İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
İyi bir dinleyici olmak başkalarıyla daha çok bağlantı, daha güçlü ve derin ilişkiyi doğurur. Bunun temelinde herkesin gerçekten dinleyen birine olan ihtiyacı yatar. Dinlemek, aynı zamanda bilgi sahibi olmayı da arttırır.
Gerçek dinleme ile karşımızdakinin bir monolog (tek başına konuşma) yapmasını sağlarız. Çünkü karşımızdaki bunu yaptığında düşünmeye, ifade etmeye ve kafasının içini boşaltmaya başlar. Dinleyerek biz aslında o kişiye yardım etmiş oluruz. Çünkü karşımızdaki kişi konuştukça rahatlar.
Dinleme, herhangi bir konuyla ilgili konuşulanları duymak, anlamak ve öğrenmek için sesler üzerinde dikkati yoğunlaştırmak olarak da tanımlamak doğru olacaktır. Dinleme, bilgi birikimi elde etmenin, daha önceden kazanılmış deneyimlerden yararlanma yollarından ve başarının önemli bir anahtarı olarak gösterilebilir.
İyi bir dinleyici olduğumuzda insanlara hem kendileri hakkında konuşma cesareti vermiş hem de kendilerini önemli hissetmelerini sağlamış oluyoruz. Etkili dinleme, karşımızdaki kişiyle bir bağ kurmamızı sağlar ve anlamak, anlaşılmak, onaylamak ve onaylanmak gibi süreçleri içerir.
İlgili 43 soru bulundu
Dinleme, dinamik bir süreçtir; duruşta ve ifadelerde algılanabilir dikkat ve ilgi anlamına gelir. Dinleyici tarafından bir mesaj tam olarak duyulup saklanana kadar iletişim gerçekleşmemiş olur. Konuşma ve dinleme birlikte yürür ve sözlü iletişim düzgün dinleme olmadan etkili olamaz.
Belli aralıklarla özetleyin : Etkin dinlemenin tekniklerinden birisi, belli aralıklarla diğer insanın söylediklerini özetlemektir. Konuşmacı bir konuyu bitirdiğinde, diğer konuya geçmeden önce onun fikirlerini ve belli başlı noktaları başka sözlerle açıklayarak, doğru mesajı alıp almadığınızı yoklayın.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir.
İşitme bir duyudur. Dinlemek öğrenilmiş bir beceridir. İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Bireyin beğenilerinin şekillendirdiği ve bu niteliğiyle subjektif bir nitelik arz eden takdir edici dinleme -appreciative listening- mesajdaki görsel ve işitsel öğeleri değerlendirerek gerçekleştirilen dinlemedir.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir.
Aktif dinleme teknikleri arasında göz teması kurmak, beden dilini doğru kullanmak, ara sıra başı sallayarak anladığımızı belirtmek ve konuşmacının söylediklerini kendi sözcüklerimizle tekrar etmek bulunur. Bu teknikler, karşı tarafın mesajının bizim için önemli olduğunu gösterir ve iletişim akışını güçlendirir.
Aktif dinleme pratiği yapmak için dikkat etme, soru sorma, özetleme ve netleştirme ve geri bildirim sağlama gibi çeşitli teknikler kullanılabilir. Dinleyici, konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için sözlü ve sözsüz ipuçlarına çok dikkat etmelidir.
Dinlemenin özellikleri şunlardır: - Aktif dinlemede konuşan kişiye kıymet verildiğini göstermek için mimikler kullanılır. - Pasif dinlemede dinleyici, konuşmacıya ve anlatılan konulara odaklanmaktadır. - Not alarak dinlemede anlatılan konular kolay bir şekilde anlaşılmaktadır.
Dinleme eylemi genellikle sessizce başkalarının cümlesini tamamlamasını beklemekten ve dinlemek yerine onlara vereceğiniz yanıtı düşünmekten oluşur. İyi bir dinleyici olmak; başkalarını iyi anlamak, iletişimi ve odaklanılan durumu kolaylaştırmak, güvenilir ve etkili bir iş insanı olmak için çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri