Psikolojik engeller, iletişimin duygusal ve zihinsel yönlerinden kaynaklanan sorunlardır. Önyargılar, düşmanca tavırlar, güvensizlik, stres ve yargılar gibi durumlar, insanların birbirlerini anlamasını ve empati kurmasını zorlaştıran önemli iletişim engelleridir.
İletişim Engelleri
Kişiler arasında iletişim sürecinin istenilen biçimde gerçekleşmesini engelleyen biri sözcüklere boğulma (verbalizm) dır. Kaynak hedefle paylaşmak istediği düşünce, bilgi, haber, duygu ya da tutumu hedefin anlayacağı biçimde iletmezse bu bir kişisel iletişim engeli oluşturur.
İlgili 22 soru bulundu
Sonuç olarak, iletişimin engelleri; bilgi aktarımı yetersizliği, önyargı ve stereotipler, dil ve kültürel farklılıklar, dikkat eksikliği ve iletişim aracının kullanımı, fiziksel engeller gibi çeşitli faktörlerle ortaya çıkar.
İletişimin birçok bozucu engeli vardır; tutarsızlık, güvensizlik, isteksizlik, yetersiz dinleme, aşırı bilgi yükleme, statü, yaş ve cinsiyet uyuşmazlığı, gürültü ve diğer çevresel faktörler vb. iletişim engellerinden bazıları bizzat insan psikolojisinden, onun inanç, tutum ve davranışlarından kaynaklanır.
İletişim problemleri, aile içinde veya özel ilişkilerde her iki tarafından duygu ve düşüncelerini açıklıkla ifade etmemesi ve tarafların birbirlerinin beklentilerini karşılayamaması sonucu ortaya çıkar. İletişim de oluşan problemler bazen taraflar arasında iletişimin tamamen kopmasına bile sebebiyet verebilir.
İletişim engelleri
Eisenberg'e göre (2010) dört tip iletişim engeli vardır. Bunlar süreçsel, fiziksel, semantik ve psikolojik engellerdir.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
İletişim sürecini etkileyen ve çalıştıran unsurlar şunlardır: dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim. Etkili iletişimin sağlanabilmesi için, dilin doğru ve net kullanılması gerekir.
İletişim bozukluğu bir mesajın hedefe istenildiği gibi ulaştırılamamasına, daha basit tabirle bir iletişim faaliyetinin istenildiği gibi yapılamaması ve sonuçta başarı elde edilememesine yol açan fizyolojik, psikolojik veya davranışsal bir sorundur.
İletişimsizlik; kafa karışıklığına, düşmanlıklara ve anlaşmazlıklara yol açabilir. Bundan çok daha kötü sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla iletişimsizliği mümkün olan en az seviyeye indirmek, kendi adımıza ve ilişkilerimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.
Başkalarının düşüncelerini doğru anlamak, etkili bir iletişimin olmazsa olmaz koşuludur. Göz teması kurmak ve jest ve mimikleri doğru kullanmak da etkili iletişimin önemli unsurlarıdır.
İletişimi Olumsuz Yönde Etkileyen Davranışlara Örnekler
Karşımızdaki insanlarla dalga geçmek, onları aşağılamak. Sert ve mutsuz bir ses tonunda konuşmak. Saygısız bir üslup kullanmak. Başkalarının sözünü keserek konuşmak, onların ne demek istediklerine önem vermemek.
Kalp hizasında yapılması halinde karşıdakine kalbini kapattığını ve artık bir şey ifade etmediğini anlatır. İletişime kapalı anlamına gelen kol kavuşturması, genelde sevilmeyen ve sohbet edilmek istenmeyen bir kişiye karşı bu tavır sergilenir. Ama bazı insanlar alışkanlık yaparak bu hareketi sergileyebilirler.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
İletişim içerisinde sıkıntı, problem ve anlaşmazlıklar bulunan iletişim türüne olumsuz iletişim adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri