Anasayfa Medya Duyurular UZM.OP.DR.MEHMET BAYRAK TARAFINDAN İLEUS (BAĞIRSAK TIKANMASI) LAPAROSKOPİK (KAPALI)AMELİYAT İLE TEDAVİ EDİLDİ....
Bağırsak Tıkanıklığının (İleus) Tedavisi
Ameliyatla mekanik engel ortadan kaldırılır. Mesela sorun bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa ameliyatla kanserli hücreler alınarak sorun ortadan kaldırılır. Fıtıktan kaynaklanıyorsa yapılan ameliyatla bağırsak fıtıktan çıkarılıp fıtık tamir edilir.
Barsak Tıkanması (İleus)
Herhangi bir nedenle bağırsak içindeki besin maddelerinin ve artıklarının ilerlemesi engelleniyorsa buna bağırsak tıkanıklığı (ileus) denir. Bu durum kalın bağırsağa bağlı nedenlerle meydana gelebildiği gibi ince bağırsağa bağlı hastalıklarla da olabilmektedir.
İleus, klinik tanımlama olarak gaz-gaita çıkaramama durumudur. İntestinal obstrüksiyon, intestinal içeriğin distale doğru olan geçi- şinin parsiyel ya da tam olarak engellenmesidir. İleusta asıl hedef acil cerrahi gerektiren strangülasyon tanısını koymaktır (1).
Postoperatif ileus genellikle karın ameliyatlarından sonra gelişen can sıkıcı bir durumdur. Kolorektal cerrahi sonrası postoperaif ileus görülme sıklığı diğer cerrahilere göre daha sıktır. Postoperatif ileus görülme sıklığı %10 ile %30 değişen insidans oranları bildirilmiştir(2,3).
İlgili 37 soru bulundu
Barsak motilitesi sağlayan kasların aktivitelerinin azalmasına bağlı barsak pasajında mekanik obstrüksiyon olmaksızın fonksiyonel obstrüksiyon olmasına adinamik ileus denir.
Ameliyat sonrası içeriye ya da dışarıya kanama olabilir. Buna bağlı olarak hastaya kan ve kan ürünleri verilmesi gerekebilir. Bunların da kendilerine has komplikasyon ve ölüm riskleri mevcuttur. Ameliyat sonrası karın içinde, akciğerler ve solunum yollarında, idrar yollarında, yarada iltihaplar gelişebilir.
Paralitik ileus, bağırsak kaslarının düğümlenmesidir. Bağırsaktaki besinler artık taşınmamakta ve birikmektedir. Bağırsağın boşaltılması mümkün değildir. Normalde bağırsak hareketleri, besinlerin bağırsakta taşınmasını ve atılmasını sağlar.
Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Mekanik barsak tıkanmalarında tıkayıcı olay barsak lümenini tam olarak veya tam olmayan şekilde tıkayabilir ve ona göre isim alır. Barsak tıkanmalarının belirtileri karın ağrısı, gaz ve dışkının çıkarılamaması ve abdominal distansiyondur. Kusma ve diyare gibi belirtiler de bulunabilir.
Bağırsak hastalığı olan kişilerin hastanelerin Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji kliniklerinden randevu almaları uygundur.
İleusun semptomatolojisinde karın ağrısı, karın distansiyonu, gaz ve gayta çıkışında azalma ve kusma vardır.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Bağırsak düğümlenmesini düzeltmek için yapılan operasyon genellikle anahtar deliği (laparoskopik) cerrahi kullanılarak gerçekleştirilir. Ancak bazen cerrah karında daha büyük bir kesi ile açık cerrahiyi kullanabilir.
Hemen hemen tüm kalın bağırsak ameliyatları laparoskopik olarak ameliyat edilebilir. Deliklerden girilerek kamera yardımı ile daha küçük karın kesiklerinden yapılan kalın bağırsak ameliyatıdır. Hastanın karnına bir cm den daha küçük 4-5 adet delik delinir ve bu deliklere trocar denilen borular yerleştirilir.
Gerekirse geçici veya kalıcı ostomi dediğimiz barsağın dışarıya alınarak torba takılması işlemi yapılır. Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir.
İleum, memeliler, sürüngenler, kuşlar gibi omurgalı hayvanlarda bulunan ince bağırsağın son kısmıdır.
Postperatif ileus major abdominal cerrahiye bağlı gelişen gastrointestinal disfonksiyodur ve gastrointestinal transitin gecikmesi, gıda intoleransı ve gaz retansiyonu ile karakterize olup 4-5 gün kadar sürer.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Hangi Hastalara Uygulanır? Beslenme sondası (nazogastrik sonda) 3 günden fazla ağız yoluyla beslenemeyen, çiğneme yada yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski bulunan bir çok hasta ve hastalıkta uygulanabilir.
İleus (Paralitik, Adinamik İleus)
Paralitik ileusun diğer sık görülen nedenleri, peritonit (karın zarı iltihabı), hipopotasemi, karın travması, bağırsak iskemisi, antikolinerjik ve morfin kullanımıdır.
Mekanik obstruksiyonda metalik barsak sesleri, birkaç saat sonra barsak sesleri azalır, adinamik ileusta barsak sesleri azalır.
Spastik ileus bağırsağın herhangi bir bölgesinin kasıldıktan sonra gevşeyememesine bağlı olarak ortaya çıkan bir bağırsak tıkanıklık durumudur. Kasılı kalma sonucu bağırsağın lümeni kapandığı için besin maddeleri ilerleyemez.
Ağızdan beslenme kesilip, damar yolu ile sıvı ve ilaçlar verilir. Ayrıca burundan takılan "nazogastrik tüp" adı verilen bir sonda ile midede biriken sıvı ve hava boşaltılarak kusma engellenir. Lavmanlarla bağırsakların boşalmasına destek olunabilir.
İnvajinasyon: Bağırsakların birbirine geçmesi durumudur. Bu durumda ince bağırsaklar sıklıkla kalın bağırsağa geçer. Nedeni %95 oranında bilinmez ve genellikle bahar aylarında görülür. %5'lik nedenleri arasında bağırsaklarda tümör, lenfoid hiperplazi, meckel divertikülü, polip bulunur.
Bağırsak tıkanıklığı, aşırı gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bağırsak tıkanıklığının nedenleri arasında yanlış diyet, yetersiz su tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı, ilaçların yan etkisi ve bazı sağlık sorunları yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri