Düşük mal, gelirin artmasına bağlı olarak tercih edilen ürünlerin de kalitesinin artması ve düşük ücretli ürünlerin tercih edilebilirliğinin azalması olarak ifade edilebilir. Düşük mal demek bir hatası bulunan mal demek değildir. Sadece kendisinden daha kaliteli olan malların olduğunu ifade etmek için kullanılır.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
Günlük dilde "bağımlılık yaratan mal" terimi genellikle, zaman içinde olumsuz etkileri ortaya çıkan ve bağımlılıktan kurtulmanın tibbi yardım gerektirdiği mallar için kullanılmaktadır. Uyuşturucu madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı tipik örneklerdendir.
Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır. Patates, margarin gibi.
İkame mal ise, bir birinin yerine tercih edilebilen mallardır. Bu mallara örnek ise Ahmet Amca ve Ali Amca'nın traktörleri var ya ikisi de farklı marka, ha işte bu traktörler bir birlerinin ikamesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Tam anlamı ile birbirleri yerlerine kullanılabilen mallar “tam ikâme” kavramı ile tanımlanmaktadır. Mesela ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ikâme mallardır ancak tam ikâme mallar değildir. Oysa iki farklı firma tarafından üretilen aynı özelliklere sahip iki farklı marka zeytinyağı birbirleri için tam ikâme maldır.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
İnsan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya karşılayan mallara tüketim malları veya nihai mallar denilmektedir (örneğin, ekmek, elbise, ev).
Klasik lüks mallar arasında haute couture giysiler, aksesuarlar ve valizler bulunur. Birçok pazarda, örneğin otomobiller, yatlar, şarap, şişelenmiş su, kahve, çay yiyecekler, saatler, giysiler, mücevher ve yüksek kaliteli ses ekipmanının lüks versiyonları dahil olmak üzere lüks bir segmenti vardır.
Biri olmadan diğerinin/diğerlerinin kullanımının bir kullanım değerinin olmadığı zorunlu tamamlayıcı mallara otomobil ile yakıtı, birlikte kullanımının isteğe bağlı olduğu tamamlayıcı mallara da çay ve şeker örnek gösterilebilir.
Eğer iki mal şu ya da bu şekilde bir birinin yerine kullanılabiliyorsa bu mallara ikame mallar denilir. Örneğin ayran ile kefir; çay ile kahve. İkame malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında aynı yönlü bir ilişki vardır.
Kıt mal ve kıt hizmet kavramları da az bulunan mal ve hizmetleri ifade eder ve sahip olunmak istendiğinde bir bedel ödenmesi gerekir. Bir bedel ödenerek sahip olunan her mal kıttır ve bunlara ekonomik mal adı da verilir.
Araba – benzin ilişkisi, tamamlayıcı mal örnekleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
Malın sahibinin malla ilişkisi bakımından mallar sahipsiz mallar, özel mallar ve kamu malları şeklinde üç gruba ayrılabilir. a) Mubah mallar. Üzerinde mülkiyet hakkı olmayan sahipsiz mallardır.
a) Sahipsiz Mallar
Bunlar; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar, akarsular ve yatakları, kıyılar, genel sular, ormanlar. tabi servet kaynakları, tarih kültür ve tabiat varlıkları olarak sayılabilir.
B- Beğenmeli mallar: Tüketicilerin fiyat, kalite ve modaya uygunluk karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlerdir (Giyecek, mobilya, ev eşyaları, vb.). Beğenmeli malların çoğunluğu kolayda mallara göre daha pahalı olup daha nadir satın alınan ürünlerdir.
Hayatın devamı için tüketimi zorunlu olan gıda ve su gibi mallara zorunlu mallar; olmasa hayatın yine de devam edeceği, ama olursa hayatı daha zevkli ve renkli hale getirecek, eğlence ve ince zevklere hitap eden mallara lüks mallar; ömrü uzun, hemen bozulmayan mallara dayanıklı mallar; kısa sürede tüketilmedikleri ...
Üstün Mallar:Tüketicinin gelirinin artmasıyla talebi artan,gelirin azalmasıyla talebi azalan mallardır.
Sözgelimi “Domates nihai mal mıdır, yoksa ara malı mıdır?” sorusu hatalıdır. Çünkü kullanım yeri konusunda bilgi eksikliği vardır. Eğer domates salça üretiminde kullanılacaksa, bir girdi ve ara malıdır. Eğer sofralık olarak, doğrudan tüketiciye sunulacaksa, nihai maldır.
B- Beğenmeli Mallar: Tüketicilerin fiyat ve kalite karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlerdir. Tüketiciler bu ürünleri satın almazdan önce kendilerine en fazla tatmini sağlayacak olan ürünü bulmak için alternatifler arasında bir değerlendirme yaparlar.
Ara mamul başka bir malın üretiminde girdi olarak kullanılmak üzere üretilen ürünlerdir. Ana mamul bir başka işlem gerektirmeyen, nihai kullanım için üretilen ürünler olup yan mamuller ise üretim süreci sonunda teknik nedenlerle ana ürün ile beraber ortaya çıkan ürünlerdir.
Üretim Malı: Üretken nitelikte olup, başka malların üretiminde kullanılan mallara denir. Tüketim Malı: Tüketicinin ihtiyacını karşılayabilmek için tüketmiş olduğu mallara denir. Bireylerin mal ve hizmet tüketmeleri sonucu elde ettikleri haz ve tatmin duygusuna fayda denir.
Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
KURAL OLARAK KAMU TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR KAMU MALI, ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR İSE ÖZEL MALDIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri