Cevabı en çok merak edilen suallerin başında, granitin limon, içki veya bünyesinde kimyevi barındıran paklik malzemelerinden etkilenip etkilenmediğidir. Bu açıdan granitin, yapı taşları içerisinde mermer v.b. tezgahlarda kullanılan değişik taşlardan en esas farkı bu alanlardaki dayanıklılığıdır.
Doğal bir taş türü olan granit sağlığa zarar vermeyen bir maddedir. Bu sebeple granitten üretilen tavalar ve tencereler sağlığa zarar verecek herhangi bir madde içermemektedir.
Sirke, limon, kireç gibi asidik temizleyiciler; veya amonyak veya çamaşır suyu içeren herhangi bir temizlik ürünü tezgahınızın yapısına zarar verebilir. Bu kimyasalların sık kullanımı, dolgu macunu zamanla donuklaşır ve zayıflatır. Bazı çok amaçlı yüzey temizleyiciler ayrıca granit için güvenli olduklarını belirtir.
Granit tezgahın diğer tezgahlara göre en önemli özelliği leke tutmamasıdır bu sebeple tezgah çeşitlerinin arasında en çok tercih edilendir.
Granit tezgâh için özel olarak yapılan ürünleri tercih edin
Buna göre; günlük rutin temizlikte yalnızca su, detaylı temizlikte ise granit temizleyici, parlatma işlemi içinse granit cilası kullanmalısınız.
İlgili 38 soru bulundu
Granit mutfak tezgahı temizliği için bulaşık parlatıcısını deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit: Bulaşık parlatıcısını temiz bir bulaşık süngerine dökün ve bu sünger ile tezgahı silin. Saniyeler içinde tezgahın temizlendiğini, kalmış lekelerin silindiğini fark edeceksiniz!
Granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusuna verilebilecek en etkili çözüm yöntemi bulaşık parlatıcısıdır. Bulaşık parlatıcısı hem lekelerin temizlenmesini sağlarken hem de sağladığı ekstra parlaklık ile mutfak tezgahının daha güzel ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
– Mermer, Granit, Traverten ve doğaltaş yüzeyinin reçine elmas pedler ile ışığı yansıtacak kadar mükemmel pürüzsüz hale ulaştırılmasına cilalama – parlatma denir. bu işlemden sonra taşın yüzeyi tam bir ayna parlaklığındadır.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Granit yüzeylerde çizik giderme ve cilalama uygulamasında ilk aşama olan çiziklerin giderilmesi işleminde, yüzey üzerindeki hasar durumuna bağlı olarak kuru ped ile zımparalama işlemi yapılır. Hafif çizik var ise; 200 numaralı grid ped kullanılır. Eğer tam pürüzsüzlük sağlanmaz ise; 100 numarali grid ped kullanılır.
Ocak, fırın, ızgara, barbekü, aspiratör, davlumbaz, fritöz, çelik tencere, tava, cezve ve her türlü çelik mutfak eşyası, çelik evye, mutfak dolapları, fayans, seramik yüzeylerde kullanılabilir. Ayrıca granit, seramik tencere ve tavalarda da kullanılır.
Sıcaklıklara Dikkat Edin
Granit mutfak tezgahları sıcaklıklara karşı dayanıklıdır, ancak yine de sıcak tencere ve tavalar doğrudan granit tezgaha konulmamalıdır. Bunun yerine, altlarına bir bez veya sıcaklık önleyici bir malzeme konulmalıdır.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
Fakat granit yüzeylerinizin de dikkat gerektirdiği zamanlar vardır. Gün içerisinde yoğun bir şekilde kullanılan zemin ve tezgah yüzeyler, sürekli aşınmayla matlaşabilir. Bu meydana geldiğinde, granit silim ve cilalama işlemlerinin uygulanması gerekir.
Kristal sert yapısı ile birlikte zeminlerde estetik ve güzel bir görüntü ortaya çıkarır. Fakat bu parlak görüntü belirli bir süre sonrasında kaybedilebilir. İşte bu durumda granit silimi ve parlatma hizmetleri gerçekleştirilerek, yeniden estetik ve ışıl ışıl bir görüntü elde edilmesi mümkündür.
Prothos marka Granit yüzey cilası, granit yüzeylerinizin bakımı için ideal bir çözümdür. Bu ürün, granit yüzeylerinizi korur ve parlaklığını geri kazandırır. Ürün, kolayca uygulanabilir, yüzeylerinizi çizmez ve herhangi bir kalıntı bırakmaz.
Beyaz mermer katkılı sentetik mermerlere göre gözenekli yapısı ile limon suyunu hemen içine çekeceği için hızlı bir şekilde bu limon suyunun tezgahın yüzeyinden alınması gerekir. Buna rağmen küçük bir leke kaldığında, karbonatlı su veya oksijenli su ile kalan bu ince leke temizlenebilir.
Karbonat, lekelerin temizlenmesine yardımcı olurken, doğal yağlar yüzeyi korur. Zeytinyağı veya hindistancevizi yağını karbonat ile karıştırarak macun kıvamı elde edin.Macunu lekeli bölgeye sürün ve yumuşak bir bezle hafifçe ovuşturun. Sonrasında temiz suyla yüzeyi silin.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırın. Karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Karbonat kuvvetli bir aşındırıcı olmadığından mermer yüzeylerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar. Aynı zamanda, uzun süreli suya temas da mermerin sararmasına yol açan nedenler arasındadır.
GRANİT CİLASI
Granit Cilası Nodoso marka olup tüm granitlerde kullanılmaktadır. Uygulandığı alanda ıslaklık görünümü vermektedir. Granitin içine işleyerek granitin rengini koyulaştırmaktadır. Granitler gözenekli taşlar olduğundan Nodoso Granit Cilası bu gözeneklere işleyerek su geçirmezlik sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri