Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Rahim sarkma ameliyatı riskli mi? Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Rahim sarkması ameliyatından sonra hastanın cinsel ilişki için 40 gün beklemesi istenir. Ameliyatın yöntemine göre nekahet dönemi değişse de hastalar ortalama 3 gün içinde normal hayatlarına dönerler.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı ne kadar sürer kapsamında lokal anestezi ile ameliyatın yaklaşık 20 dakika sürdüğü bilinmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda genel anesteziye de başvurulabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Rahim Sarkması ameliyatı sonrasında ameliyata göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir. Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 30 günde kendiliğinden düşecektir. İlk birkaç gün sıcak su ile temastan kaçınılmalıdır.
Ameliyat bölgeye yerleştirilen görüntüleme cihazları sayesinde ekrandan izlenerek gerçekleştirilir. Rahmin bağları kesilir ve rahim vajinadan dışarı çıkarılır. Vajinadaki açılma dikilir ve işlem sonlandırılır. Açık yöntemle gerçekleştirilen histerektomi ameliyatları en sık uygulanan işlemlerdendir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Ameliyatın ardından hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece hastanede kalma süresi açık cerrahide 2 gün, kapalı yanı laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda 1 gündür.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur? Hafif şiddette rahim sarkmaları tedavi gerektirmez. Ancak rahmin vajinanın dışına çıkacak şekilde sarkması bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu tip vakalarda rahim, iç çamaşıra temas edebilir düzeydedir ve bu durum ülser oluşumuna yol açabilir.
Rahim alma ameliyatının riskleri oldukça düşüktür. Rahim alma ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, akciğer ya da toplardamar pıhtı oluşması, kanama, idrar yollarında ve bağırsak gibi organlarda yaralanma ve menopoz gibi genel riskleri bulunmaktadır.
Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer? Kişinin yaşına ve yapılan operasyona bağlı olarak bu süre değişebilir ancak genel olarak histerektomi sonrası 3 aya kadar olan basit ağrı ve rahatsızlıklar normal olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası hastaya ağrı kesiciler verilir.
Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. Sarkmanın şiddetine göre belirtiler değişiklik göstermektedir.
Rahim sarkması ameliyatında ortalama ameliyat süresi yaklaşık 3 saat kadardır. Operasyon ardından hasta kısa bir süre içinde günlük işlerini yapacak duruma gelir ancak 6 hafta kadar cinsel ilişkiye girmesi yasaklanır. Yaraların tam olarak iyileşmesi 4 ila 6 hafta kadar alabilmektedir.
Rahim sarkması, rahmin duvarından ayrılarak vajinaya doğru kaymasıdır. Buna uterus prolapsusu da denir. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir.
Ameliyatların ardından bir aksilik yaşanmazsa, ameliyatınız rahat geçtiyse 4 hafta kadar sonra iyileşmiş olursunuz, sadece ağrılarınız devam edebilir. Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir.
Hastaların korse takmaları için gerekli olan süre ameliyattan sonraki ilk 3 hafta gece – gündüz yani aralıksız bir şekildedir. 3. haftadan sonra ise sadece gündüzleri takmak yeterlidir. Ayrıca hasta egzersiz yaptığı süre boyunca da bu korseye mutlaka takmalıdır.
Evet, jinekolojik ameliyat sonrası özellikle ilk birkaç gün biraz ağrınız olacak. Doktorunuz ve hemşireniz size sık sık ağrınız hakkında sorular soracaktır. Ağrınızı gerektiği gibi yönetmeniz için size ilaç verilecektir. Ağrınız geçmezse lütfen doktorunuza veya hemşirenize söyleyin.
rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Kol Germe ameliyatından sonra iz kalır mı? Kolun inceltilmesi ve minimal sarkıklıkların giderilmesi esnasında uygulanan liposakşın ve radyofrekans işlemlerinden sonra hastada herhangi bir iz kalması sözkonusu değildir.
Eğer rahim sarkması, idrar torbası sarkması, barsak sarkması veya idrar kaçırma şikayetiniz varsa; Bu konuda deneyimli bir jinekolog ile görüşmeniz gerekir. Sadece alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması kalıcı tedavi sağlamaz. Askı ameliyatı tecrübesi olan bir jinekolog kesin tedaviyi sağlayabilir.
Özellikle menopoz sonrası bir dönem ise ve ileri bir aşamada ise rahim sarkması ameliyatı uygulanır. Daha erken yaşlarda ilerlememiş durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak yaş fark etmeksizin rahim sarkmasında ameliyat sıklıkla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri