Balık, tavuk (derisiz),soya içerikli ürünler, baklagiller, az yağlı yoğurt ve süt uygun olacaktır. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: A,C ve ka vitamini içeren yeşil yapraklı sebzelerkalsiyum, demir ve folat içerir. Bu vitaminler iltihabın tedavi edilme imkânını sağlar.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
İlgili 34 soru bulundu
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş- gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb sebzeler dışındakiler), veya ızgara, haşlama, buğulama, fırın yöntemlerinden biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek ...
Gastrit, mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine neden olan bakteri türünün enfeksiyonunun doğrudan bir sonucudur. Bununla birlikte bazı ağrı kesicilerin düzenli kullanılması ve aşırı alkol tüketimi de gastrite katkıda bulunabilir.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
▪️ Acil, ağrılı ve yanmalı durumlarda 1 büyük bardak su içine 1 tatlı kaşığı yemek karbonatı konularak içilecek ve ağrı geçtikten sonra 3 saatte bir ½ litre su içilecek. Gün boyu 4 litre su içilecek. ▪️ İranlı Dr. Feridun Batmanghelidj su ile reflü tedavisinin öncüsü olmuş.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Normalde meyve tüketiminden sonra hemen açlık hissedilmesine rağmen muz ara öğün olarak rahatlıkla tüketilebilir ve açlık hissine neden olmaz. Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte görülür.
Gastriti hızlı ve etkili bir şekilde yenebilmeniz için başta beslenme alışkanlığınız olmak üzere hayatınızda bazı önemli değişikler yapmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken şeyler arasında süt ve süt ürünlerini tüketmemek bulunuyor.
Bazı uzmanlara göre gastrit tedavi edilebilir, ancak genellikle verilen ilaçlar gerekli sonuçları sağlamaz ise bu tür doğal yöntemlere başvurabiliriz. Maydanoz midenizin mukoza tabakasını yatıştıran birçok anti-iltihap özelliğe sahip olduğundan, güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinir.
Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Gastrit ilaç ve diyet önerileri ile genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen iyi seyirli bir hastalıktır. Düzenli takipler ihmal edilmemelidir.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir.
Sabahları yumurta, domates, zeytin, peynir, bir miktar yeşillik ve biriki dilim tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı, mideyi güçlendiriyor.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri