Un Helvası (Bingöl Yöresi)
Osmanlı mutfağında yer alan un helvası çeşididir. Edirne'ye özgü bir tatlı olan gazi helvası, Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Kars mutfağına ait olan umaç helvası, genellikle bölgede kış aylarında yapılıyor.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Konya'nın Akşehir ilçesindeki tarihi Arasta Çarşısı'nda 150 yıl önce açılan iş yerinde helva yapan Akkuş ailesi, tatlı sevenleri 5 kuşaktır aynı lezzetle buluşturuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir. Siz de, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Çekme Helva'nın nasıl yapıldığına şahit olabilir ve bu lezzeti sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Denizli'de Hacı Emin Bey'in 104 yıl önce açtığı şekerleme ve helva dükkânıyla yola çıkan, sonra Laleli'de ulusal marka olan Koska 4'üncü kuşakla 'küresel marka' planları yapıyor. Diyabetik reçeller, çölyak hastaları için glutensiz ürünler geliştiren firma organik helva ve lokum için TÜBİTAK'la çalışıyor.
Bursa'nın en sevilen tatlılarından süt helvasını paylaşmak istiyorum. Hem hafif hem de çok severek yediğimiz bir tatlı.
Bazı bilim adamları, helvanın ilk kez 12. yy sıralarında İstanbul'da ortaya çıktığını öne sürseler de, ilk yapılışının MÖ 3000'li yıllara kadar uzandığını söyleyenler de var.
Kütahya'nın tescilli paşa helvası hem tadıyla hem de görünüşüyle damaklarda yer ediniyor.
Saray helvası Kocaeli ilinin İzmit ilçesine ait bir pişmaniye türüdür. Çeşitli adlarda anılan bu tatlıya Osmanlı Dönemi'nden beri Kocaeli ilinde "Saray Helvası olarak adlandırılmaktadır.
Nazilli Kar Helvası Aydın İline bağlı Nazilli merkez ile Nazilli'yi çevreleyen altı ilçe (Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Buharkent) sınırları içinde özellikle yaz mevsiminde tüketilen, serinletici bir içecektir. Doğal kar ve vişne şurubu ürünün iki temel bileşenidir.
Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi ile hazırlanan Uşak ilimize özgü bir üründür.
Helvalar konusunda Trakya mutfağı oldukça zengindir. Türkiye'de pek çok yörede rastladığımız nişasta helvası da bu zenginlik içinde yer alan bir lezzettir. Eskilerin “ak helva” ya da “akça helva” diye tabir ettiği bu lezzeti yaparken iki ayrı yol tercih edilebilir.
Uşak'ın, tahin, şeker, buğday unu, kızamık şekeri ve cevizle yapılan, yaz helvası olarak da bilinen yöresel lezzeti "kırmızı helva", düşük şeker oranıyla ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Mis Gibi Kaşık Helvası (Kastamonu Yöresi )
Adını, met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.
Koska'nın geçmişi 1900'lü yılların başında Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkânına kadar uzanmaktadır.
Almanya'da giandujaya geleneksel koz helvası denir. Gaz olarak bilinen İran koz helvası, Ashrafi Gaz, Kermani Gaz, Shirin Gaz, Sekkeh Gaz ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli üreticiler tarafından yüzyıllar boyunca İran'da İsfahan ve Tebriz'de üretilmiş olan bir çeşittir.
Denizli'den dünyaya yayılan lezzet: KOSKA.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 88 yıl önce açılan iş yerinde Ayhopa ailesinin 4 kuşaktır aynı lezzetle ürettiği "kürek helva", ramazanda iftar sofralarını tatlandırıyor.
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde 1800'lü yıllara dayanan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un çocukluk yıllarında yediği ve hatıratlarında yer alan Bayramiç helvasının tüm dünyaya tanıtılması için Kaymakamlık tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru hazırlığı yapılıyor.
Bursa Kayhan Çarşısı'nda, Rumlardan kalan 200 yıllık bir dükkanda, Bursa'nın en lezzetli tahin helvaları satılıyor. Doğduğundan beri, babasından kalan bu mesleğin içinde olan Mehmet Helvacı "Doğduğumdan beri bu işi yapıyorum, ömrümün sonuna kadar da yapacağım" diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri