İletişimsizlik sorununu aşmak için, insanların karşılıklı olarak konuşmaya ve karşılıklı olarak karşılıklı olarak kendilerini anlatmaya istekli olmaları gerekir. İletişim kurmanın en iyi yollarından biri de, insanların konuşmaktan çekinmemeleri ve kendilerini anlatmalarını sağlamak için alışkanlıklar kazanmalarıdır.
Kurulamayan iletişim sonucu bireyde ortaya çıkan sıkıntı hali ve stres insan metabolizmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyin yaşadığı iletişimsizlik mutsuzluğa, depresyona ya da üzgün bir ruh haline sebep olabilmektedir. Bu da genel olarak kişinin hayatının her alanına sirayet eder ve yaşam kalitesini düşürür.
Sağlıklı iletişimi başarmak için, empati kurma, egolara yenik düşmeme, yapıcı ve açık olma, beden dili ve tutarlı olma gibi özellikler önemlidir. Etkili iletişimde, dinleme yeteneği ve karşılıklı saygı da büyük önem taşır. Karşımızdakini yargılamadan, sözünü kesmeden, suçlamadan ve göz kontağını kesmeden dinlemeliyiz.
İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek, rahat konuşamamak, yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak, bir arkadaş grubuna girememek, karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
İletişim problemleri, aile içinde veya özel ilişkilerde her iki tarafından duygu ve düşüncelerini açıklıkla ifade etmemesi ve tarafların birbirlerinin beklentilerini karşılayamaması sonucu ortaya çıkar. İletişim de oluşan problemler bazen taraflar arasında iletişimin tamamen kopmasına bile sebebiyet verebilir.
İletişim bozukluğu bir mesajın hedefe istenildiği gibi ulaştırılamamasına, daha basit tabirle bir iletişim faaliyetinin istenildiği gibi yapılamaması ve sonuçta başarı elde edilememesine yol açan fizyolojik, psikolojik veya davranışsal bir sorundur.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Telefonda konuşurken ses tonunuz, ses hızınız ve söylediklerinizin kısa, öz ve anlaşılır olmasının yanı sıra nezaketiniz ve kendinden emin bir biçimde konuşma telefonda etkili konuşma teknikleri arasında sayılabilir.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
İletişimin etkili olması için dikkate alınması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar arasında empati kurma, açık ve net iletişim, etkin dinleme, beden dilini doğru kullanma ve sorunları çözme yeteneği sayılabilir.
İletişimin bozucu engelleri şu faktörlerden kaynaklanır: ✓İnsanların, iletişime olan ihtiyaçlarının farkında olmamaları, ✓İnsanların iletişimin önemini yeterince kavrayamamaları, ✓İnsanların etkin iletişim yöntemlerini bilmemeleri. faktörlerdir.
Sosyal iletişim bozukluğunun kesin bir tedavisi yoktur.
İletişim sürecinde en önemli iki temel iletişim becerisi nelerdir ve bu becerilerin nasıl kullanılması gereklidir? İletişim sürecinde en önemli iki temel beceri dinleme ve sunum becerisidir.
Aile içi iletişim sorunları arasında yer alan tiplerden biri eşler arasındaki iletişim sorunlarıdır. Eşler arasında birbirini dinlememe, anlamama, iletişim kurmayı reddetme gibi sorunlar yaşanmaktadır. Eşler arasındaki iletişim sorunları, eşlerin farklı kültürlerde yetişmesinden kaynaklanabilmektedir.
Olumsuz iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi başkalarını dinlemek yerine başkaları adına karar verir. Kişi çıkarları için zorbalık yapabilir. Kişi bir anlaşmazlıkla karşılaştığında veya istediğini elde edemediğinde tartışır. Kişi aynı fikirde olmayanları açıkça eleştirir veya utandırır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri