İlgili çeşitlendirme, iki ya da daha fazla işletmenin ürünler, hizmetler, pazarlar ve varlık dönüşüm süreçlerinde benzerliklerine dayanır. Bu konuda Ülker örnek gösterilebilir. Bu benzerliklerin, yeni firmayı parçaların toplamından daha büyük bir sinerjiye götüreceği varsayılır.
YAZINDA ÇEŞİTLENDİRME STRATEJİSİ
Eğer yeni faaliyet alanları, örgütün hali hazırda bulunan faaliyetleri ile temel yetenekler ve kaynaklar açısından doğrudan bir ilişki gösteriyor ise “ilişkili çeşitlendirme”, doğrudan bir ilişki göstermiyor ise “ilişkisiz çeşitlendirme” olarak adlandırılır (Rumelt, 1982).
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Yatırım çeşitlendirme olarak da geçen bu kavram temelde, riski azaltma amacıyla birden fazla yatırım aracına birikimin pay edilmesi işlemidir. Örneğin; Hisse senetleri uzun vadede yüksek kazançlar sağlarken aynı zamanda yüksek risk seviyesine sahiptir.
Yani, mevcut ürün grubundan farklı ürün çeşitleri üreterek pazara vermek anlamına gelmektedir. Yine aynı işletmeden örnek vermek gerekirse, bisküvi ürün grubunun dışında çikolata, çerez, içecek, cips gibi farklı ürün gruplarını da üretmesi, ürün karmasını genişletmesidir.
İlgili 44 soru bulundu
Ürün Çeşitlendirme Yatırımları: Var olan tesisler ile altyapı ortaklığı olan, aynı işletmede mevcut makine-teçhizata yapılacak ilave yatırımla farklı bir nihai ürün elde edilmesine yönelik yatırımlardır.
Çeşitlendirme stratejisi, temel strateji olarak bir büyüme stratejisidir. söylenebilir. İşletmenin bildiği, deneyim sahibi olduğu mevcut işinde veya benzer işlerde yeni faaliyetlerde bulunarak büyüme. faaliyette bulunduğu alanlardan çok farklı ve değişik alanlarda yeni işlere girmesi.
Royalty, sektöre, lisans verenin marka değerine, anlaşmanın süresine vb. göre farklılık göstermektedir. Genellikle royalty bedeli, satışlar üzerinden hesaplanmakta ve yüzde üç ile beş arasında değişmektedir. çeşitlendirme ve büyümenin bir aracı olarak ilgi görmektedir.
Yatırımda portföy çeşitlendirme (diversifikasyon); riski azaltmak ve getiriyi artırmak için farklı varlık sınıflarına, sektörlere veya coğrafyalara ait enstrümanlara sermayenin dağıtılması anlamına gelir.
Uygulanan çeşitlendirme stratejisi, yabancı bir işletme desteği olmadan uygulanıyorsa, bu durumda yürütülen bağımsız çeşitlendirme stratejisidir. İşletme, gireceği farklı iş alanında deneyim sahibi olan başka bir işletmeyle işbirliği yaparak uyguladığı strateji, bağımlı çeşitlendirme stratejisidir.
Bu stratejiler pazarda tek yönlü ve çok yönlü çeşitlendirmeyi içermektedir. Tek yönlü çeşitlendirme bir ürüne odaklanarak yeni pazarlar aramayı kapsar iken; aynı zamanda mevcut pazarda yeni teknolojiler kullanarak ortaya konulan yeni ürünler de bu strateji kapsamına girmektedir.
Kümelenmiş çeşitlendirme stratejisi olarak da adlandırılan bu stratejiyi uygulayan işletmelerin esas işleri ile diğer farklı işleri arasında hiçbir benzerlik bulunmamakta ve işler tamamıyla farklı ve değişik alanlarda olabilmektedir.
Porter tarafından tanımlanmış üç temel stratejiden biri olan farklılaştırma stratejisi düşünce olarak; işletmenin sunduğu ürün ya da hizmeti farklılaştırarak, tüm sektörde benzersiz olarak kabul edilen bir şey yaratmasını açıklamaktadır.
Portföy yönetiminin temel amacı, yatırımcıya en uygun risk-getiri oranını sunarak en iyi kazanç performansının sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda portföyün kompozisyonu, düzeni ve riski mümkün olduğunca düşük tutulur.
Yatırımcıların temel amacı düşük risk, yüksek getiri sağlamaktır. Bunun için portföy çeşitlendirmesine başvurmaktadırlar. Portföy çeşitlendirmesi yaparken sadece kendi ülkelerinden değil aynı zamanda yabancı ülkelerden de varlıklar portföylerine eklemektedirler.
Sistematik riskler, tüm ekonomiyi ilgilendiren ve işletme yönetiminin müdahale edemeyeceği risklerdir. Sistematik olmayan riskler ise, her işletmenin kendi özellikleri nedeniyle karşılaştıkları risklerdir. İşletme yönetimi bu tür risklere müdahale edebilmektedir (Sayılgan, 2003:340).
Yatay çeşitlendirme, bir işletmenin mevcut pazara teknolojik olarak mevcut ürünüyle ilgisi olmayan yeni bir ürünü sürmesidir. Asıl faaliyet konusu merkezli (Konsantrik) çeşitlendirme, yeni pazarlara teknolojik açıdan mevcut ürünlere benzer ürünler sunmaktır.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
İşletmelerin büyümesi, iki türlüdür: İçsel ve dışsal büyüme. İçsel büyüme, işletmelerin kendi olanaklarıyla, faaliyetle- riyle yarattıkları kaynakları kullanarak büyümeleridir. Dışsal büyüme ise başka işletme veya işletmelerle birleşerek, stratejik ortaklıklar kurarak büyümeleridir.
Uluslararası pazarlarda lisans verme yöntemi çeşitlendirme ve büyümenin bir aracı olarak ilgi görmektedir.
Ansoff (1957:114), büyüme stratejilerini dört baş- lık altında toplamıştır: (1) Pazara nüfuz etme. (2) Pa- zar geliştirme (3) Ürün geliştirme. (4) Çeşitlendirme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri