İletki açıları ölçmek ve herhangi bir şekil çizmek için cetvel yerine de kullanılmaktadır. Şekli yarım daire şeklinde olduğu için alt tarafı ile düz çizgiler çizilebilirken yarım daire olan yer ile de geometrik şekillerin açısı ölçülmektedir.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur. Eğer, sürekli değişken dereceli işlemlerle uğraşıyorsanız bu özel tasarımlı aracı kullanmalısınız.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
İletki, diğer adı açı ölçer olan genellikle dairesel veya yarım daire şeklinde olan ve üzerinde derece işaretleri bulunan araçtır. Genellikle 0 ile 180 derece veya 0 ile 360 derece arasında ölçüm yapılır.
Ölçülmek istenilen açının üstüne yerleştirilen iletkinin cetvel tarafı açının kenarlarından biri ile çakıştırılır. Daha sonra iletkinin merkezi ile birlikte açının köşesiyse üst üste getirilir. Açının öbür kenarının iletkinin üstünde göstermiş olduğu sayı açının mevcut ölçüsünü verir.
İlgili 30 soru bulundu
180 derecelik bir açıyı iki eş açıya bölerek 90 derecelik açı çizebiliriz. Bunu da iki eş açıya bölüp 45 derecelik açı elde edebiliriz.
Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşimine “açı” denir. noktasına ise “açının köşesi” denir. Açı ölçü birimi derece (°) dir. Bir açının ölçüsü başına “s” (veya “m”) harfi konularak gösterilir.
Doğru açının ölçüsü 180 derece olarak bulunur. Bu açılar düz bir şekilde görülmektedir. Yani doğru açılarda bir doğru düz bir şekilde görülmektedir. Bu şekilde doğrunun herhangi bir bölgesindeki açının 180 derece olduğunu söylemek mümkündür.
Başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşimi açıyı oluşturur . Çevremizde başka örneklerini de kolaylıkla görebileceğimiz açının oluşması için iki kenar ve bir köşe gereklidir .
İletki olarak da bilinen açı ölçer herhangi bir nesnenin ya da zeminin açısını ölçmenizi sağlar.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Cetvel, uzunluğu belirlenmiş bir çizgiyi (doğru parçasını) düzgün bir şekilde çizebilmek veya çizilmiş bir çizginin (doğru parçasının) uzunluğunu ölçebilmek için kullanılan bir geometrik çizim aletidir.
Tam açı: Ölçüsü 360 derece olan açılara tam açı denmektedir. Bu açılar tam bir çember oluşturur.
Tam bir daire çevresinin 360 da birini gören merkez açıya 1 derece denir ve 1 ile gösterilir. Derece açı birimi 60 lık sistemdedir.
Ölçüsü 90 dereceyle 180 derece arasında bulunan açılara geniş açı adı verilir. Geniş açılar geometri alanında sıklıkla kullanılır.
Dar açılar, 90 dereceden küçük açılardır. Dik açılar 90 derecedir. Geniş açılar ise 90 dereceden büyük olan açılardır.
İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar. Saatin rakamları arasındaki açılar 30 derecedir. Böylece, saat tam 6 ilen akreple yelkovan arasındaki açının 180 olduğu söylenebilir. Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır.
180°den büyük, 360°den ise küçük olan açılara Türkçe'de "Refleks açı" ya da "Yansık açı" denir. İngilizcede ise "Reflex Angle" kelimesinden gelmektedir. Refleks açısı ile ilgili makaleleri kaynaklardan bulabilirsiniz.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir.
Dar açı; derecesi 0-90 derece arasında olan açılardır. Dik açı; ölçüsü tam olarak 90 derece olan açılardır. Geniş açılar; 90-180 derece arasında olan açılardır.
Dik açı 90 dereceye eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri