Nâfile namazlardan biri. Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi.
Rivayetlerde Hz. Peygamber'in veya ashabından herhangi birinin tesbih namazı kıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.
Nafile namazlar da, vakit namazları yanında düzenli olarak kılınan sünnetler (revâtib) ile düzenli olmayarak çeşitli vesilelerle Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak maksadıyla ayrıca kılınan namazlar (regâib) olmak üzere kendi içerisinde ikiye ayrılır. Tesbih namazı bu ikinci kategoride yer almaktadır.
Peygamber Efendimiz (SAV) büyük ve küçük günahların bağışlandığını ifade ettiği bu namaz oldukça faziletlidir. Resulullah (SAV) hadis-i şerifinde sıklığına, nasıl kılındığına dair detayları bize açıklamıştır. "Dört rekat namaz kılarsın, her rekatında Fatiha suresini ve başka bir sure okursun.
Tespih namazı, dört rek'atlık bir nafile namazdır. Özellikle Kadir Gecesi'nde kılınmaktadır. Namaz dört rek'at olmasına rağmen uzun süre kılınır.
İlgili 20 soru bulundu
Hanefî mezhebine göre tesbih namazını kılarken, Allah rızası için tesbih namazına veya nafile namaza niyet edilir ve "Allahu Ekber" diye namaza başlanır. Sübhanekeden sonra on beş kere "Sübhanellahi velhamdu lillahi..." okunur. Sonra Eûzü Besmele, Fatiha ve bir sure okunup tekrar on kere "Sübhânallah... " okunur.
“Semiallâhü limen hamideh” diyerek kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke'l-hamd” denir (10 kere tesbih). “Allâhu Ekber” diyerek secdeye varılır ve burada üç kere “Sübhâne Rabbiye'l-âlâ” söylenir (10 kere tesbih). “Allâhu Ekber” diyerek secdeden kalkılıp oturulur (10 kere tesbih).
Zeydiyye mezhebine göre tesbih namazı müstehaptır. Tesbih namazının müstehap ve sevabının çok olduğu kanaatini taşıyan fakihlere göre bunun belirli bir vakti yoktur, kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir; her gün, haftada, ayda, yılda bir veya hiç olmazsa hayatta bir defa kılınmalıdır.
Tesbih namazı cemaatle kılınabilir mi? Kaynaklarımız, tesbih namazını cemaatle kılınan nâfile namazlar arasında saymamışlardır. Bu konuda Hz. Peygamber'den (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur.
Bu namazı kıldığı takdirde günahlarının evvelini ve âhirini, eskisini ve yenisini, bilerek yaptığını bilmeyerek yaptığını, büyüğünü ve küçüğünü, gizlisini ve açığını, Hazret-i Allah'ın affedeceğini söylediler.
"Kur'an sûrelerinin fazileti üzerine gelen rivâyetlerin en sahihi İhlas sûresi hakkında gelendir. Namazın faziletiyle ilgili olarak gelen rivâyetlerin en sahihi de tesbih namazıyla ilgili olan hadistir." Ebu Musa el-Medînî, hadisin sıhhatini göstermek için bir cüz te'lif etmiştir.
Kâf Suresi 39-40.
Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazlardan biri olan Tesbih namazı dört rekat olmasına rağmen en uzun kılınan namazdır.
Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/27). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbîhât yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, 361).
TESBİH NAMAZINDA HANGİ DUALAR OKUNUR? İl olarak Sübhâneke okunur, sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. Dua edilir. TESBİH NAMAZI CEMAATLE NASIL KILINIR? Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir.
Hacet namazı, maddi ve manevi anlamda kişi kendini sıkışmış ve bunalmış hissettiğinde ya da Allah'ın rızasını kazanmak istediğinde kılınan nafile namazdır. Dinimizde daha çok gece yarısından sonra teheccüt namazı olarak kabul edilen hacet namazı, 2 yada katları olarak kılınır.
Bu ve benzeri hadisler ve ilgili âyetlerden hareketle Hanbelîler beş vakit namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir.
"Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim." Anlamı: "Allahı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim.
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı: "Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur.
İslamiyet'te önemli yeri bulunan Miraç Kandili'nde tesbih namazı kılınıyor.
TESBİH NAMAZI DUASI
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" Tesbih namazında her rekatte okunan Tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 Tesbih okunmuş olur.
Bu kapsamda sübhane rabbiyel azim tesbihatı da “Büyük olan Allah (rabbim) her türlü kusur ve eksiklikten uzaktır” anlamına gelmektedir.
Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır. 10 kere tesbih okunur. İkinci rekata kalkılır. İkinci rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri