İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir. Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir.
Beceri fiilî/mevcut durumda kazanmış ve aktif olarak yapabilir durumda olduğumuz eylemleri anlatır. İlgi ise yapmaktan, vakit geçirmekten, uğraşmaktan zevk aldığımız, hoşlandığımız, merak ve heves ettiğimiz şeyleri ifade ediyor.
İlgi ve yeteneklerimizi fark etmemiz, bizlerin gelecekte daha mutlu olmasını ve isabetli kararlar vermemizi kolaylaştırabilir. Bu nedenle herhangi bir faaliyete yönelirken bu özelliklerimizi dikkate almak önemlidir.”
Her birey farklı ilgi ve yeteneklere sahip olduğu gibi her meslek de farklı nitelikleri gerektirmektedir. Herhangi bir kimsenin sahip olduğu yetenekleri gerektiren mesleklerde başarılı olmasının daha muhtemel olduğu da bir gerçektir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
İlgili 21 soru bulundu
İlgi: Belli bir etkinlik ya da olay ile beraber duruma karşı yakınlık duymak, ondan hoşlanmak ilgi olarak bilinmektedir. Mesela bu konuda birçok değişik etkinlikten bahsetmek mümkün. Bu şekilde daha birçok farklı ilgi alanı anlatmak mümkün. İlgi alanlarımız bizim aynı zamanda hobilerimiz olarak da bilinmektedir.
İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir. Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir.
Öğrencinin içinde bulunduğu eğitim-öğretim yaşantısındaki noktaya kadar geliştirdiği becerilere bakarak sonraki eğitim sürecinden ne kadar yararlanabileceği konusunda bir kanıya varılabilir. Yetenekler sözel, sayısal, şekil-uzay gibi farklı alanlarda kendini gösterebilir.
İlgi ve yetenekler: Bireysel ilgi ve yetenekleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Her insanın farklı ilgi alanları vardır ve aynı zamanda değişik yetenekleri bulunur.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Sözel yetenek, sayısal yetenek, resim yeteneği, müzik yeteneği, spor yeteneği.. •Beceri, bireyin ondan istenen işi yapabilecek düzeyde olması anlamına gelir. Beceride ise çevresel koşulların etkisi daha fazladır. Beceri kazanmak yetenekli olmayı gerektirir ve zaman isteyen bir durumdur.
Yetenek kalıtsaldır. Ancak yetenek bir zanaati seçmek ya da o konuda uzmanlaşmak için gereken tek şart değildir. Yetenek dendiğinde genellikle sanat dalları akla gelse de yetenek sadece sanat dallarında geçerli değildir.
Kabiliyetin yani yeteneğin psikolojideki tanımı ise öğrenmenin ve emek vermenin dışında kişinin bir işi anlama ve gerçekleştirebilme gücü. Yetenek, kimsenin yapamadığını yapmaktan ziyade yapılan işi farklı, daha hızlı, daha iyi, daha kolay yapmak anlamına gelir.
Kendi içinde niteliği çok farklı veya birbirini tamamlayıcı “öz yetenekler”e de ayrılır. Dediğim gibi aslında her insan öz yetenekleriyle doğar. Yeteneksiz insan yoktur. “Öz yetenekler”, klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve harici faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Ancak, zamanla ve deneyimledikçe, ilgi alanlarımız ve hedeflerimiz değişebilir. Bu nedenle, meslek seçiminde ilk tercih ettiğimiz mesleği deneyimledikten sonra farklı ilgi alanlarına veya hedeflere odaklanmanın önemi büyük bir boyut kazanır. İlk başta tercih ettiğimiz mesleği deneyimlemek, önemli bir adımdır.
Ülkemizde üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesinde genel olarak öğretmen bildirimi, yetenek testleri, bireysel zeka testleri ve yardımcı testler kullanılmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan ise bireysel zeka testleridir (Metin, 1999).
Yetenek gelişimi, bireylerin doğuştan sahip olduğu özellikler ile başlar ve yaşam boyu deneyimler, eğitim ve çevresel faktörlerle şekillenir. Eğitim sürecinde, yeteneklerin ortaya çıkarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi önemlidir.
Hangi oyuncaklarla oynuyorlar, hangi aktivitelere ilgi duyuyorlar, hangi konular hakkında konuşuyorlar, ne tür kitaplar okumak istiyorlar gibi sorulara cevap aramak için gözlem yapılabilir. Konuşmak: Çocuklarla konuşmak ve onların hayal dünyalarını anlamaya çalışmak, ilgi alanlarını keşfetmek için iyi bir yöntemdir.
Yetenek çalışmaktır!
Şunu unutmayın tenis başta öğrenilmesi diğer sporlara göre zor olan bir spordur. Çocuklar ya da büyükler "Ben bunu yapamıyorum" gibi bahanelerle tenisten kopabilirler.
Yetenek, "bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidat, kabiliyet ve kudret" olarak tanımlanır. Hümanistik bakış açısıyla yetenek, bireylerin insanlığın faydasına olabilecek ürün, süreç veya hizmetleri oluşturma potansiyeline veya gizil gücüne sahip olması biçiminde tanımlanır.
“Yetenek bireyin potansiyel olarak herhangi bir konuda neleri iyi yapabileceği konusundaki becerisini ifade eder (Altınöz, 2009).” “Yetenek bir bireyin tekrar edebilen düşünme, hissetme ve davranma yetilerinin üretken bir şekilde uygulanabilmesidir (Buckhingham ve Vosburg, 2001).”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri