Taburcu olduğunuz 3. günden 15. güne kadar olan bu dönemde berrak sıvılara ek olarak yeni besinler eklenerek tam sıvı diyet uygulanır. Bütün içecekler pipetten geçebilecek kıvamda ve oda sıcaklığında olmalıdır. Sindirimi zor ve gaz yapan içecekler tercih edilmemelidir.
Ameliyat sonrası 1-4 Hafta; Sulu yumuşak ve püre tarzı gıdalar (çorba, yoğurt, sebze yemekleri, rafadan yumurta, meyve püresi), ızgara veya fırında balık. Ameliyat sonrası 1-3 ay; +güveç (sebze+et), kebap, haşlama et, tavuk, pişmiş sebzeler, fasulye ve baklagiller.
Ameliyattan sonraki ilk 1 ay ortalama 10-15 kilo verilir. Sonraki aylar bu miktar azalarak devam etmektedir. Verilen kilo miktarı ve kilo verme hızı kişinin metabolizma hızı, beslenme şekli, egzersiz yapma gibi değişkenlere göre artmakta ya da azalmaktadır.
Üçüncü Kademede (15.-30. gün) pureed diet denilen yumuşak diyete 3. hafta başlanır. Omlet, süzme peynirler, yağsız yoğurt, peynir altı suyu, sebze püreleri gibi yumuşak püreli gıdalara geçilir. Sebze çorbaları, tarhana çorbası, az şekerli muhallebi gibi gıdalar uygundur.
Makarna, pilav, erişte, bulgur, ekmek gibi tahıllar ilk 6 ay tüketilmemelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Normal aktivitelerine hayatın içine dönmesi, iyileşmesi, kendini iyi hissetmesi 2-3 haftada gerçekleşebiliyor. Ameliyatlarımız laparoskopik yapıldığı için çok popüler ameliyatlardır ve ağır, hastayı yoran ameliyatlar değildir.
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme dördüncü haftasında buğulanmış balık, elma muz, çilek, karpuz, şeftali ezilmiş kıvamda tüketilebilir. İlk dört hafta et, tavuk, ekmek, pilav, bulgur, makarna kesinlikle tüketmeyin. İlk aydan sonra artık daha katı besinlere geçilebilir.
Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
4. Ay: 4,5 kilo.
Ameliyat sonrası süreçte 2. yılın ardından 60 aya kadar hastalar yüzde 10 civarında kilo alabilmektedir.
Kilo verme tüp mide ameliyatından sonra 12- 18 ay kadar devam eder.
Tüp Mideliler yeme arzularıyla savaşmazlar. Az acıkır, az yerler, her şeyden yer, çabuk doyarlar. Tüp mide ek bir sağlık sorununa yol açmaz. Kilo verme hızı değişkendir, hastanın başlangıç kilosuna ve metabolik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
4. hafta kalın püre denilen daha koyu kıvamlı blenderize ya da ezilmiş besinler ile devam edilir. Tamamen iyileşme sağlandıktan sonra katı besine geçiş yapılır. 5.hafta öncelikle yumuşak katı besinler denenir. 6 ve 7. hafta parça etler gibi daha katı besinler denenmeye başlanır.
Tüp Mide Ameliyatından 1 Yıl Sonra Kalori Miktarı Ne Olmalı? Nutrisyon ve Diyet Akademisi kilo kaybı için kadınlara günde 1200-1500 kalori, erkeklere ise 1500-1800 kalori önermektedir.
AMELİYATTAN SONRAKİ 1. GÜN
İlk gün küçük yudumlar halinde su içmeye başlanabilir. Başlangıçta içilen miktar önemli değildir. Maksat yeni mide işleyişine alışmaktır.
İkinci ayın sonunda hasta yavaş yavaş püre kıvamındaki besinlere geçebilir. Bu dönemde tüp mide ameliyatından sonra yasaklar listesinde patates püresi vardır.
Sağlıklı bir zayıflama için kişinin 1 haftada 0.5 kg ile 1 kg vermesi gerekir. Bu oran, 1 aylık bir zaman diliminde 5-6 kilograma kadar çıkabilir. Ne kadar kilo verileceği, bireyin beslenme düzenine uymasına ve aksatmadan spor yapmasına bağlıdır.
Ameliyattan sonra; ilk 15 gün (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız SIVI DÖNEMİ, 15.gün ve 30.günler arası (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız PÜRE DÖNEMİ, 30.günden (ilk ay bittikten) sonra uygulayacağınız KATI DÖNEMİ şeklinde üçe ayrılır.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Kuru baklagiller gaz yaptığı için hazmı zorlaştırır. Bu yüzden 8. Haftadan sonra yenilmesini öneriyoruz.
Öğlen ve akşam yemeklerinde blenderize edilmiş tavuk, balık, hindi, gaz yapmayan sebzelerin püresi tüketilebilir. Püre diyet döneminin ilk haftasında kırmızı ete göre hazmı daha kolay olan beyaz etler tercih edilmelidir, ikinci hafta yağsız dana kıymaya başlanabilir.
İlk hafta diyetine ek olarak bu dönemde şekersiz, karbonatsız berrak sıvılara protein tozu ekleyerek alabilirsiniz. Şekersiz pudding, terbiyeli çorbalar, yağsız yoğurt, şekersiz sorbeler, çok sulu hazırlanmış yulaf, şekersiz yağsız dondurma, taze sıkılmış elma suyu tüketebilirsiniz.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri