Gönderici bir başlangıç noktasını, alıcı ise bitiş noktasını temsil etmektedir. Mesaj ya da ileti ise, gönderici ile alıcı arasındaki niyetli ve amaçlı bağlantının içeriğidir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
İlgili 33 soru bulundu
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Sağlıklı İletişimin Temel Koşulları
Beden dilini etkili kullanmak. Empati yapmak. Duygular, düşünceler ve beklentiler konusunda açık ve dürüst davranmak. Saygılı olmak.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
İletişimi olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler arasında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma, sorulan sorulara karşı doğru cevaplar verme ve fikir beyan ederken net ve tutarlı olma yer alır. Ayrıca, sağlıklı bir iletişim için beden dili, jest ve mimik kullanımı da önemlidir.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
GİŞKAD Akademi Projesi VI. ve Coca-Cola İçecek A.Ş'nin Gönüllülük Programı kapsamında gerçekleşen “İletişimin 3 A'sı” sunumu eğitmen Erdal Erenmemişoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. “Anlamak, Anlaşmak, Anlatmak” konularının iş hayatında ve toplumda yer almamızı sağlayan önemine vurgu yapıldı.
İletişim, sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere temel olarak üçe ayrılır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
Aktif dinleme, hoşgörülü olmak, önyargısız olmak, eleştirilere açık olmak, kendimizi doğru ifade etmek, sözsüz iletişim unsurlarını (beden dili, göz teması, yüz ifadesi, mesafe) iyi kullanmak, empati yapmak, kendini tanımak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri