında ciddi anlamda hassasiyet gösterilmelidir. İhtiyacın dışında aynı ortamda bulunmaları caiz olmaz.
Sual: Yenge, baldız, amca ve dayı hanımları gibi akraba kadınlarla yalnız bir odada bulunmak günah mıdır? Bahsettiğiniz kadınlar namahremdir. Böyle kadınlarla halvet haramdır.
İlgili 37 soru bulundu
Dinimizce, ibadetlerin üzerine farz olması ve bunların yerine getirilmesi için Müslüman, Aklı yerinde olan ve baliğ (buluğ) çağına ermiş olması gerekiyor. Kızlar için kıstas; 9-15 yaş, erkek çocuklar için 12-15 yaş arası'dır.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Kuzenler mahrem değildir. Kuzene nikah düşer.
Nikâhlanması haram olan kadınlar ayetlerde gayet açık bir şekilde belirtilmiştir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, baldızların enişteleriyle fitneye mahal verecek diyaloglara girmesi, musafaha etmesi ve baş başa kalmasının caiz olmadığını belirtti.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
"Kur'an-ı Kerim'de başörtüsü 24 sıra numaralı Nur suresinin 31. âyetinde geçmektedir. "Kadınlar, başörtülerini, göğüslerinin üzerinden bağlasınlar; yani başörtüleriyle göğüslerini de örtsünler" mealindeki bu âyette geçen "humur" kelimesi, başörtüsü manasına gelen "hımâr" kelimesinin çoğuludur.
Kuran'da başörtüsü yok.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Eğer her iki cinsiyette de 15 yaşına kadar herhangi bir buluğ çağa girme belirtisi görülmezse 15 yaşından sonra hükmen buluğ sayılır. Bu evreden sonra artık amel defteri kesin olarak açıldığı için her kız ve erken dinen gerekileni yapmalıdır.
Erkek on iki(12), kız dokuz(9) yaşından başlayarak, on beş(15) yaşlarına varıncaya kadar geçen her ay ve günde büluğa erme hissi teşekkül edebilir.
Eğer endişeniz İslam dinine göre günah işlemiş olmak ve cezalandırılma korkusu kaynaklı ise o yaştaki davranışlarınızdan sorumlu olmadığınızı ve çocukluk yaşında yapılan hataların günah olmadığını belirteyim.
Bununla birlikte bir kısım âlimler, burada zinetten maksadın, zinetin takıldığı, kullanıldığı yer olduğu fikrini kabul etmişlerdir ki, yüz, sürme ve allık yeri; baş, taç yeri; saç, örgü ve büklüm yeri; kulaklar, küpe yeri; boyun ve göğüs, gerdanlık yeri; el, yüzük ve kına yeri; bilekler, bilezik yeri; pazular, pazubent ...
"Tesettüre uymamanın cezası Kuran'da yoktur" | Karanlıktan Aydınlığa (23 Aralık 2018) - YouTube. Cemil Kılıç ve Mehmet Ali Mendillioğlu bugünkü programında İslam ve kadın, Cumhuriyet devrimi Şehidi Kubilay ve tesettüre uymamanın kuran'daki yerini ele aldı.
Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.
İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Nur Suresi, 31. ayet: Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
Oysa ilk tesettür ayeti erkeklerin göz kapaklarına inmiştir, cahil Raşit bey(!) İlk tesettür ayeti erkeklerin göz kapaklarına inmiştir; Mü'min erkeklere söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar. Nur Suresi 30. Ayet.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 129.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiyeedilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri